HHM:n taso huolestuttaa

Tämän postauksen otsikointi on vaikeata. En oikein tiedä, kuinka asiaa pitäisi kommentoida. Eilisellä n. 26km pitkiksellä mietin, mistä johtuu, että isoissa tapahtumissa ulkomailla saa itsestään enemmän irti ja ajat ovat parempia. Se ei johdu pelkästään siitä, että täällä yksin juostessa joutuu kärsimään vaikkapa vastatuulesta, vaan kyllä se on niin, että kun siinä ympärillä mennään kovaa, niin sitä saa itsekin itsestään enemmän irti, jolloin tulos on parempi. Se on vähän samanlainen tilanne kuin juoksumatolla juostessa. Kun on pakko juosta, niin juoksee.

Illalla huomasin, että HHM:n Facebook-sivuille tuli jotain uutta infoa ja siitä puolestaan klikkasin kisainfoon, jossa huomasin lähtöluetteloon linkin. Itse luettelo on hirveän sekava, sillä se ei ole missään loogisessa järjestyksessä. Niinpä parasta hakea vain nimellä. Luin siitä infosta, että eliittiryhmää 1-100 pyydetään tulemaan startissa eturiviin. Hain oman nimeni mukaan ja huomasin, että numeroni on 36, olen siis eliittiryhmää kuulemma puolikkaalla, johon on yli 3000 ilmoittautunutta. Se toi kaksijakoiset fiilikset. Ensinnäkin tietysti jos olin viime vuonna epäonnistuneellakin juoksulla noin sijalla 50, niin on aika luontevaa, että olen tänäkin vuonna top 100 numerolla, mutta toisaalta se ärsyttää vähän. Tason täytyy olla huono, kun minulla on pieni numero. Siitä tuli jopa vähän surullinen olo. Ei olisi kauheasti ruuhkaa samantasoisten juoksijoiden kohdalla, jolloin voisi joutua taas juoksemaan yksin. Toisaalta se kertoo myös karua kieltä suomalaisesta kestävyysjuoksun tasosta. Siis minähän olen täysin maallikko, nollasta juoksun aloittanut, enkä varsinaisesti mikään kilpaurheilija ja silti numeroni on peräkkäin Laura Mannisen kanssa, joka mm. juoksi viime kesän EM-kisoissa puolimaratonilla. Toki hiveleehän se samalla vähän itsetuntoa, jos tällaisella omalla taustallani on sinne kärkipäähän sijoitettu ja osoitus siitä, etten nyt ihan hölkkääjä ole, mutta toivoisin toki, että se taso siellä kisassa olisi kovempi.

Tänä aamuna mietin asiaa uudestaan silittäessäni kauluspaitaa. Tuli sellainen asia mieleen, että miksemme tekisi HHM:stä todella kovatasoista puolimaratonia. Tämä olisi mielestäni helppo toteuttaa. Päättäisimme, että kaikki ns. kovat juoksijat osallistuvat kisaan ja kun tarpeeksi moni osallistuu, niin kisa saa nimeä, jolloin se vetää puoleensa heitä, jotka haluavat tehdä ennätyksensä. Muodostuisi positiivinen kierre.

Onko reitti riittävän nopea? HCR:n alla juttelin Antti Pihlakosken kanssa ja oli puheissa mm. HCM ja sen huono taso. Hän puhui siitä, että pitäisi tehdä huippunopea reitti, jos haluttaisiin parempia aikoja. Olen vähän eri mieltä. Minusta kansan pitää harjoitella enemmän, jos halutaan parempia aikoja. Tämän lisäksi heidän, jotka ovat harjoitelleet, tulisi tulla kisaan mukaan. Eli siis reitistä tämä ei jää kiinni. Katsokaapa muutenkin tuota HHM:n reittiä, ei siellä pahemmin mäkiä ole. Pasilassa oli viime vuonna aika paha nousu, mutta muuten suurempi ongelma oli vastatuuli, joka johtui siitä, kun tuuli idästä navakasti. Reitti on siis hyvä, ajankohta kesäkuun puolivälissä on hyvä ja alkamisaika varhain aamulla on loistava nopeita aikoja ajateltuna. Syyt huonolle tasolle ovat muualla.

