Hoka One One Clayton 2

IMG_20170420_142353_202.jpg

Pääsin vihdoin hypistelemään Hoka One One uutuutta Clayton 2:sta. Itseasiassa näin jo eilen sellaiset pikaisesti Mikonkadun InterSportissa, mutta ovat siellä niin piippuhyllyllä, etten jaksanut ryhtyä kurottamaan. Tänään kun sitten kävin lounaan jälkeen ruoansulatuskävelyllä, pistäydyin taas vaihteeksi Kluuvin XXL:ssä katsomassa, olisiko mitään mielenkiintoista, niin törmäsin näihin. Olin oikeasti lähdössä jo pois sieltä, kun näin kengät. Ne eivät olleet juoksutossuosastolla, vaan treenikenkähyllyn päässä. Jos ei ole asiantuntija, ei siis edes tiedä, että ne ovat juoksukengät. Ehkäpä XXL haluaa myydä niitä salikäyttöön. Mene ja tiedä.

Löysin vapaan penkin ja sieltä laatikosta lainasukkia, joten kokeilin kenkiä. Olen vuosi sitten kokeillut Clifton 2:ia, joten tiesin, että Hokassakin kokoni on UK 8.5. Ensivaikutelma oli se, että kengät vaikuttavat oikein hyviltä. Otin vain muutaman hiljaisen hölkkäaskeleen, mutta havatsin heti melkoisen eron kilpailijoihin ja se oli ns. forefoot cushion. Nämä Hokat eivät ole ehkä niin responsiiviset kuin New Balance Vazee Pace tai adidas Boston Boost, joten eivät ehkä ole omimmillaan ihan kovimpiin vauhteihin, mutta ovat todella kevyet, joten monelle varmasti hyvä valinta maratonille. Riippuu siitä, onko henkilö tottunut matalaan droppiin. Varsinaisesti sen sopiiko tuo kenkämalli kisakäyttöön ja minkälaisiin vauhteihin, paljastaisi vasta testaus. Minulla on sellainen patenttiensitesti matolla 2,5km VR + 10km kiihtyvä + 2,5km VR, yht. 15km, jota olen nopeampiin kenkiin käyttänyt. Olen juossut sillä testillä adidas Adios 2, Salming Distance A3, New Balance Vazee Pace ja adidas Boston Boost 5 kengillä. Tuo Adios 2 oli vanha kenkäni ja vertailukohtana näihin uusiin hankintoihin. Se testi antaa esimakua kengän nopeudesta ja vaimennuksesta.

Tämän ensitestin jälkeen olen hifistellyt kenkiä tarkemmin tekemällä erilaisia vetoharjoituksia ja tasavauhtisia kovia tullen sellaiseen päätelmään, että Vazee Pace on kaikista nopein ja responsiivisin tossu. Se sopii koviin vetoihin ja lyhyisiin kisoihin, mutta luottoa ei ole ihan riittävästi siihen, että vaimennus riittäisi maratonille. Boston Boost puolestaan on hieman vaimennetumpi, mutta ei ehkä niin tunnokas kovissa vauhdeissa. Olen juossut niillä mm. tasavauhtisia lenkkejä 4.00 min/km vauhdilla. Juoksin toki eilenkin 5km 3.33 min/km vauhdilla ja se meni ihan hyvin, mutta Vazee Pace olisi voinut olla enemmän nopeaan vauhtiin kannustava. Boston Boost on se, joka sopisi parhaiten maratonille. Salmingit poikkeavat aikalailla kaikista muista juoksukengistä, joten ne minulla ovat kyllä jääneet aikalailla muuhun käyttöön kuin kovaan juoksuun. Esim. AMT- ja crossarikäytössä ja salilla ovat erinomaiset. Niillä voisi olla jopa hyvä ajaa autoa, sillä pohja on aika tunnokas, sanoisinko taipuisa, mutta ne eivät kyllä anna helposti vauhtia askeleeseen ja ovat lisäksi aika rajut akillesjänteille ja nilkoille. Juoksin toki niillä yassot viime viikolla esimerkin mainitakseni.

Ajatukseni on se, että nämä Clayton 2:t voisivat alhaisesta painosta huolimatta olla jonkinlaiset yleistossut. Siis kengäthän ovat huippukevyet, selvästi kevyemmät kuin Boston Boostit, mutta ne voisivat toimia pitkiksillä ja ainakin matoilla myös peruslenkeillä yleistossuina, jollaisia minulla ovat olleet esim. adidas Tempo, Saucony Guide ja Mizuno Wave Inspire. Kaikissa näissä enemmän painoa selvästi ja lievä pronaatiotuki. Miten Hoka Clayton 2 sitten pärjäisi, kun siinä ei ole sitä tukea? Ajatukseni on se, että se Hokan Claytoneissa ja Cliftonissa oleva rakenne, mssä kantakuppi on tavallaan siellä pohjan sisällä, pitäisi jalan niin vakaana, ettei pronaatiotukea tarvitsisi. Tämä tekisi mieli käytännössä testata ottamalla yhdet parit sekä Claytonia että Cliftonia.

Käytännön testissä siis olisi kolme asiaa selvitettävänä: A) onko tuki riittävä, B) onko noin kevyt kenkä kuin mitä Clayton 2 on, omiaan myös pitkiksille sekä (matto)peruslenkeille ja C) kauanko vaimennus kestää?

Tuo väritys tässä kengässä on mielestäni todella makea. Ainoa pieni miinus tulee siitä, että valkoinen kerää ulkona likaa, mutta toisaalta käyttäisin niitä toisaalta pitkään sisällä matolla, jonka jälkeen siirtäisin ne vasta ulos. Sen sijaan Cliftonit ottaisin suoraan ulkokäyttöön palauttaville ja hitaille pitkiksille, sillä niissä on kyllä minulle liikaa vaimennusta matolle. Ja jos joku haluaa vähemmän lialle aran värityksen, niin onhan Clayton 2:sta saatavilla mm. se sinioranssinen väri, jollaiset Juoksufoorumin Nylkkyapinalla on.

Todella mielenkiintoinen kenkäuutuus. Tällä hetkellä hinta XXL:ssä 139 euroa.

Lisätietoa voitte lukea: hokaoneone.eu

Mainokset

One Reply to “Hoka One One Clayton 2”

Kommentointi on suljettu.