Aina jotain uutta ja Pyrkkä

IMG_20170628_200449_199.jpgOlen asunut Lauttasaaressa yli kuusi vuotta. Välillä sekin maistuu puulta ja miettii, pitäisikö muuttaa jonnekin muualle ja saada uusia virikkeitä erityisesti lenkkienkin suhteen. Viime aikoina on kuitenkin sattunut asioita, jotka ovat saaneet seikkailunhaluni viriämään. Se on jännä, kun lapsena nuohotaan kavereiden kanssa jokainen nurkka. Silloin tiedetään lähiseutu sentti sentiltä, ajellaan fillareilla, pelataan pallopelejä, seikkaillaan metsissä jne. Nyt vanhempana saattaa asua monta vuotta jossain tietämättä mitä on nurkan takana. Kuulostaako tutulta?

Olen toki viime vuosina oppinut näkemään Lauttasaaren uudessa valossa. Löytänyt mukavia paikkoja rannoista jne. Lenkkireititkin ovat vähän monipuolistuneet, mutta lähinnä on silti menty rantoja pitkin ja jos on haettu pidempää lenkkiä niin sitten Seurasaaren selän ympäri, Kaivariin tai Espoon Rantaraitille. HHM:n epäonnistuneen jälkeen on ollut vaikeuksia lähteä lenkille ja samat kuviot eivät ole enää tyydyttäneet. Toissa sunnuntaina seikkailin ihan randomina Tapiolassa. Etsin Espoosta uusia reittejä ja tein 25km lenkin kierrellen siellä sun täällä. Välillä eksyen jonkun kerrostalon pihaan ja pohtien pääseekö sieltä eteenpäin vai eikö.

Juhannusviikonloppuna ei mitään pitkää lenkkiä tehnyt mieli juosta, mutta sunnuntain 15km lenkillä löysin taas uutta. Kävin katsomassa nimittäin Pyrkän urheilukenttää, jonka miljoonaremontti valmistui jo reilut 3 vuotta sitten. Olin vain ensin 2014 ja 2015 telakalla ja viime vuonna puolestaan vaivasi pakaravaiva, joten nopeampaan juoksuun ei ole ollut oikein mahdollisuutta. Lisäksi siellä tuntuu aina olevan jotkut futisharjoitukset käynnissä. Sunnuntaina se oli suljettu Juhannuksen vuoksi, mutta kiersin kenttää aidan takaa. Toiselta puolelta näin sellaisen kapean hiekkatien lähteävän jyrkkään ylämäkeen. Juoksin siitä ylös ja mäen päällä havaitsin reitin mutkittelevan kukkulan laella. Myöhemmin katsoin netistä, että se on vajaan kilometrin kuntopolku. Siellä olisi mahdollisuus saada mäkiä mukaan juoksureitille. Siirryin sieltä Länärin toiselle puolelle ja tulin Isokaarta alas kohti kotia. Pyrkkä jäi kuitenkin mieleeni.

Maanantaina oli lepo, tiistaina mietin juoksenko reipasta, mutta en kuitenkaan kokenut olevani valmis. Eilen päätin juosta. On varmaan kaksi kuukautta siitä, kun olen kunnolla vetoja tehnyt ja touko-kesäkuu olivat muutenkin ihan floppeja. PasiP:lle mainitsin, että alan käydä varmaan Eltsusta ja sain häneltä vähän harjoituksia. Kiitos hänelle siitä. Lykkäsin kuitenkin aloittamista. Eilen päätin, että perhana jos kerran meillä on tuolla Larussakin urheilukenttä, niin menen katsomaan. Ei kai näin loma-aikaan siellä voi olla kauhea häsä. Lähdin juoksemaan rantaa pitkin ja kun tulin Larun sillan kohdalle, aloin miettiä, että tulee vähän liian pitkä VR alkuun. Niinpä päätin oikaista. Painelin yhtä mäkeä kohti ja ajattelin nousevani sieltä yli suoraan kentälle. Muistin kuitenkin paikan väärin. Pyrkkähän on länärin toisella puolella, joten en minä sinne niin päässytkään. Joka tapauksessa oli taas seikkailua. Juoksentelin kallioita pitkin etsien reittiä. Oli ihan mukava seikkailla. Lopulta tulin sieltä alas ja tunnistin paikan, tiesin kuinka edetä. Ylitin isomman tien ja juoksin nurmikentän poikki kohti alikulkutunnelia, josta pääsisin Länärin alitse. Sitten saavuin Pyrkälle 4,1km juostuani.

