Voitimme kuntavaalit!

Harvoin voi olla niin tyytyväinen herättyään kuin tänä aamuna. Harvoin voi sanoa yhtä painokkaasti ”mitä minä sanoin” kuin tänä aamuna. Harvoin voi olla niin ylpeä naapureistaan kuin tänä aamuna. Kyllä, me voitimme vaalit. Kirkkaasti!

Alexander Stubbin valinta kokoomuksen puoluejohtajaksi oli järkyttävä virhe. Jan Vapaavuori oli toiminut loistavasti ministerinä ja osoittanut sellaista sauliniinistömäistä vakavuutta ja jämäkkyyttä, joka olisi sopinut kuin nenä päähän pääministerin tehtävään vaikeina aikoina. Kaikki muut tajusivat sen paitsi puoluekokousedustajat. He valitsivat hejsan, hoppsan Stubbin, jolla näitä ominaisuuksia ei ollut. Loppu on historiaa. Minä tiesin kuinka asiassa tulee käymään ja harkitsin jo luopuvani koko politiikan seuraamisesta.

Nyt asiat ovat muuttuneet. Janne teki paluun ja millä tavalla. Hän sanoi ei suurmoskeijalle, mutta kyllä modernille metropolille, urheilulle ja monille muille asioille. Asukkaat vastasivat ja äänestivät hänet valtavalla äänivyöryllä pormestariksi. Tulos on jopa niin kova, että jos hän onnistuu pormestarina, niin saattaa olla, että 2024 presidentinvaalit eivät olekaan mikään Jutta Urpilaisen paraatimarssi Mäntyniemeen, vaan nähdään pitkästä aikaa huikea kisa, missä Vapaavuori, Urpilainen, Olli Rehn ja Ville Niinistö ottavat kovasti yhteen. En halua ennakoida, kuka silloin tulee valituksi.

Kuten sanottua, niin olen ylpeä siitä, kuinka helsinkiläiset äänestivät. Ei voi kuin tuntea syvää yhteenkuuluvuuden tunnetta naapureitaan kohtaan. Keskustapuolue sai Helsingissä 2,8% kannatuksen. Juha Rehula selitti jotain ihan käsittämätöntä televisiossa siitä aiheesta. Muka Oulussa ja Kuopiossakin tilanne on ollut aiemmin huono, mutta ovat nousseet ykköseksi. Sama voisi tapahtua muka täällä. Bullshit, Stadissa ei maalaisliiton hölmö elämäntapa kiinnosta ketään. Heillä on kaikilla esim. jotain ongelmia alkoholin kanssa. Pitää olla tipattomalla, ajaa kolmosolutta Alkoon jne. Stadilaiset ovat sen verran etevämpää kansaa, että meillä viini maitokaupassakaan ei olisi ongelma. Ehdotin jo kerran, että Helsinki saisi sellaisen autonomian, joka mahdollistaisi tällaiset erikoisvapaudet. Jos kepulaisilla on viinan kanssa ongelmia, niin ei se meitä kiinnosta. Vielä vähemmän kiinnostaa se, jos kepulaisilla ei ole enää ongelmia, mutta koska aikanaan Santeri Alkion faija oli juoppo, niin kukaan ei edelleenkään saisi juoda ruoan kanssa viiniä kuten eurooppalaiset kollegat. Se on yhtä naurettavaa touhua kuin muslimien vastaavat tuhat vuotta sitten tapahtuneet viinan kanssa läträämiset, minkä yhä pitäisi vaikuttaa.

Demarit saivat kanssa rajusti takkiin. Se ei yllätä. Antti Rinteen älykkyysosamäärä tuntuu kieppuvan jossain koppakuoriaisen ja kastelukannun välillä. Häneltä kysyttiin ennen helmikuun puoluekokousta televisiotentissä, mikseivät demarit ole onnistuneet tuomaan esille vaihtoehtoa, ts. kertomaan mitä asiaa he ajavat. Vastaus oli se, että puolueen sisällä piireissä tämä on heille nyt selkeää. Paljon aiempaa paremmin tietävät puolueen sisällä, mitä tavoittelevat. Siis haloo! Demarit tietävät, mitä asioita pyrkivät edistämään, mutta eivät kerro sitä äänestäjille. Se on todella taitamatonta touhua. Muutenkin oikeasti, ketä hemmettiä varten tämän päivän maailmassa perinteinen työväenpuolue edes on. Viime viikolla uutisissa kerrottiin, että demareiden keski-ikä on 61,5 vuotta. Siis puolueen jäsenten. No ei se paljon alhaisempi ole äänestäjienkään keskuudessa. Viiskymppinen demari on nuori, suorastaan teini! Siinä mielessä Helsingin tulos 13,8% on ihan odotettu. Demareille ei ole enää käyttöä 2000-luvun maailmassa. Lähtekää menee!

