Sm-liigan pudotuspelit

Tällä kaudella ei ole liigaa tullut oikeastaan lainkaan seurattua. Syynä on ollut HIFK:n alisuorittaminen. En pidä siitä, ettei asioita tehdä kunnolla. Nyt kuitenkin kun puolivälierät alkavat ja kun näin viime yönä unessa tämän illan matsien tuloksetkin, niin sanotaanpa pari painavaa sanaa.

MITEN TÄHÄN TULTIIN?

Paras materiaali, kallein joukkue, valtavasti loukkaantumisia ja muutaman avainpelaajan korvaamattomuus. Viime kaudella meillä oli paras pakisto, todella laadukas kalusto, joten vastustajalle ei ollut maalinteko helppoa. Moni tärkeä pelaaja lähti, eikä heitä korvattu. Auvitu oli pudotuspeleissä liigan paras pelaaja, sellaista ei voi korvata, mutta ykkösparin Järvinen-Taimi olisi voinut korvata paremmin. Totuus on, että pakisto ei ole yhtä hyvä kuin viime vuonna, joten se on yksi syy menestyksettömyyteen.

Toinen syy on heikko maalintekovoima. HIFK oli pitkään liigan heikoin ylivoima- ja liigan heikoin alivoimajoukkue. Tuollaisella ”erikoistilanneosaamisella” ei kuuhun mennä. Se on hämmästyttäävää, että tuollaisella materiaalilla voi tehdä niin vähän maaleja. No Ramu oli lähtenyt KHL:ään, eikä ykkösketjua tuntunut löytyvän kuin vasta ihan runkosarjan kalkkiviivoilla, kun Roope Hintz vihdoinkin otti sen roolin, mitä oli odotettu ja hyvä, tehokas ykkösketju löytyi. Mielestäni ratkaisu olla korvaamatta Ramu oli kardinaalimunaus. Itse ehdotin samaa ratkaisua, mitä Granlundin suhteen oli menestysvuosina 2011 jne. Laadukas sentterikalusto pitää olla ja jos mies ottaa paikan ykkösestä niin ottakoon. Jos ei niin ei ota, niin pelatkoon vaikkapa laidassa hyvin tehoin. Nyt jätettiin liikaa kysymysmerkkejä ilmaan.

Loukkaantumiset ovat olleet myös suuri ongelma. On kaksi vaihtoehtoa. Joko Törmäsen porukan valmennus on ollut sellaista, että pelaajat eivät pysy kasassa ja kun jouduttiin menemään kapealla ringillä poisjääntien takia, niin se kumuloitui tai sitten syynä on fysiikkavalmennus. Kojon aikana siellä oli laadukas fysiikkavalmentaja Hakkarainen. Nyt huhujen mukaan fysiikkavalmentajaa ei ole lainkaan. Se on huolestuttavaa. Olen ihan varma että pelaajia kuormitetaan väärällä tavalla ja ravinto- sekä palautumisasiat ovat jollain tavalla hunningolla. Jokainen juoksija tietää, mitä tämä loukkaantumistilanne tarkoittaa. Jos pelaaja on ollut harjoituskaudella klesana, lähti hän samalla kaudelle takamatkalta, jolloin syksy meni huonosti. Jos taas paha loukkaantuminen on ollut kauden aikana, niin sen jälkeen pelataan puolikuntoisena, eikä voida näyttää parasta osaamista. Lisäksi kun joukkueella paljon pelanneita on ollut vähän (vain 3 pelaajaa pelannut yli 50 ottelua) niin ketjukokoonpanot eivät ole löytyneet.

TILANNE NYT

Toki tilanne on nyt hyvä, kun Hintz on noussut huipputasolle ja äärettömän tärkeä palanen eli Elkins on kuntoutunut loukkaantumisestaan, niin sentteriosasto alkaa näyttää hyvältä. Siellähän on kauden aikana tulleita miehiäkin, sillä Malinen hankittiin Kouvolasta ja Johansson KHL:stä, niin onhan tuossa taitoa keskelle. Harmi, että Nykopp on aina koko ajan rikki, sillä olisi loistava kolmossentteri ja sen lisäksi joukkueessa on viime kaudella kovat tehot tehnyt Leino. Aika paljon sentteri/laitureita ja jos maalintekijät pysyvät terveinä ja saavat vireen päälle, niin onhan Hintzin lisäksi Raskilla, Ikosella ja Aaltosella mahdollisuudet tehdä huikeita tehoja. Kaiken kukkuraksi reservissä on viime kaudella hyvin verkkoa pöllyttänyt Partanen, joka ei nyt mahdu edes kokoonpanoon. Tämän lisäksi on vanhempia äijiä, joiden rooli playoffpeleissä voi olla kova. Petrell, joka on surffaillut koko kauden ja muodostanut jopa valmentajan vastaisen opposition, on herännyt ja voi olla tärkeiden playoffmaalien mies. Usein pleijaripelit ratkaistaan neloskentillä ja tässä voi olla ase. Eikä pidä unohtaa liigan parasta yhden metrin miestä Arttu Luttista. Jos yv saadaan kuntoon niin Luttinen sutii paljon maaleja. Periaatteessa hyökkäyskalusto on jopa pelottavan kova ja laaja. Kysymys onkin se, saadaanko se vireeseen vai ei.

