Pelikirja ei takaa voittamista

Petteri Sihvosen kannattaa lukea tämä juttu. Pelikirja on eriasia kuin voittaminen. Suomessa on menty liikaa näpertelemään jääkiekossa pelikirjan kanssa, eikä menestystä aina sitten painoteta.

Katastrofaalisesti päättyneen työsulkukauden jälkeen 2005 HIFK palkkasi kanadalaisen Doug Sheddenin päävalmentajakseen. Silloin alettiin menestyä, pelaajat tunsivat ylpeyttä seuraa kohtaan, antoivat pelissä kaikkensa ja monesti nousivat vielä takamatkalta voittoon. Sihvoselle se ei kuitenkaan käynyt. Hänen mielestään HIFK ei suorita tarpeeksi hitaita lähtöjä, joten hän kutsui peliä fiaskojääkiekoksi. Hänen mielestään HIFK teki senkin väärin, että se ei noudattanut kansallista pelitapaa, joten maajoukkue ei hyödy. Siis hänen mielestään kaikkien liigajoukkueiden pitää maajoukkueen vuoksi palata samalla pelitavalla. Minun mielestäni tilanne on puolestaan se, että jokaisen joukkueen pitäisi pelata omilla vahvuuksillaan ja yrittää pärjätä liigassa mahdollisimman hyvin. No Shedden lähti ja tarttui Harkimon mottipäiseen tarjoukseen. Sihvonen ei ole senkään jälkeen kyllä unohtunut.

Nämä pelikirjaihmiset, joiden mielestä joku kiveenhakattu hitaisiin lähtöihin perustuva pelitapa on aina paras, ovat vain lehdistössä lisääntyneet. Se on hämmentävää, kuinka esim. nyt TPS-HIFK sarjan alla kirjoitettiin siellä sun täällä, että TPS vie sarjan 4-0. Perusteluna oli pelikirja. Siis haloo! Okei, IFK:lla oli kyllä katastrofaalinen runkosarja, mutta toisaalta joukkueessa on valtavasti käyttämätöntä potentiaalia. Osittain se käyttämättömyys johtuu siitä, että pelaajia oli runkosarjassa valtavasti loukkaantuneina, eivätkä ketjukokoonpanot loksahtaneet kohdalleen.

Nyt tilanne on eri. Mitä pidemmälle playoff-kevät on mennyt, niin sitä paremmalta IFK:n peli on tuntunut. Ennakoin niin, että mikäli Ilves kaataa sääleissä Ässät, niin HIFK on välierissä. Perusteluina se, että Kärpät on kontannut vielä pahemmin kuin HIFK ja lisäksi Kärpillä oli huonompi materiaali. Materiaaliedun vuoksi ajattelin IFK:n selvittävän myös TPS:n. Materiaali korostuu pleijareissa, sillä pelit ovat intensiivisempiä ja pelejä pelataan joka toinen päivä. Pelaajat väsyvät, joten jos on mahdollista kierrättää isompaa rinkiä ja pelata tasaisesti neljällä ketjulla kuin kuormittaa avainpelaajia liikaa, niin pärjää paremmin. Jokainen muistaa varmasti kuinka huonosti IFK:lle kävi keväällä 2012, jolloin sillä oli erinomainen materiaali, mutta valmentaja oli peluuttanut liikaa avainpelaajia kuten Mikael Granlundia koko kauden ajan.

Pelikirja ei siis takaa voittoa playoffpeleissä, joissa maaleja syntyy usein vähän ja jolloin ratkaisevat yksittäiset tilanteet ja niissä onnistumiset. Maalivahdin rooli korostuu, samoin sellaisen voitontahdon merkitys. Pitää haluta mennä joka hetki joka tilanteeseen 100% ja pitää haluta menestyä. IFK:lla on parempi materiaali kuin TPS:llä, IFK:lla on myöskin oleellisesti laajempi materiaali ja kotiyleisö on Nordiksella parempi kuin Artukaisissa. Tämä suosii playoff-pelaamista, vaikkei pelikirja olisikaan tällä kaudella ollut ihan kondiksessa.

