Siirtyminen kevyempiin tossuihin

IMG_20170718_211939_147Kolmatta viikkoa mennään vakavammassa harjoittelussa. Eilen lepopäivän jälkeen kevyt 18km ja guess what: jalat eivät olleet sunnuntain pitkikseltä yhtään kipeät, vaikken ollutkaan venytellyt tai mitään muutakaan! Jopa hieman reippaampi sellainen 4min/km vauhti, mitä jossain vaiheessa kokeilin, tuntui irtoavan kevyesti. Voipi olla Hoka Claytoneiden ansiota. Ne olivat pitkiksellä jalassa ja jälleen eilen.Tämä sai ajattelemaan.

Neljä viimeistä tossuhankintaani ovat olleet kevyitä kenkiä. Kolmet niistä ovat sellaisia, joilla ei voi juosta joka päivä, sillä jalat eivät palautuisi. Sen sijaan Hoka Clayton 2 tarjoaa sen verran paljon päkiävaimennusta, että ne ainakin tällai uusina (190km nyt juostu) sopivat kaikenlaiseen juoksuun. Mikä tahansa lenkki pl. kaikista kovimmat vauhdit onnistuvat näillä. Tai ehkä se kovinkin vauhti onnistuisi, mutta pidän vain enemmän Adioksen kaltaisista tossuista silloin, kun pitää mennä lujaa.

Ajattelin pitkään, että seuraavaksi minun pitää hankkia peruslenkkareita. Mizuno Wave Inspire 11 molemmat parit ovat paljon juostuja (700+ ja 800+ km). En pidä kuitenkaan uudesta mallista 13. Se on painavampi. Toinen ongelma on se, että tuntuu, ettei näiden Mizunoiden vaimennus ihan loppuun saakka kestä, vaikka ovatkin erinomaiset työhevoset. Nyt on tullut uusia materiaaleja, jotka aiheuttavat sen, että kannattaa katsoa uusia vaihtoehtoja. Adidaksen Sequence Boostit ovat makuuni liian kömpelöt kengät. Niissä on 650km ja hidasvauhtisilla pitkiksillä ja peruslenkeillä juoksen ne loppuun, mutta en osta enää sitä mallia. Ne ovat kuitenkin sairaan makeanväriset, joten todennäköisesti en ota niitä ulkokäyttöön lainkaan, vaan erityisesti punaisella sukalla ne ovat ihan killeriyhdistelmä juoksumatolla. Nämä kaksi mallia ovat siis poissa laskuista.

Sauconyn Guide tuntui olevan se, mikä kiinnostaisi seuraavaksi. Olen ollut todella tyytyväinen Guide 5:een, jonka ostin joskus 2013 ennen 2014-2015 telakkakautta. Ehdin juostakin hyvin Areenalla ja matolla niillä, ehkäpä jotain 500km. Sen jälkeen otin ne viime vuoden toukokuussa ulos ja juoksin viime kesänä, syksynä ja vielä talvellakin niillä paljon. Varsinkin heinä-elokuussa käytin niitä paljon sen jälkeen kun olin lyönyt Adidaksen Tempot roomalaisen hotellihuoneen roskakoriin. 1000+ on plakkarissa ja vaimennus säilynyt paremmin kuin Mizunoissa. Eilinen pohdinta ja Hoka-intoilu sai minut päättämään, että seuraava 8km palauttava lenkki saa olla viimeinen lenkki Sauconyille ja laitan ne pois. En ole niitä aikoihin juurikaan käyttänyt, joten aika luopua. Olen tainnut aiemminkin mainita, että olin suuri Guide 9 fani. Niihin tuli uusi välipohjamateriaali ja tuntuivat todella mukavilta ja kevyiltä kaupassa hipelöidessä. Ne menivät kuitenkin loppuun ennen kuin minulle tuli tarvetta tuon tyyppisille kenkähankinnoille. Kymppi tuli kauppoihin tilalle, kävin kokeilemassa niitä Stadiumissa, enkä ollut yhtään ihastunut. Engineered mesh näyttää siinä mallissa jotenkin muoviselta ja varvastila voi olla minulle liian matala. Olisin ottanut paljon mielummin ysit. Mietin, että piru, jos olisin ollut Yhdysvalloissa, niin olisin takuulla ostanut 2-3 paria Guide ysejä Jack Rabbitista silloin kun siellä oli ale $59.97. Ainakin siniset ja vihreät olisi ollut pakko hankkia. Nyt tuntuu siis siltä, ettei Guidejakaan minulle tule.

