Hoka Clifton 4

clifton4

Hoka Clifton nelonen on tulossa markkinoille ja sen tieltä mm. Hokan nettisivut myyvät kolmosta 78 eurolla. Kiinnostava hinta Hokan mittakaavassa, mutta minua kyllä nelonen kiinnostaa ihan eri tavalla kuin poistuva malli. Joskus joulukuussa kun näin ensimmäiset kuvat nelosesta, niin tossu näytti yksinkertaisesti rumalta, mutta voi olla, että kyseessä oli joku protomalli, sillä ainakaan Hokan Amerikan sivujen ennakkotilausmalleissa ei sellaista myrkynvihreätä väriä edes ole.

ISO PÄIVITYS

clifton42

Clifton nelonen on muuttunut melko tavalla kolmoseen verrattuna. Varsinkin pääliosa on muuttunut todella reilusti. Tarkoitus on, että se kestäisi entistä paremmin. Aikanaan kun kolmonen tuli, niin erot kakkoseen olivat niin pienet, ettei sitä päällepäin nähnyt. Kuvaavaa on se, että esim. Kluuvin XXL:ssä lukee hyllyssä Clifton 3, 159 euroa, mutta kun kengät ovat niin samannäköiisä, niin siellä on sekaisin myynnissä mustia kolmosia ja kakkosia. Luulisi, että hän, joka täyteen hintaan vahingossa ostaa pari vuotta vanhan kakkosen, tuntee itsensä petetyksi. Nelosen kanssa sekaannusta tuskin voi tapahtua.

Suurin ero nelosessa verrattuna aikaisempiin malleihin lienee se, että fylliä on laitettu lisää. Hokan vaimennus on aina ollut hyvä, mutta se on huonontunut testien mukaan nopeasti. Uuteen malliin on laitettu tiiviimmäksi se välipohja eli siellä on enemmän tavaraa, eikä se mene niin helposti kasaan. Se on tuonut samalla vähän painoa lisää, mutta kenkä on joka tapauksessa kevyt, joten ei sillä ole merkitystä. Varsinkin kun siellä on mallistossa kevyempi Clayton 2. Tähän täytyy kuitenkin liittää sellainen kommentti, että kun ei ole omakohtaista kokemusta Cliftoneista, niin en tiedä kuinka paljon  se vaimennus vähenee. Jos ajatellaan peruslenkkareita, joita olen yleistossuina käyttänyt, niin monet Mizunot kuten Wave Elixir 5 ja Wave Inspire 11, jotka ovat olleet todella tunnokkaat ja melko kevyet, ovat toisaalta jo aika kovat n. 600-700km jälkeen. Olen silti juossut niillä 1000km. Sen sijaan Niken LunarGlidet ovat olleet alussa vähän liikaakin vaimennetut, mutta niissä on toisaalta ollut 1000km jälkeenkin vielä vaimennusta jäljellä, joten niitä on voinut käyttää kävelykäytössä, kun käy vaikkapa kaupassa. Eli siis voi olla, etteivät ne Cliftonit ole elinkaaren lopussakaan liian vähän vaimennetut, vaan se vaimennus on vain heikkoa suhteessa siihen, mitä se oli alussa. Tätä en itse tiedä, kun en ole Cliftoneilla juossut. Joka tapauksessa nelosessa tulee nyt olemaan kestävämpi vaimennus kuin aiemmissa malleissa.

VÄRIT

clifton43

Blogiani lukevat ovat havainneet sen, että juoksutossumarkkinoilla väritys ratkaisee paljon. Jos väritys on huono, tossumalli voi jäädä hyllyyn, vaikka se muuten asiakkaan mielestä voisi olla kiinnostava tuote. Niinpä katsoin aiheelliseksi katsoa Amerikan Hokan sivuilta sieltä ennakkotilauskohdasta, mitä värejä tuohon uutuusmalliin on tarjolla. Heidän nettisivuillaan on se huono puolensa, että vaikka Googlen kautta jonkun suoran linkin löytäisi, niin kun sitä klikkaa, niin se siirtää automaattisesti Hokan Euroopan sivujen aloitussivuille ja yleensä mitään uutuusasioita ei heti siellä Euroopan sivuilla ole, joten pitää mennä sivun alalaitaan vaihtamaan maaksi United States ja hakea tieto uudelleen sieltä, kun pääsee niille jenkkisivuille.

Osa väreistä on taas sellaisia harmaita, joita olen aina vähän ihmetellyt. Eivät ole valkoisia, mutta eivät värikkäitäkään, joten mikä juttu. Olen tullut siihen lopputulokseen, että niiden täytyy olla ultraan suunniteltuja. Eivät likaannu samalla tavalla kuin valkoiset, mutta toisaalta eivät myöskään kuumissa olosuhteissa vedä lämpöä puoleensa. Ne ovat värejä, mitkä eivät nyt välttämättä niin rumiakaan ole, mutta en itse ottaisi, jos olisi vaihtoehtoja. Musta puolestaan on boring. Siis oikeasti se on suhteellisen tyylikäs mustavalkoinen kokonaisuus ja varmasti huomaamaton, mutta pitääkö juoksukengän olla sellainen. Mielestäni ei. Niitä on näkynyt täällä kaupoissa Clifton 2:sta ja 3:sta jo liiankin kanssa. Toivottavasti kauppiaat eivät täytä hyllyjään niillä mustilla, vaan tulee muitakin myyntiin.

