Valtiomies Timo Soini heitettiin bussin alle

Mauno Koiviston hautajaisten yhteydessä käytiin paljon hänen uraansa läpi painottaen miehen ansioita isänmaan eteen. Monessa yhteydessä Manu toimi nimenomaan Suomen etua ajatellen, eikä puoluepoliittisesti. Hän ei ollut edes niin suosittu demareissa kuin mitä hänen kansansuosionsa muuten oli. Hän oli valtiomies.

Asia tuli näiden viime päivien tapahtumien yhteydessä mieleen. Parin viime vuoden aikana Timo Soinista on tullut valtiomies. Jokainen tietää, mikä on ennuste populistiselle kansanliikkeelle, kun se pääsee tai joutuu hallitusvastuuseen. Kompromissit vievät sen kannatuksen, joten ko. puolue joko loppuu tai hiipuu. SMP on hyvä esimerkki tästä. 2011 jytkyn jälkeen Soini ei ollut tästä syystä halukas viemään puoluettaan hallitukseen. Kun tuli toinen hyvä tulos 2015, niin hänen oli pakko niin tehdä. Kaiken lisäksi hän sai unelmaviran, ulkoministerin tontin ja sysättyä inhoamansa pienet takiaispuolueet kuten rkp:n oppositioon. Olin melko varma, että ongelmia tulee ja persut hajoaisivat. Ajattelin myös, että ministerit eivät selviäisi tehtävistään kokemattomuuden vuoksi. Olin väärässä. Soini on pitänyt joukkonsa erinomaisesti kurissa ja perussuomalaiset ovat tehneet hallituksessa työtä Suomen hyväksi. Ministerit Soini, Lindström, Niinistö, Terho ja Mattila ovat onnistuneet tehtävissään vähintäänkin kelvollisesti, osa jopa hyvin. Varsinkin työministeri on ollut minulle positiivinen yllätys, puolustusministeri on ollut jämäkkä alansa osaaja ja Soini itse pitkäaikaisena ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana on ollut hyvä, asianosaava ulkoministeri, joka ei ole sortunut mihinkään populismiin tuossa hommassaan, vaan tehnyt työtä Suomen eduksi ja tullut hyvin toimeen presidentin kanssa. Se on vaatinut myös vaikeita ratkaisuja, joka on näkynyt puolueen kannatuksessa. Soinista on siis tullut valtiomies, jonka prioriteettina on ollut Suomen etu.

Nyt viikonloppuna Jyväskylässä tapahtui vallankaappaus. Siellä masinoitiin operaatio, jossa koko puoluejohto eli puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa menivät uusiksi. Kyse ei ollut pelkästään uudesta johdosta, vaan sellaisesta linjanmuutoksesta, joka muutti koko puolueen toiseksi. Perussuomalaiset eivät ole enää ns. unohdetun joukon puolue, vaan maahanmuuttokriittinen äärikansallinen puolue. Siinä on iso muutos tapahtunut ja se Soinin perintö on tietoisesti haluttu murskata ja tuhota.

Tässä yhteydessä täytyy kiittää Soinia siitä työstä, minkä hän on tehnyt hallituksessa. Paljon oli epäilijöitä, minä mukaanlukien, jotka olimme sitä mieltä, ettei se tule onnistumaan. Se onnistui niin kauan kunnes omat pettivät. Eilen sekä Sipilän ja Orpon järjestämässä tiedotustilaisuudessa Kesärannassa että A-Studiossa tulivat hyvin ne syyt esille, miksi hallitustaival nyt päättyy. Minusta keskeisintä on se, että Sipilä pääministerinä ja entisenä yritysjohtajana kokee, ettei ole varmuutta, että perussuomalaisten sanaan voi jatkossa luottaa ja asiat pätevät, mitkä on sovittu kuten nykyisen johtotroikan aikana pääasiassa on tapahtunut. Soinin sanaan on voinut luottaa. Toiseksi voidaanko jatkossa luottaa, että venettä soudetaan samaan suuntaan vai tuleeko esim. EU:n kehittämisen suhteen perussuomalaisilta vastustusta. Tämäkin painoi vaa’assa ja sitten oli vielä se kestämätön tilanne, jossa Halla-aho olisi Brysselissä ja hänen edusmiehinään täällä toimisivat tomppelikolmikko Huhtasaari, Hakkarainen ja Eerola sekä puoluetoimisto, olisi kyllä katastrofaalinen tilanne hallituksen toimintakyvylle.

Minulla on samanlainen johtamisfilosofia kuin Sipilällä tässä tapauksessa. Johtoryhmän muihin jäseniin pitää voida luottaa. Pitää olla varmuus siitä, että puhalletaan yhteen hiileen, pyritään kehittämään kokonaisuutta samaan suuntaan ja toteuttamaan vaadittavat uudistukset. Sanaankin pitää voida luottaa. Viikonlopun tapahtumat olivat osoitus siitä, että yksi hallituspuolue ei varsinaisesti kannata hallituksen toimintaa. Se antoi epäluottamuslauseen halltukselle, vaikka on itse ollut päätöksiä tekemässä. Niinpä sellaista ”uutta puoluetta” on täysin turha roikottaa mukana. Se on jo pelkästään solidaarisuudesta Soinia kohtaan väärin. Soini teki erinomaiset kaksi vuotta hallituksessa vaikeina aikoina ja hän sai siitä pahimman mahdollisen palkinnon. Hän ei pelkästään menettänyt johtopaikkaansa, vaan hän menetti koko puolueen. Sitä perussuomalaista puoluetta ei ole enää olemassa, mikä oli vielä viime perjantaina toiseksi suurin eduskuntapuolue.

Sipilä ja Orpo tekivät siis täysin oikein ja nyt on edessä uudet hallitusneuvottelut. Uskon kyllä, että KD ja rkp saadaan melko kivuttomasti tukemaan nykyistä hallituslinjaa. Ikävää on toki se, että alkoholilain vapautuminen taitaa nyt tulla mahdottomaksi. Alkiolaisten lisäksi nyt tulee kristillisdemokraatit, joiden mielestä alkoholin käyttäminen on jotenkin syntiä, vaikka jo Jeesus aikanaan joi viiniä, sitä tarjotaan kirkoissa ehtoollisella ja munkit ovat vuosisatojen ajan panneet olutta luostareissa. Huvittavaa kokonaisuudessa on se, että Paavo Väyrynen voi saada taas jonkun salkun. Siinä ei montaa persua tarvitsisi loikata Paavon kansalaispuolueeseen, kun hänellä olisi jo sananvaltaa. En yllättyisi yhtään, jos hän olisi tälläkin hetkellä soittamassa niitä soinilaisia persuja läpi ja houkuttelemassa hänen riveihinsä.

Summa summarum, Timo Soinista tuli valtiomies, joka teki työtä isänmaan eteen ja se ei omille kelvannut. Hänen ministerinuransa sai nyt todella ikävän lopun, mutta eiköhän jotain hommia jatkossakin riitä. Esim. suurlähettilään paikka Lontoossa luultavasti voisi kiinnostaa.

Advertisements