Mm-lätkä, yhteenveto

Reilut kaksi viikkoa mm-lätkää takana, on aika vetää kisat yhteen. Katsoin vain Suomen pelit, välierät, pronssi- ja loppuottelun, joten siinä mielessä vähän vajaa otanta verrattuna vaikkapa futiksen arvokisoihin, joista katson yleensä kaikki ottelut. Eiköhän tasoerot olleet kuitenkin nyt niin suuret, että tälläkin pelimäärällä on melko helppo tehdä analyysi.

FINAALI

Eilinen mm-finaali oli kenties kaikkien aikojen paras. On turha puhua mistään Skoda-cupeista ja sanoa, ettei mm-kisat kiinnosta, kun ne ovat joka vuosi ja parhaat eivät pelaa kuin olympialaisissa ja World Cupissa. Ruotsin ja Kanadan joukkueet olivat aivan huikeita, niissä ei ollut yhtään ainoata huonoa pelaajaa, yksikään pelaaja ei pelannut eilen huonosti. Se ottelu oli aivan huikean hyvää lätkää!

En tiedä edes mistä aloittaisin. Maalivahdit pelasivat superpelit kumpikin. Siellä tulee suoraan syötöstä nopeita ratkaisuja, kiekot pomppivat sieltä sun täältä veskareita kohti ja silti kumpikin koppasi lähes kaiken. Kympin arvoiset suoritukset ja lisäksi The King Henke otti vielä kaikki rankkaritkin kiinni, joten ansaittu voitto. Entäpä sitten puolustajat. Jumakauta kun pitää ihailla Ruotsin puolustajia, jos jotain pitää tässä mainita. Isokokoisia jätkiä, jotka ovat todella fyysisiä, mutta kuitenkin hyviä luistelemaan ja ne avaavat syötöt pystyyn: syöttö on kova ja matala. Kanadan puolustajilla puolestaan aivan huikeat laukaukset. Kuti lähtee kovaa, nopeasti ja tarkasti. Yhteenvetona voisi sanoa niistä, että Ruotsin puolustus ja maalivahtiosasto olivat kisojen parhaat, erityismaininta Strålmanin avojään pommeista.

Hyökkääjistä täytyy sanoa se, että perhana, että diggaan siitä nopeasta pelin kääntämisestä ja yleisesti ottaen pelaajien hyvästä luistelutaidosta. Jo pelkästään terän käyttö on ihan eri tasolla kuin suomalaisilla. Mennään hyvin eleettömästi ikäänkuin liukumalla, mutta vauhtia on. Lisäksi kaikki pelaajat tekevät valtavan työmäärän. Kanadan alivoima oli todella aktiivinen ja hyökkäyspäässä pelaajat luistelivat paljon. Siellä oli muutama aivan huikea pelaaja, mm. Ruotsin William Nylander, Nicklas Bäckström, jotka btw kumpikin pelasivat valtavasti ja Kanadasta puolestaan mm. Nathan McKinnon.

Ottelu oli todella upea peliä koko ajan ja eteni ansaitusti pitkän kaavan kautta. Tuollaista lätkää on hieno katsoa ja se vie koko lajin mainetta rajusti ylöspäin. Jos tuollaista peliä nähtäisiin enemmän, kaikki haluaisivat katsoa jääkiekkoa.

SUOMI

Suomi vaikutti rehellisesti sanottuna Mestis-joukkueelta. En muista koska olisin nähnyt yhtä heikkoa esitystä. Okei USA-peli oli ihan jees, mutta se oli jenkkien huonoutta. He eivät pelanneet omaa peliään ja Suomi sai kontrolloitua. Muissa matseissa Suomella ei tuntunut olevan mitään palaa. Heti jos joku pelasi tosissaan, Suomi oli aivan kusessa. Jopa heikompia maita vastaan oltiin vaikeuksissa. Siitä täytyy olla todella huolissaan!

Ilta-Sanomien Videotuomarit ovat aivan oikeassa siitä, että olennaista on se, eikö Marjamäki saa joukkuetta pelaamaan nopeampaa peliä vai haluaako hän, että pelataan noin hitaasti. Joka tapauksessa nyt oltiin valovuoden päässä. Ruotsalaiset kommentaattorit olivat aivan oikeassa jo kisojen aikana siitä, että Suomen peli oli 25-30 vuotta vanhaa lätkää, eikä tollaisella träppipaskalla ole mitään jakoa tänä päivänä.