IMG_20170629_104634_777.jpg

Hiki oli sopivasti jo hieman pinnassa, vaikka minulla oli hihaton paita ja shortsit. Jaloissa vanhat kunnon kisakengät, Adios 2:t. Ei siis tarvinnut enää juosta, mutta tein pikaiset lunge matrix ja heilautukset. Olin päättänyt juosta yassot. Pasin ohjeissa vedot juostaisiin niin, että olisi 2 min palautus, ilmeisesti seisoskellen, niin oletin. Pyrkkä on kuitenkin 350m rata, joten päätin improvisoida. Katsoisin 800m lähtöpaikan ja juoksen sen matkan eli 2 kierrosta ja etusuoran. Sen jälkeen kävelisin 100m lähtöpaikalle hissukseen, jonka jäleen seuraava veto heti käyntiin.

Pasi kehotti juoksemaan 10km kisavauhtia, eikä yhtään kovempaa, mikä olisi paljon hitaampaa kuin mitä olen tottunut vetoja ottamaan. Viimeinen kymppi Paloheinässä meni niin huonosti, että vauhti ei siis olisi kummoista. Juoksin pari ekaa vetoa ja ne olivat pari sekuntia yli 3 minuuttia kumpikin. Mietin mikä tässä mättää muu kuin se, että vauhti on aika paljon hitaampaa kuin alle 3.30 min/km juoksemani tonnit keväällä. Tajusin sen vanhan ohjeen, että yassot pitäisi juosta niin nopeasti kuin mikä on maratavoite eli jos maratavoite on 3h, niin 800m pitäisi kestää 3min ja jos maratavoite on 2.50 niin 800m pitäisi viedä aikaa 2.50. Tajusin, että vauhtia on kiristettävä. Tavoitteeni on 2.50, mutta se ei ole nyt ajankohtainen. Sen verran moni asia on mennyt pieleen. Päätin silti, että alle 3minsan yassoja on juostava. Nakutinkin ne viisi seuraavaa vetoa johonkin 2.56-2.58 välille ja juoksu oli vaivatonta. Juoksin mukavuusalueella, eikä tarvinnut puskea. Kun ei ollut pitkään aikaan juossut vetoja ja kun ei ollut seuraa, niin se oli vaivattominta näin. Se tuntui hyvältä. Ei liian raskaalta, mutta tunsi silti, että ei ole ihan hölkkää. Viimeiseen otin sitten loppukirin ja sain ajaksi 2.54.

Olin ihan tyytyväinen. Kävin vessassa juomassa vähän vettä ja pohdin: Pyrkkä voisi olla Baltsu Running Official kenttä näin kesäaikaan. Vaikkapa keskiviikkoiltaisin sään salliessa vetoja siellä.Tämän jälkeen päätin hölkätä suorempaa reittiä kotiin. Saavuin himaan ja huomasin juosseeni yhteensä 14,5km. Treeni ei tuntunut raskaalta, vaan olin hyvin energinen ja teki mieli syödä hyvin. Tällaisia treenejä voisi tehdä lisää ja hyödyntää tuota urheilukenttää. Vaikkei siellä mitään kovia juoksijoita ollutkaan, niin se kymmenkunta juoksijaa ja muu ympärillä tapahtuva loivat sinne sellaisen sopivan ilmapiirin harjoitella, joten mielelläni menisin uudemmankin kerran. Samaten voisi rymytä enemmänkin erilaisilla kukkuloilla ja hakea vähän mäkisyyttä lenkkeihin. Katsella millaisia paikkoja missäkin on. Ns. takapihaltakin voi löytyä uutta.

Hyvä fiilis nyt ja uutta motivaatiota on löytynyt.

Pyrkän sivut löytyvät Helsingin kaupungin sivuilta ja Facebookista.

Mainokset