Entäpä persut ja vasemmistoliitto. En ole koskaan pitänyt persuja Helsingissä oikein varteenotettavana puolueena. Heidän pääkannatusalueensa ovat maalla, samoilla seuduilla keskustan kanssa. Toki lähiöissä kuten Jakomäen ja Kontulan kaltaisissa paikoissa kannatusta on ollut paljonkin. Nyt se meni hallitusvastuun takia taaksepäin. Halla-ahokaan ei saanut sellaista äänivyöryä Tukholman terrori-iskun vuoksi kuin mitä ajattelin. Herää kysymys olivatko nämä heidän kärkiehdokkaansa riittävästi esillä. En muista kertaakaan nähneeni Terhosta, Halla-ahosta, J. Niinistöstä jne. mitään missään. Tekivät laiskan kampanjan. Vasemmistoliitto, tuo Soinin fillarikommunisteiksi nimeämä porukka puolestaan meni hieman eteenpäin. Tekivät todella kovan tuloksen Turussa Li Anderssonin ansiosta kun taas Helsingissä plussaa oli vain 1 prosenttiyksikkö. Sanoin ennen vaalia, että jos ette syystä tai toisesta voi äänestää kokoomusta, niin älkää vain perhana äänestäkö vihreitä, vaan äänestäkää vaikka vasemmistoliittoa. Silloin kokoomus voittaa vaalit ja kokoomuksen lippu liehuu kaupungintalolla kuten tähänkin saakka. Ehkäpä joku tekikin niin. Tunnen yhden kommunistin Kalliosta. Tai siis hän asuu Kalliossa, vaikka on maalta Lappeenrannasta kotoisin ja äänesti vasemmistoliittoa.

Vihreät. Ai että on hienoa, ettei Anni Sinnemäestä tullut pormestaria. Ai että on hienoa, ettei tuo kielteisen päätöksen saaneiden potentiaalisesti vaarallisten turvapaikanhakijoiden paapominen ja suurmoskeijan kannattaminen saanut kansalta vahvempaa mandaattia. Oikeudenmukaisuus voitti! Vihreät käytännössä hävisivät, vaikka nostivat kannatustaan valtavasti! Siinä mielessä heidän kampanjansa oli onnistunut, että moni keräsi paljon ääniä ja heistä tuli kirkkaasti kokoomuksen kanssa sellainen Helsingin peruspilari. Vihreiden kannatus oli suurin piirtein yhtä suuri kuin demareiden ja vasemmistoliiton yhteensä. Valtuustossa vihreät ovat ajaneet ihan hyviäkin asioita, vaikka vastaavasti jotkut toiset heidän ideansa ovat järkyttävän huonoja. Pitää pystyä tekemään yhteistyötä ja kompromisseja, enkä usko sen olevan nyt niin vaikeata. Pormestariksi tulee entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, jolla on tästä kokemusta. Pekka Sauria tulee pikkaisen jopa ikävä. Olen pitänyt hänen käytännönläheisestä apulaiskaupunginjohtajan työskentelytavastaan. Hän on ollut jopa twitterin kautta tavoitettavissa ja ongelmia on korjattu. Tavallaan oli onni, ettei Saurista tullut pormestariehdokasta, olisivat voineet pärjätä paremmin. Vaalien suurin voittaja vihreissä oli Ozan Yanar. Mies keräsi valtavasti ääniä ja oli fiksunoloinen haastattelussa. Jos ovat fiksuja, valitsevat hänet uudeksi puoluejohtajaksi. Äärikommari Emma Karin johdolla on vaikea mennä eduskuntavaaleihin.

Pienistä ryhmistä feministi- ja piraattipuolue pääsivät läpi yhdellä paikalla. Se on ihan ok. En ole kauheasti feministien kanssa samaa mieltä, mutta haittaako se nyt mitään, että valtuustossa on erilaisia ääniä kuuluvilla. Sama koskee piraattien Petrus Pennasta. Viime hetkillä kokoomuksen paikkaluku laski yhdellä ja piraatit nappasivat yhden. Olivat liberaalien kanssa vaaliliitossa ja yhteensä n. 1,5% kannatus riitti yhteen paikkaan. Tämä Petrus Pennanen on muistaakseni tohtorismies, joten ei kai älykkyys valtuustossa haitaksi ole. Minusta hienoa se, että kommunistit eivät saaneet Yrjö Hakasta läpi jne. Mielummin nämä kaksi pienpuoluetta kuin he.