Voidaan vedota siihen, ettei saatu parhaita pelaajia mukaan, mutta siinäkin on kysymys: miksei saatu? Voi olla, että pitkä kausi World Cupeineen saa pelaajan herkästi kieltäytymään, mutta toisaalta, jos menestystä olisi odotettavissa, moni jaksaa siirtää vähän lomaansa. Kysymys kuuluukin: eikö Marjamäkeen uskota ja luoteta vai eivätkö valmennus sekä GM pidä riittävästi yhteyttä Pohjois-Amerikkaan (ruotsalaiset kävivät kuulemma 4-5 kertaa paikan päällä katsomassa heidän pelaajiensa pelejä tämän kauden aikana) vai onko se niin, että jos muutama kieltäytyy, niin siitä tulee sellainen lumipalloefekti, jolloin muutkin jäävät pois. Toisaalta täytyy myöskin ihmetellä vähän näitä muita valintoja. Marjamäki painotti pelaajia, joiden kanssa hän on työskennellyt aiemmin ja otti sellaisiakin mukaan, joilla oli ollut sysipaskakausi alla kuten JM Aaltonen ja Puljujärvi. Tuttuja pelaajia, joita hän ei silti saanut pelaamaan kuten hän halusi tai en tiedä halusiko, mutta mikään pelitapa ei ainakaan loksahtanut kohdalleen.

Mitä pitäisi tehdä jatkossa?

Helpointa olisi kannattaa Ruotsia tai Kanadaa. Heillä on pelaajatuotanto ja pelitapa kunnossa. Modernia jääkiekkoa, hieno tulevaisuus. USA:lla on myöskin pelaajatuotanto kohdallaan, mutta maajoukkueessa eivät ole vielä saaneet itsestään sillä tavalla tehoja esiin.

Suomelle suosittelen isoa remonttia. Liigassa pitäisi alkaa pelata kovemmalla tempolla. Pitää kääntää peliä nopeammin, eikä luottaa niihin hitaisiin lähtöihin ja keskialueen träppiin. Pelistä tulisi viihdyttävämpää, jolloin katsojatkin viihtyisivät paremmin. Pelaajien pitäisi myöskin oppia luistelemaan paremmin. En tiedä mitä junioreille nyt opetetaan, jos ei luistelua. Lisäksi meidän pitää löytää urheilullisempia pelaajia. Nopeita, isoja, voimakkaita pelaajia, jotka osaavat taklata, ottaa vastaan taklauksia, osaavat syöttää ja laukoa, näkevät peliä hyvin jne. Kehityskohteita on valtavasti. Niinpä nyt pitää vain myöntää: ollaan pirusti jäljessä, mutta parannetaan jatkossa. Ensi vuodeksi uudistaisin joukkuetta rajusti. Kolmekymppiset hitaat ja pehmeät pelaajat ulos ja uusia jätkiä sisään. Senkin uhalla, ettei pärjättäisi niin hyvin vähän aikaa.

Pariisi ja Köln

Kiva, että kisat onnistuivat noissa paikoissa ja yleisöä kävi hyvin. Saksassa se alkaa olla jo lätkässäkin normaalia, mutta Ranska oli yllätys. Saksa pääsi pudotuspeleihinkin, eikä Ranskankaan paikka kahdeksan joukossa ollut kuin yhden maalin päässä. Jos Suomi ei olisi tehnyt jatkoajalla maalia Sveitsiä vastaan, olisi puolivälieriin mennyt Ranska, ei Suomi. On hyvä juttu, että tulee uusia kisojen isäntämaita (ensi vuonna pelataan Tanskassa) ja että laji menee eteenpäin monissa maissa. Olin aluksi 16 joukkueen kisoja vastaan, mutta nyt laji on kehittynyt niin paljon joka puolella, ettei varsinaisia heittopusseja enää ole. Laji on siis kansainvälisesti mennyt eteenpäin, mikä on hieno juttu.

 

Mainokset