Voisin jopa väittää, että mikäli IFK:n ylivoimapeli toimisi, niin olisimme tässä vaiheessa jopa mestarisuosikki. Kun se yv on niin sysipaskaa, eikä yhtään ylivoimamaalia synny – pikemminkin alivoimamaalit ovat mahdollisia ja muutama on mennytkin, niin voi toki käydä niin, että TPS pääsee mukaan sarjaan ja kairaa itselleen voiton seuraavasta pelistä, jolloin se olisi vahvoilla sitten Turussa. Veikkasin sarjaa 4-2 IFK:lle ja nyt se on mahdollinen. Jos Tappara putoaisi samanaikaisesti Ilvekselle, niin sittenhän meille olisi tie auki vaikka kultaan saakka. Toki muutama kysymysmerkki on ilmassa, joista suurin on tietysti se heikko ylivoimapeli. Eikä pidä unohtaa sitä, että samalla tavalla Tappara oli selkä seinää vastaan esim. viime vuonna finaaleissa ja oli välillä aivan purjeissa, mutta niin se vain jostain nousi ja voitti. Eli Tappara-Ilves -sarja ei ole vielä taputeltu kuten ei ole TPS-HIFK -sarjakaan, mutta sen voi tässä toistaa: playoff pelit ovat ihan eri juttu kuin runkosarjamatsit, eikä se pelikirja todellakaan määrää voittajaa. Niinpä toimittajien arviot siitä, että TPS kaataa IFK:n voitoin 4-0, koska on parempi pelikirja, vaikka IFK:lla on parempi materiaali, liigan kallein joukkue, olivat kyllä täyttä skeidaa.

Stögö on muuten todella IFK:n näköinen valmentaja! Okei, hänellä on espoolaistausta ja pelivuosia Jokereissakin, mutta onhan hän meidän näköinen valmentaja. Ensinnäkin käynyt kauppakorkean. Muistan hänet sieltä. Itseasiassa kun hänet kuulutettiin KY:n vuoden urheilijaksi, olimme samaan aikaan jumissa Kynällä alakerrassa. Vessasta yläkertaan ryysiksen läpi luoviminen ei ollut siinä ihmismäärässä helppoa. Siinä tuli juteltua hänen kanssaan. Myöhemmin tuota tapausta olen muistellut joskus hänen kanssaan Teatterin VIPissä. Ennen kaikkea Stögö on kevään mies. Syttyy pudotuspeleissä ja pärjää niissä keskimäärin hyvin ja hänen joukkueensa yrittävät silloin tosissaan. Tosin hänessä on vähän sitä toistakin puolta eli alisuorittamista. En laita tuota tämän kauden runkosarjaa vain hänen piikkiinsä, kun tapahtui niin valtavasti niitä loukkaantumisia ja kun kaikkia lähteneitä pelaajia ei korvattu, mutta onhan hänen joukkueidensa suoritustaso vähän epätasainen. Viime kaudella runkosarjavoitto, nyt 9. sija. HIFK on seuranakin vähän sellainen, ettei ikinä tiedä mitä sieltä tulee ja aina kun luulee, että nyt asiat menevät loistavasti, niin sitten tulee joku katastrofi tai kriisi. Kaikesta huolimatta tämä kevät on mennyt jo nyt hyvin ja toivon, että mies tosiaan jatkaa vielä ensi kauden. Hieman pitää terävöittää pelaajapolitiikkaa ja sitten voidaan taas taistella runkosarjavoitosta.

Tämän kirjoituksen kritiikki ei ollut nyt suunnattu suoraan inhoamalleni Petteri Sihvoselle. En itseasiassa tiedä mitä hän nyt lätkän suhteen puuhaa, kun ei ole enää Urheilulehdessä, vaan lähinnä näille iltapäivälehtien ja Jatkoajan toimittajille, jotka uskovat pelikirjoihin kuin joulupukkiin ja ennustivat sen perusteella TPS:n menevän jatkoon 4-0, vaikka lähes kaikki muu viittasi kuitenkin IFK:n voittoon. Joo, eli vaikka minä en tiedä lätkävalmentamisesta, niin tiedän yhtä jos toista voittamisesta ja nyt nimenomaan keväällä ratkaisee se voittaminen ja pelaajamateriaali.

Mainokset