Suurin kysymysmerkki on puolustuksessa. Ei saisi päästää vastustajaa pahemmin karkumatkalle ja helpot virheet pitäisi karsia pois. Lankinen on hyvä maalissa, mutta pakisto huolestuttaa. Se on oikeastaan ainoa huolenaihe Tepsiä vastaan. Sanoin nimittäin ennen pleijareita: jos Ilves hoitaa Ässät, niin me mennään välieriin. Kärpistä ja Tepsistä ei ole vastusta HIFK:lle. Kärpät kaatuikin, vaikkakin vasta jatkoajalla molemmissa peleissä kun taas Ilves hoiti lopulta Ässät kolmannen pelin jatkoajalla ja saatiin ne ”unelmapuolivälierät”, nimittäin Tampereen paikallinen Tappara-Ilves taistelu ja TPS-HIFK.

MITEN KÄY?

Yhdessä vaiheessa kautta luulin jo, että HIFK olisi luovuttanut. Oltiin valtavassa tappioputkessa ja joukkueen sisältä kuului huhuja siitä, että kaikki pelaajat eivät pelaa enää valmentajalleen. Päätin, ettei nappaa kyllä nyt yhtään. Odotellaan ensi syksyä. Kuinka ollakaan, kaikki muuttui ja joukkue heräsi. Kysymys kuuluu, heräsikö liian myöhään, saadaanko peli loksahtamaan kohdilleen vai eikö. Moni ”asiantuntija” on valmis povaamaan Tepsille helppoa jatkoonpääsyä 4-0 voitoin. Olen täysin päinvastaista mieltä. Minusta sarjasta tulee kaikkea muuta kuin helppo ja HIFK on se jatkoonmenijä. Ensinnäkin käyrät sojottavat eri suuntiin. Tepsillä alas- ja IFK:lla ylöspäin. Lisäksi turkulaisilla on loukkaantumisia, meillä ei juurikaan. Materiaalietukin on stadilaisilla. Tepsin puolesta vaakakupissa painavat parempi viisikkopeli ja puolustus. Veikkaan IFK:n menevän jatkoon voitoin 4-2. Tänään pitää riistää Turussa kotietu, se olisi tärkeätä.

Tampereella toivon Ilveksen laittavan tosissaan Tapparan ahtaalle. Karri Kivi on hyvä valmentaja. Pidin itsestäänselvänä, että hänet olisi palkattu Kärppiin, mutta ottivatkin Suikkasen. Nyt Ilves on kovassa iskussa, ei ehkä yhtä kovassa iskussa kuin Ässät satumaisena mestaruuskeväänä Kiven alaisuudessa. Ennen kaikkea heidän menestyksensä olisi erittäin tärkeä asia  Ilveksen taloudelle. Puolivälierävaiheessa joukkueet saavat pitää lipputulot itse. Uusien omistajien alaisuudessa pelaava Ilves tarvitsee jokaisen euron ja kolme matsia himassa olisi heille aivan unelmajuttu. Valitettavasti luulen vain, ettei se riitä Tapparaa vastaan. Kirvesrinnat ovat niin vahva ja rutinoitunut pleijarijengi, että vievät sarjan 4-1 voitoin.

Tänä aamuna näin unta, jossa Urheiluruudussa pyöri näiden otteluiden koosteet. HIFK voitti Turussa 1-4 ja Tapara kukisti Ilveksen 4-0. Varsinkin tuo IFK:n voitto kuulostaa hyvältä. Erittäin hyvältä. Jos se toteutuu, niin lupaan ottaa HIFK-Koffin. Muistuttakaa mua, että muistan käydä sellaisen marketista ostamassa. Lasihan sille löytyy kaapista.

YHTEENVETO

Jos HIFK menee välieriin, olisi se jonkinlainen torjuntavoitto, paikkoheitto, joka pelastaisi sysimustan kauden. Siellä välierissä Tappara tosin olisi äärimmäisen kova ja vaikea vastustaja, mutta ei pohdita sitä nyt. Jos taas nyt Tepsille hävitään ja pudotaan jatkosta, niin kausi on vain ja ainoastaan floppi. Mestarisuosikki sijoittuisi 7. sijalle.

Mainokset

One Reply to “Sm-liigan pudotuspelit”

  1. Päivitysilmoitus: HIFK välieriin | baltsu

Kommentointi on suljettu.