Olen valinnut tämän jutun kuvituskuviksi Hokan kuvista ne värisävyt, jotka ovat minua eniten miellyttävät. Valitsin sekä miesten että naisten malleista kaksi väriä. En valinnut ensimmäisinä esillä olleita sinipohjaisia värejä, joiden oletan olevan niitä oletusvärejä, joilla malli todennäköisesti lanseerataan. Luulen, että ne tulevat olemaan vähän turhan yleisiä ja toiseksi pidän muista väreistä enemmän. Käsitelläänpä nämä värit nyt vähän tarkemmin. Kun sanoin, että musta on boring, niin tarkoitin mustavalkoista. Tässä jutussa esiintyvä mustasinikeltainen miesten malli on mielestäni paras kaikista värisävyistä. En tiedä olenko taas vähän puolueellinen, kun sanon, että samoin kuin Clayton 2:n suhteen, on tässäkin tapauksessa miesten värit ovat mielestäni paremmat kuin naisten. Ehkä se on vain niin, että miehenä en osaa arvostaa samanlaisia väriyhdistelmiä kuin naiset, mutta minusta vain tuntuu, että Hoka onnistuu paremmin miesten malleissa. Naisten väreistä parhaat ovat mielestäni ne punaiset mallit. On makuasia kumpaa preferoi. Miesten kengistä valitsin tähän toiseksi sen oranssin mallin, sillä jos oikein räväkkää tossua hakee, niin siinä on vaihtoehto. Jos itse saisin valita Clifton neloset minkä tahansa värisenä, niin ottaisi ehdottomasti tuon, missä on musta pohjaväri ja räväkät siniset ja keltaiset yksityiskohdat.

KÄYTTÖTARKOITUS

clifton41

Suurin osa kilometreistäni koostuu pitkiksistä, peruslenkeistä tai palauttavista lenkeistä. Kovavauhtista veto- tai tempojuoksua on aika vähän. Niinpä työhevoset, yleistossut ovat niitä, mitkä eniten kuluvat. Tällä hetkellä käytössäni olevista kengistä Sauconyn Guideissa on jo 1000km ja jäävät käytöstä pois. Kaksi paria Mizunon Inspireita ovat keränneet 800+ ja 650+ kilometriä. Adidaksen Sequence Boosteissa on samaten 650km. Ostin tähän samaan kategoriaan nyt kevyimpänä tossuna ne Clayton 2:t, jotka minulla on 1000km kestotestissä. Ideana on se, että kun kerran niissä on reilusti päkiävaimennusta, niitä voisi käyttää myös yleistossuna. Sen sijaan muilla kevyillä tossuilla kuten Adioksilla, Bostoneilla, Vazee Paceilla tai Salmingeilla en tämän tyyppiä lenkkejä juokse, vaan käytän niitä vauhtilenkeillä.

Mitä roolia Hoka sitten näyttelee tässä kokonaisuudessa? Rehellisesti sanottuna vaikea sanoa, sillä yleensä yleistossuksi on kelvannut sellainen kenkä, jossa on riittävä vaimennus, rullaavuus ja tuki. Se ei ole ollut kiveenhakattua, vaan olen juossut todella monilla merkeillä ja malleilla. Hoka on kuitenkin vähän poikkeuksellinen filosofialtaan, joten verrattuna perinteisiin merkkeihin tai malleihin, olen vasta vähän opetteluvaiheessa. Ideana kai olisi se, että koska vaimennusta on paljon, niin ne olisivat melko hellät jaloille.

cl2
Hoka Clayton 2

Clayton 2 on nyt tuossa käytössä, mutta se on aika kevyt ja toisaalta en ihan vielä uskalla kaikkia lenkkejä noin alhaisella dropilla juosta, joten pyörii muitakin tossuja yleistossurotaatiossa. Clayton on myöskin aika huono hiekalla, kun taas esim. Mizunot pitävät erinomaisesti hiekkateillä. Kun katsoo Cliftonin pohjakuviota, niin se tuntuu olevan päkiältä pitävämpi hiekkatiellä kuin se Clayton (tämän kappaleen yllä Claytonin pohjakuva, alla Cliftonin). Siltä se ainakin näyttää. Lähtökohtaisesti voisi kai ajatella, että pitkikset ja palauttavat lenkit olisivat niitä, joilla Cliftoneita käyttäisin ja hieman nopeammat peruslenkit menisivät Claytoneilla, mutta kuten sanottua, niin Hoka oppimisprosessi on niin alussa, etten osaa tarkemmin sanoa. Joka tapauksessa olen päättänyt, että Clifton 3:sta en enää osta, mutta Clifton 4 kiinnostaa ja siitä voisi kyllä tehdä jossakin vaiheessa 1000km kestotestin.

clifton4pohja
Hoka Clifton 4

Mielenkiintoinen uutuus, josta lisätietoa jälleen Hokan nettisivuilta: http://www.hokaoneone.eu (tätä kirjoittaessa tietoa vasta jenkkisaitilla, joten sieltä pitää vaihtaa maa, mutta jossain vaiheessa se toki tulle tuonnekin).

 

Mainokset