Entäpä sitten Paavo? En tiedä olisiko KD joka tapauksessa saanut kaksi paikkaa, joten oliko siinä vaaliliitossa mitään järkeä. Joka tapauksessa onhan tämä Paavon touhu uskomatonta. Hän ei päässyt kepun ehdokkaaksi Keminmaalla, niin vittuilumielessä lähti jonkun Terve Helsinki -ryhmän ehdokkaaksi täällä ja meni läpi. Hän ei kuitenkaan ehdi istua valtuustossa, kun on Euroopan parlamentissa. Täytyy sanoa, etten ymmärrä, mitä niiden päässä liikkuu, jotka Paavoa äänestivät tai esim. Jörn Donneria, joka taitaa olla jotain 120-vuotias jo. Ilta-Sanomien sivuilla Väyrysen sanotaan sanoneen kysymykseen, päästäänkö hänestä koskaan eroon: Mitäpä elämä olisi ilman minua. Siihen ei ole mitään lisättävää.

Vapaavuoren suosio vaikutti muiden kokoomuslaisten suosioon. Osa heistä ei oikein edes ymmärtänyt, miten suhteellinen vaalitapa Suomessa toimii. Yrittivät minua saada äänestämään heitä, koska kokoomus muka saa vähemmän valtuustopaikkoja, jos kaikki äänestävät Vapaavuorta. Sehän on tietysti jo ihan höpöä, eivät ole olleet koulussa tunneilla hereillä, kun vaalitapa on käyty läpi. Minusta se on muutenkin niin, että tarvittiin statement, jäätävä vaalitulos, joten äänten keskittäminen Vapaavuorelle oli fiksua. Lisäksi hän oli paras ehdokas. Minusta hyviä ehdokkaita kokoomuksella ei nyt välttämättä ollut kuitenkaan niin paljon. Eivätkä he tehneet riittävän hyviä ja näkyviä kampanjoita. Joko pitää tehdä erinomainen, näkyvä kampanja, jossa henkilö tehdään tunnetuksi ja hänestä tehdään voittajaa tai sitten pitää olla ahkera. Yksi demarinuori taisi päästä läpi kiertämällä yli 60 tuntia ovelta ovelle ihmisten luona. Se on hyvä tapa kanssa ruohonjuuritasolla. Ovikelloa soittaa vain yksi, eikä tuhat ehdokasta. Eli monen kokoomuslaisen henkilökohtainen äänimäärä jäi nyt vaatimattomaksi, mutta kyllä heistä moni Vapaavuoren vetoavulla läpi meni.

Minulla on luottavaiset fiilikset sen suhteen, että tämä vaalitulos antaa edellytykset kehittää kaupunkia oikeaan suuntaan. Uskon, että tuleva valtuusto on hyvä ja yhteistyökykyinen. Uskon myöskin, että kokoomuksella olisi edellytys kehittyä tästä eteenpäin jonkinlaiseksi superpuolueeksi. Okei, minun äänestysalueellani kokoomus keräsi 55% äänistä ja Vapaavuori yksinään enemmän ääniä kuin seuraavaksi suurin eli vihreät. Tilanne ei ole sama joka paikassa, mutta silti se on niin, että nyt Vapaavuori teki joka paikassa supertuloksen, ensi vuonna Niinistö voittaa presidentinvaalit kenties jo ensimmäisellä kierroksella. Jos kepu ja demarit ovat pysyvästi alamäessä, niin ehkäpä voisimme voittaa vaalit 2019 hallitusasemasta huolimatta. Minua ihmetyttää miten viljelijöiden puolue tai työväenpuolue 2000 luvulla ylipäätänsä ovat edes mukana kuvioissa. Niinpä lauantain lenkillä hahmottelin kokoomukselle sellaista superpuolueen tulevaisuutta, jolloin kannatus olisi 40%. Voittajia, ei luusereita. Fiksuja, ei tomppeleita. Keskitytään puhtaasti siihen parempaan puoliskoon kansasta ja hankitaan heiltä tuki. Nostetaan törkeästi vaalibudjetteja, pidetään stadionkiertueita jne. En keksi yhtäkään syytä, miksei voittajia haluttaisi äänestää. Kukapa sitä nyt luuseriksi tahtoisi leimautua.

Loppukevennyksenä kysyn taas, mikä Janne olet? Minä olen tänä aamuna Super-Janne!

Mainokset