Mitä pitäisi tehdä? Ehdotan seuraavia toimenpiteitä:

  1. päätetään, että siitä tulee Suomen nopein puolimaraton, johon jokainen ”hyvä juoksija” haluaa osallistua
  2. kaikki lisenssin omaavat kilpailijat saisivat ilmoittautua halvimman kategorian mukaan varsinaisen ilmoittautumisajan loppuun saakka. Harva satsaa tosissaan nimen omaan puolikkaalle, vaan maraton on päätähtäin ja puolikkaita tai kymppejä tulee heitettyä sinne vähän mielensä mukaan. Silloin ei voi ilmoittautua vuotta ennen halvalla kuten tavishölkkääjät, eikä kallis viime hetken maksu houkuttele. Se on sama kuin lenkkareissa. Jos ostaa paljon kenkiä, yksikköhinta merkitsee. Sen sijaan jos ostaa yhdet lenkkarit kerran kolmessa vuodessa, hinnalla ei ole merkitystä. Paljon kilpaileva ei siis halua maksaa kuuhintoja
  3. ilmaiset lounaat poistetaan. Nythän sinne pääsevät ns. eliittijuoksijat ilmaiseksi, mutta heitä on silti tullut niin vähän, että se ei paranna kisan tasoa lainkaan. Systeemissä on siis joku vika, jos se ei houkuttele hyviä juoksijoita pahemmin. Sitä paitsi vaikka tuon poistaisi, niin kyllähän järjestäjät kontaktiensa myötä silti voisivat antaa ilmaisia starttipaikkoja harkintansa mukaan tai vaikkapa maksaa Hailelle miljoonan starttirahaa, jos haluavat. Tuo nykyinen järjestelmä on muutenkin älyttömän seksistinen. Tulee mieleen Lydiardin kirja, jossa sanotaan, että jokainen terve mies pystyy kuukauden mäkihyppely kauteen, mutta annetaan ymmärtää, että naisesta ei juoksijaksi ole. Miesten suorituskykyhän on oikeasti esim. puolikkaalla 10% parempi kuin naisilla, mutta HHM:n mielestä naiset ovat paljon huonompia kuin oikeasti ovat. Vähän jonkinlaisessa sovinistimielessä luullaan, että maratonilla 3.12 alitus on joku eliittitulos. Sehän on lähes tunnin naisten maailmanennätyksestä. Eli siis tällainen hölmö kategoria pois ja lisenssiurheilijoille mahdollisuus osallistua halvimmalla hintakategorialla. Silloin se toisi laajalla rintamalla jostain 1.05 aina johonkin 1.30 ”hyviä juoksijoita”
  4. asetetaan kunnianhimoinen tavoite kuten vaikkapa: viiden vuoden päästä kisassa 1000 juoksijaa juoksee alle 1.30. Esim. Göteborgsvarvetissa 1267 miestä ja 67 naista juoksivat tänä vuonna 1.30.00 tai paremmin. Okei, se on maailman suurin puolimaraton, jossa on paljon kaikentasoisia juoksijoita, mutta entä jos täällä Helsingissä päätettäisiin, että satsataan nopeuteen, satsataan siihen, että tästä tulisi Suomen ykköstapahtuma, johon jokainen, jolla tossu liikkuu, haluaa tulla mukaan
  5. muutenkin tapahtuma voisi kasvaa reilusti. Se 10km kisa pitäisi lopettaa oikeasti kokonaan. Nythän sille ilmoittautui vain 10% puolikkaalle ilmoittautuneiden määrästä. Silloin kun HHM:ää ekaa kertaa oltiin järjestämässä, asetin Juoksufoorumilla tavoitteeksi tehdä kilpailu, johon osallistuisi 30000 juoksijaa. Minusta tästä pitäisi edelleen pitää kiinni. Kisa on hyvässä kasvussa, mutta sitä pitäisi kasvattaa paljon nykyistä aggressiivisemmin. Myydä esim. firmoille 10, 20 tai jopa 50 lippua kerralla. Jonkun pitää soittaa kaikki yritykset läpi ja myydä, myydä ja myydä
  6. tämän vuoden paita on hyvä, joten nyt kannattaisi tällä viikolla jokaisena aurinkoisena päivänä käydä ottamassa valokuvaajan avustamana juoksukuvia sellainen paita päällä kaikilla Helsingin ns. merkittävillä paikoilla kuten vaikkapa Suomenlinnassa, Allas Sea Poolin edustalla, Kaivopuistossa, Linnanmäellä, Eltsun kentällä, Senaatintorilla, Taivallahden rannassa Regatta-kahvilan edessä, Uimastadionilla jne. ja pommittaa niitä instassa heti la kisan jälkeen ja pyrkiä saamaan ensi vuodeksi paljon ulkomaalaisia osallistujia. Nykyiset mainoskuvat joidenkin tavishölkkääjien maaliintulosta eivät saa ketään Vancouverista, Berliinistä, Lontoosta tai Amsterdamista matkustamaan Helsinkiin

HHM on mielestäni Suomen paras puolikas, mutta se on valitettavasti tällä hetkellä silti vain niin kaukana siitä, että se olisi kovatasoinen kisa.

Mainokset