Huuhkajien pallogate

Huuhkajat pelasivat eilen vieraspelin Itävaltaa vastaan Innsbruckissa. Kyseessä oli harjoitusottelu, josta jäi käteen tasapeli. Tulos on hieman rohkaiseva, vaikkei vastustaja ihan parhaalla kokoonpanolla pelannutkaan. Rohkaisevinta sen sijaan olivat uudet pelaajat. Mosa antoi hyviä keskityspalloja ja Jensen puolestaan näytti sellaista yksilösuoritusta, jollaisia tarvitaan. Pukin kymmenen metriä yli maalin ja Hetemajn ”en osu liikkuvaan palloon” suoritukset ovat sellaisia, mihin pienellä maalla ei ole varaa. Jatkossa nuoriin satsattava. Hitto vain kun puolustukseenkin löydettäisiin uutta verta, Toivion ja Moisanderin kaltaiset virheherkät pelaajat pitää saada pois.

adidaspallo

Ystävyysottelusta huolimatta ottelu pelattiin adidaksen virallisella noita Venäjä 2018 mm-kisojen karsintaotteluita varten suunnitellulla ottelupallolla. Adidaksen ja FIFAn yhteistyö on ollut pitkä. Se alkoi vuonna 1970 ja 2013 julkistettiin uusi sopimus, jonka mukaan yhteistyö jatkuu vähintään vuoteen 2030. Tämä on yksi pisimmistä kaupallisista yhteistyösuhteista urheiluhistoriassa. Se on mahdollistanut jalkapallon levittämistyötä ympärimaailmaa, sillä taloudellisen tuen lisäksi adidas on valmistanut valtavasti jalkapalloja, joita on toimitettu ympäri maailmaa.

On luonnollista haluta pelata myös harjoitusottelu samalla ottelupallolla, mitä karsintapeleissä käytetään. UEFA:n oheisen uutisen mukaan virallista adidaksen karsintapalloa käytetään näet jokaisessa Euroopan karsintapelissä. Jokainen pallo, vaikka olisikin FIFAn sertifioima, käyttäytyy hieman eri tavalla. Sen vuoksi eri liigoissakin on pyritty ottamaan käyttöön yhtenäiset pelipallot, jotta mikään joukkue ei saisi tarpeetonta hyötyä ja jotta maalivahdeille olisi ennalta arvattavampaa se, kuinka pallo käyttäytyy. Tämä kaikki on hyvin luonnollista. Se sen sijaan ei ollut luonnollista, mitä viime perjantaina Turkin Antalyassa tapahtui.

turkkisuomipallo

Katsoin Turkin ja Suomen välistä karsintapeliä juoksumatolla. Heti alkuvaiheessa kolisi kaksi kertaa omissa ja Turkki vei kaksi nolla. Noita maaleja enemmän minua ihmetytti pallo. Ottelua ei pelattu tuolla adidaksen pallolla, vaan käytössä oli Niken pallo. Okei, molemmilla joukkueilla oli Niken peliasut, joten kummankaan maan liitolla ei ole mitään intressiä estää tuota Niken pallolla pelaamista, mutta silti: miksi näin tapahtui? Mietin heti, että jokaisessa pelissä käytetään samaa palloa tasapuolisuuden vuoksi ja sen vuoksi, koska adidas maksaa FIFAlle pitkän pennin, eikä tykkää siitä, että kuvissa näkyykin Nike. En keksi mitään muuta selitystä tälle pallogatelle kuin sen, että turkkilaiset olivat unohtaneet hommata niitä palloja sinne Antalyaan. Olen tiedustellut asiaa Twitterissä UEFA:lta, FIFA:lta ja adidakselta. Saa nähdä vastaako joku.

götze.jpg

Jos olisin adidaksella töissä, repisin pelihousut tällaisesta tapauksesta. Mieleeni juolahti heti tapaus Mario Götze. Mies siirtyi kesällä 2013 Dortmundista Bayern Müncheniin 37 miljoonan siirtosummalla ja yli 10 miljoonan vuosipalkalla, siis seuraan jonka suurimpia sponsoreita ja myöskin yksi omistajista on adidas. Mies allekirjoittaa kuitenkin sopimuksen ja esiintyy kuvissa Niken paita päällänsä. Aivan käsittämätön juttu. Nyt oli paljon vähemmän julkisuutta keräävä tapaus (ainakaan suomalaislehdet eivät tätä Antalyan pallogatea noteeraa), mutta minua se silti häiritsee. Siinä potkaistaan yhtä pääyhteistyökumppania karulla tavalla nilkkaan.

Tällaisissa asioissa pitäisi olla erittäin tarkkana. Tuollaisia kämmejä ei saisi tapahtua, mitä viime perjantaina Antalyassa nähtiin.

Mainokset