Paita, kuulutko joukkoon?

IMG_20170615_223050_398.jpgTorstai-ilta oli vuorossa traditionaalinen kisan jälkeinen paitalenkki. En nyt keksinyt tähän parempaa sanaakaan kuvaamaan ko. lenkkiä, mutta ideana on se, että jos ja kun kisasta saa paidan, niin käytän sitä seuraavan kerran, kun juoksen lyhyissä kuteissa. On se sitten ulkona tai juoksumatolla. Ke-aamuna oli ensimmäinen lyhyt lenkki kisan jälkeen, mutta viileän kelin takia en juossut lyhyissä. Torstaina sen sijaan oli paljon lämpimämpi keli, joten varustukseksi riitti shortsit ja t-paita, minkä vuoksi HHM:n paita päälle ja Seurasaarenselän ympäri. Yhteensä matkaa kertyi 18,4km. Meno oli todella vaikeata, keskari oli 5.09 min/km. Osa kilsoista alle vitosta, osa hitaampaa. En tiedä oliko se palautuminen vielä kesken vai ovatko sairastelut oikeasti laskeneet merkittävästi kuntoani. Itseasiassa pe- ja la-lenkit olivat myöskin nihkeitä.

Yksi toinen tuli vastaan samanlaisessa paidassa ja lisäksi olen nähnyt nyt ke-to kahdella tämän kevään HCR:n paidan. Aloin ajatella asiaa ja mietin sitäkin, miksi niin monella oli itse tapahtumassa tuo paita päällänsä. Okei, sehän on hirvittävän hyvännäköinen paita. Räväkkä fuchsia tulee suorastaan silmille ja tapahtuman logo on niin suurella, että varmasti näkyy. Toisaalta materiaali ei ole niin mukavaa, vaan suorastaan jopa karua. En tiedä haluaisinko sitä pitää puolimaratonilla, varsinkaan lämpimissä olosuhteissa tai ylipäätänsä tapahtumassa, jossa hikoo paljon ja lisäksi kaataa päällensä vettä. Silloin tuo paita voi kyllä hiertää. Muutenkin mietin, miksi minä haluaisin näyttää samalta kuin sadat muut ihmiset. Voisin siis juosta tuo paita päälläni vaikkapa Viikin Viitosen, mutten HHM:ää. En halua kuulua joukkoon. Haluan olla ainutlaatuinen. Haluan olla baltsu, en mr. noname/nobody.

Miksi niin monet haluavat kuulua joukkoon?

Ensikertalaisille tuollainen tapahtumapaidan käyttäminen voi olla kätevää, sillä heillä ei välttämättä ole vielä niin paljon varusteita. Muistan kun ostin ensimmäisiä teknisiä paitojani joskus 2005 tienoilla niin minulla taisi olla sen jälkeen rotaatiossa 6 paitaa ja sama määrä shortseja. Oli ikäänkuin valittu ne asut sillai että tiettyyn paitaan aina tietyt shortsit ja vaatteita joutui pesemään kohtuu-usein. Pikkuhiljaa paitoja alkoi kertyä lisää. Osin tapahtumista ja osin kaupasta ostettuina. Nyt rotaatiossa on ehkäpä joku 50 paitaa. Silloin samaa tulee käytettyä paljon harvemmin ja kun käytän jotain paitaa, niin todennäköisesti käytän sitä samaa seuraavan kerran joskus parin kuukauden päästä, mutta kuten sanottua niin aloittelijoille tilanne on eri: heillä ei ehkä ole kalustoa.

Aloittelijalle tuo paita voi olla myös tapa viestiä siitä, että hän on juoksija. Joukkoon kuuluminen saattaa olla henkilölle itselleen sellainen motivaatiota aiheuttava tekijä. Nyt on tapahtumapaita päällä, olen juoksija ja saan kisassa itsestäni enemmän irti kuin lenkillä. Hyvä niin.

Kisajärjestäjille

Kisajärjestäjille lienee tarkoituksenmukaista se, että moni käyttää paitaa jo siinä tapahtumassa. Saavat hyvää mainosmateriaalia. Toisaalta samaan tapaan on hyvä, jos ihmiset käyttävät sitä paitaa jatkossa muissakin tapahtumissa, sillä näkyvyys on kahdella tapaa hyvä juttu. Jälleen kerran kuvat. Esim. Saksassa Runnersworld.de lähettää lähes joka tapahtumaan kuvaajan. Silloin lehden sivuilla on satoja kuvia ilmaiseksi selattavissa. Jos joku tapahtuma näkyy kuvissa, on se samalla ilmaista mainosta. Toisaalta ihmiset katsovat mm. lähtö- ja maalialueilla toistensakin paitoja, joten mitä enemmän joku hyvännäköinen paita tai tapahtuman logo näkyy, niin sitä enemmän juoksija alitajuisesti alkaa harkita siihen tapahtumaan osallistumista.

Lenkillä tai kuntosalilla paidan käyttäminen tuo tapahtumalle näkyvyyttä myöskin. Varsinkin näin kesällä, kun voi juosta useasti lyhythihaisessa, niin paitoja näkyy. Niinpä olenkin nyt päättänyt leikkimielisesti seurata, miten lenkeillä näkyy HCR vs. HHM tämän vuoden paitoja. Keskiviikkona nän HCR 1, to HCR 1, HHM 2 (joista toinen minä itse), pe HCR 1, la ei bongauksia, su HHM 1 = tilanne tällä hetkellä 3-3.

Joo, ei se kisa minun osaltani ihan puhdas paidanhakumatka ollut, vaikka epäonnistuinkin juoksussa. Tarkoitus oli juosta paremmin ja kunnonkin piti olla parempi. En siis lähtenyt kisaan valmiiksi huonokuntoisena. Paitakin minulla toki on ja se on nyt testattu juoksuolosuhteissa. Sain jopa siitä lenkistä Instagramissa palautetta. Joku oli ehkä mahdollisesti nähnyt minun ohittavan hänet Seurasaaren tienoilla, mutta hänen bongaus ei ollut 100% varma ja virallinen, sillä hän oli räplännyt puhelintaan.

Mites te muut, haluatteko kuulua joukkoon vai olla ainutlaatuisia? Laitatteko paidan päällenne jo siihen tapahtumaan vai vasta myöhemmin lenkille?

Mainokset