Wings for Life World Run

Olen valitellut, ettei toukokuussa ole kisoja. Nyt sitten viime viikonloppuna oli kolmekin kisaa, joihin olisin mielelläni osallistunut – mikäli olisin tiennyt sellaisten olemassaolosta. Tässä on nyt selvä epäkohta. Täytyisi olla paremmin kartalla, mitä maailmassa tapahtuu. Kenties ensi keväänä olen valppaampi.

Mikä on Wings for Life World Run?

Erittäin mielenkiintoinen hyväntekeväisyystapahtuma. Tapahtuma järjestettiin nyt sunnuntaina neljännen kerran samanaikaisesti ympäri maailmaa. Kisa oli 25:llä paikkakunnalla kello 13.00 CET eli se tarkoittaa sitä, että jossakin toisissa maissa se juostiin esimerkiksi hyvin varhain aamulla tai myöhään illalla, kun kerran Keski-Euroopan iltapäivän mukaan mennään. Meitä lähimpänä kilpailut olivat Kalmarissa Ruotsissa sekä Stavangerissa Norjassa. Todella suurista eurooppalaisista tapahtumista voi mainita Münchenin ja Milanon, mutta hyvin paljon meidän kannalta eksoottisempia paikkoja löytyy kuten Melbourne, Pretoria, Guadalajara (MX), Florida tai Kalifornia. Tämän lisäksi tapahtumaan oli mahdollista osallistua appin kautta.

Sain tapahtumasta tiedon, kun Instagramissa seuraamani Salming-juoksija, ruotsalainen Frida Södermark, oli menossa tuohon Meksikon tapahtumaan ja laittoi tietysti jo lentokentältä sekä lentokoneesta kuvia, joissa näkyi paitsi Salming niin myöskin tieto tapahtumasta. Kisan jälkeen hänellä oli sombrero päässään ja tuloskyltti. Hän oli juossut siellä 47,62km, mikä oli naisten ykköstulos. Aloin miettiä, mikä hiton kisa tämä on ja mitä tuo tulos merkitsee.

Kilpailuformaatti

Sain selville tapahtuman juonen. Tapahtumissa on raatobussi, catcher car, joka tarkoittaa itseasiassa henkilöautoja, jotka ajavat ”juoksijoita” takaa. Kun auto ohittaa juoksijan, täytyy tämän keskeyttää ja tulokseksi tulee juostu matka. Viimeisenä ”bussin alle” jäänyt on voittaja eli kukaan ei tavallaan tule maaliin. Eri paikkakunnilla on eri sääolosuhteet, esim. Münchenissä oli viileä sateinen keli kun taas esim. Floridassa oli jo aamuseitsemältä 24 astetta. Niinpä tuloksia ei välttämättä aivan täysin voi verrata keskenään. Paras oli kuitenkin Ruotsin Aron Anderson, joka juoksi Dubaissa 92,14km. Naisten paras tulos oli Santiago de Chilessä puolalaisen Dominika Stelmachin juoksema 68,21km, jolla kokonaiskilpailussa irtosi globaalisti 16. sija.

Kuinka nopeasti raatobussi sitten ohittaisi sinut tai minut? Tämäkin tieto minun oli selvitettävä, jotta tietäisin, mistä on kysymys. Juoksijat saavat autoon verrattuna puolen tunnin etumatkan. Sen jälkeen auto lähtee liikkeelle ajaen tunnin 15km/h vauhtia, sen jälkeen tunnin 16km/h, tämän jälkeen mennään tunti 17km/h, minkä jälkeen peräti kaksi tuntia nopeudella 20km/h, jonka jälkeen vauhti nostetaan ”hurjaan” 35km/h nopeuteen. On olemassa laskuri, jolla voi kokeilla eri aloitusvauhdeilla, kuinka pitkälle pääsisi. Ei siis välttämättä kannata lähteä soitellen sotaan 4min/km vauhtia ja hyytyä kun se auto ei saakaan kiinni. Tuolta voi hakea tulosta juoksuvauhdin mukaan tai laittaa tulostavoite ja sen perusteella katsoa, mitä vauhtia on juostava. Klikkailin nopeutta kovemmaksi kunnes tuli Fridan juoksema 47km ja sillä tuloksella pitäisi juosta 4.22 min/km vauhtia, jolloin 47 kilsan suorittamiseen kuluisi 3h26min.

Mitä hyväntekeväisyyttä tämä on?

Wings for Life on tosiaan hyväntekeväisyyssäätiö, jossa raha menee selkäydintutkimukseen. Selkäydinvammat ovat todella ikäviä vammoja ja tämän säätiön tavoitteena on löytää hoitokeino tuohon vammaan. Osallistumismaksut ja lahjoitukset menevät 100% lyhentämättöminä säätiölle, kaikki kisasta koituvat hallinnolliset kustannukset maksaa sponsorina toimiva Red Bull.

Tällainen liikkuvan maalin kilpailu kiinnostaa minua todellakin, eikä tuo hyvän asian puolesta juokseminen haittaisi tippaakaan, joten eiköhän minut joku kerta nähdä jonkun Wings for Life World Run -tapahtuman lähtöviivalla.

Tapahtuman verkkosivut: http://www.wingsforlifeworldrun.com

Mainokset

One Reply to “Wings for Life World Run”

Kommentointi on suljettu.