Stadiumissa naisen logiikka

Kuka muistaa Spede Shown Naisen logiikan? Tasauspyörästö jne. Hannele Lauri koetteli Spede Pasasen kärsivällisyyttä. Spede ei voinut tajuta naisten ajatuksenjuoksua, vaan löi vain kädellä otsaansa ja sanoi ohhoh. Tänään koin saman!

Joo, Stadiumissa on vallalla Naisen logiikka. Olin Nike-sneakerostoksilla Stadiumin Kampin myymälässä. Siellä oli esillä mustat kengät, jotka minua kiinnostivat. Vaikka minulla on monenmerkkisiä sneakereitä, niin ei ole Nikeja. Juoksukenkiä minulla on kahdet Niken Lunarglidet, joiden koot menevät niin, että UK 8.5 on US 9.5, EU 43 ja cm 27,5. Sneakereissa en kuitenkaan tarvitse noin isoa kenkää, kun käytän ohuita sukkia. Viileämmällä kelillä normaaleja miesten sukkia ja kesähelteillä varrettomia, ohuita sneakersukkia. Tällöin koon pitää olla pienempi jo sukan vuoksi ja myös sen vuoksi, että kengässä ei tarvita yhtä paljon tilaa kuin juoksukengässä. En kuitenkaan tiennyt, mikä olisi oikea kokoni. Seinällä ei ollut esillä kuin kaksi tossua, jotka olivat isot kuin kanootit. Myyjä tuli siihen ja kysyi mitä tahdon ja lisäsi, että kokoja on 41, 42, 43, 44 ja 45. Sanoin, että 42 tai 43. Laatikot saapuivat ja kokeilin. 43 oli ehdottomasti liian iso näillä sukilla ja olisi ollut todella väljä ohuilla sneaker-sukilla. 42 puolestaan oli liian nafti. Se menee jotenkin, mutta tuntuu epämukavalta. Varvastila alkaa olla keulasta jo aika matala ja jos jalat yhtään turpoavat niin ne hakkaavat sinne päähän. Ei mitään järkeä hankkia niin ahtaita kenkiä. Ne olisivat paljon ahtaammat kuin muut kenkäni ja tiesin, ettei se voi toimia. Jo pari minuuttia kengät jalassa tuntuivat epämukavalta, miltä tuntuisi koko päivä.

Mietin kuinka voi olla mahdollista noin suuri kokoero kahden peräkkäisen koon välillä. Katsoin iltistä tiedot. 42 oli UK 7.5, US 8.5, cm 26,5. 43 puolestaan oli UK 8.5, US 9.5, cm 27.5. Hälytyskellot alkoivat soida. Tajusin, että se koko UK 8, US 9, cm 27, joka täytyy olla eurokokona 42,5, puuttuu. Myyjä kertoi, että sellaisia kokoja on, mutta sisäänostaja hankkii tennareita kokonumeron välein. Eli siis kokoani 42,5 ei ole koko Stadiumiin hankittu lainkaan kuten ei mitään muitakaan puolikkaita numeroita, ts. joka toinen koko on hypätty yli.

Mitä tämä sitten kertoo? Karkeasti voidaan arvioida niin, ettei puolelle asiakaskuntaa löydy kenkiä ollenkaan Stadiumista. Jalan koko varmaan painottuu miehillä yleisimpiin kokoihin 42-44, mutta ei se niin mene, että koko olisi juuri täsmälleen 42 tai 43 Niken mitoituksella, vaan jokaisella on hieman erikokoiset jalat ja silloin yhtä suurella todennäköisyydellä se asiakkaalle oikea koko on puolikas numero kuin koko numero. Oletetaan siis, että tämän seurauksena 50% ei saa Stadiumista kenkiä ostettua puuttuvan koon vuoksi.

On myös toinen seuraus! Vaikka henkilö kuuluisi siihen toiseen 50 prosenttiin, jolle löytyy oikea koko, niin hän ei silti pääse vertaamaan sitä seuraavaan kokoon varmistaakseen asian. Jos koko on vaikka 43, niin ei kokeilemalla 42 tai 44 voi varmistua mistään, vaan pitää kokeilla joko 42,5 tai 43,5, jotta tietää varmuudella oman kokonsa. Nyt se mahdollisuus menee veke. Ehkä osa ei uskalla ostaa kenkiä lainkaan, kun eivät saa varmuutta.

Mitä tapahtuu sitten meille, sille 50 prosentille, joille Naisen logiikka ei tarjoa kenkävaihtoehtoa? Jos innostumme kenkämallista todella paljon, niin ostamme ehkä vääränkokoiset kengät. Jos kenkä on liian iso tai liian pieni, niin se on pidemmän päälle ärsyttävää ja hankalaa. Asiakas ei ole tyytyväinen, jolloin Nike manataan alimpaan helvettiin. Moni ei edes hahmota sitä, että kyllä kokoja olisi, mutta liike ei viitsi niitä tarjota. Syy on silloin tossuvalmistajan ja maahantuojan. Apropos, miksi liike ei viitsi myydä puolikkaan numeron kenkiä? Tässä tulee se Naisen logiikka esille! Puolet vähemmän kokoja, puolet helpompaa on ehkäpä oletus. Se on kuitenkin virheellinen oletus. Kun ei löydy oikeaa kokoa niin asiakas vie paljon enemmän omaa ja myyjän aikaa, eikä lopulta osta mitään. Tai jos ostaa, niin on jälkeenpäin tyytymätön, kun kenkä on epäsopiva.

Todellinen mahalasku koko touhu! Ne olisivat olleet tyylikkäät, makeat kengät. Asiaa hieman pohdittuani ajattelin helpottaa Stadiumin urakkaa. Jatkossa voisivat myydä vain vasemmanjalan kenkiä. Miksi turhaan tarjota molempien jalkojen kenkiä, kun pääsisi puolet helpommalla, jos olisi vain vasemmanjalan kenkiä. Kyllä se toimi Neuvostoliitossakin, joten miksipä ei toimisi täällä.

Mainokset