_20170719_105756.JPG

Niken LunarGlidet ovat olleet törkeän mukavat tossut. Ostin 3+ mallin aikanaan Fashionstoren alesta. Hinta oli 47,50 euroa ja se oli silloin eka Nike-juoksutossuhankinta minulle 15 vuoteen. Käytin niitä sisällä juostessa ja ryhmäliikuntatunneilla. Tuntuivat omaavan liian paljon vaimennusta alussa ja varsinkin kaarrejuoksu oli tunnotonta. Sisäänajo oli jopa 300km kunnes kaikista ylimääräisin ilmatyynyfiilis oli poissa. Siirsin ne puolivälissä elinkaarta ulos ja tein niillä kaikenlaisia peruslenkkejä. Kun 1000km tuli täyteen niin vaimennus ei ollut vieläkään loppu. Sen jälkeen olen käyttänyt niitä varmaan kolme vuotta satunnaisessa vapaa-ajan käytössä kun olen käynyt kaupassa, rannassa grillaamassa jne. Nyt niissä alkaa kantaosan sisäpuoli kulua puhki, mutta ovat jumakauta olleet kestävät kengät, eivätkä pohjat ole vieläkään kivikovat. Replacementiksi ostin Stockan alesta aikanaan LunarGlide 4+. Siinä missä kolmoset olivat olleet valkoiset niin nämä ovat mustat. Hinta taas halpa, vähän yli viiskybää. Niitä käytin telakan aikana valtavasti parina vuotena crosstrainerilla. Sen lisäksi juoksuakin se 1000km. Suurin osa matolla ja vasta joku vikat 150km ulkona. Pesin ne viikonloppuna liottaen ne ämpärissä ensin nestemäistä pyykinpesuainetta sisältävässä vedessä ja sen jälkeen pelkässä vedessä. Sitten annoin niiden kuivua partsilla ja täytyy sanoa, että kengät ovat ulkoisesti kuin uudet. Kokeilen niitä nyt hengailukäytössä. Olen ollut ne jalassa maanantaista alkaen eli ma, ti ja ke. Suuremman käytön vuoksi (vrt. 3+) ne ovat menneet ehkä vähän linttaan ja muuttuneet ehkä yliveteliksi, mutta kokeilen niitä nyt kuitenkin. Näyttävät hyviltä ainakin jos ei muuta. LunarGlide on siis malli, jonka voisin ottaa kevyille lenkeille, sillä uudet mallit 8 ja 9 ovat niin kevyitä ja niitä saa makeissa väreissä. Ainoa nega on se, että kenkä on kallistunut aikalailla. Ennen ovh oli joku satasen, nyt se on muistaakseni 143€. En sillai rakasta niitä, jotta lähtisi kuuhintoja maksamaan, mutta jos saan halvalla, niin ostan.

Molemmat Inspriret ja Sequence Boostit pitää siis saada juostua loppuun, mutta entä sitten. Eilen heräsi ajatus, että jos juoksenkin jatkossa vain kevyemmillä skloboilla. Ei ole vielä tietoa kuinka hyvin Hokat kestävät. Mitä käy vaimennukselle, kestääkö aika ohut päälipinta, pitääkö päälipinta muotonsa vai meneekö se linttaan tms. En siis tiedä voiko niillä juosta esim. sen 1000km ja haluanko ostaa toiset Claytonit. Hidasvauhtisempaan Clifton 4:tkin olisivat yksi optio. Itseasiassa haluaisin todellakin testata Cliftonit. Muitakin optioita on.

Elite9

Eilen tajusin sellaisen asian, että Niken Zoom Elite 9 on aivan törkeän makea tossu. Varsinkin oranssina se potkii suoraan munille kovaa ja ne kengät näyttävät oikeasti futisplääkiltä kun se swoosh kiertää sillai jalkapöydän päältä. Perehdyin tossuun ja huomasin, että jos vertaa muihin merkkeihin niin ne ovat kuin adidaksen Boston Boostit päkiän alla olevan ilmatyynyn kera. Minähän diggaan Boston Boosteista, ovat erinomaiset tempojuoksuun ja olen pohtinut niitä marakengiksi, mutta ei niistä jalat palaudu samalla tavalla kuin Hokilla juostessa. Eli jos nuo Niket ovat tässä suhteessa paremmat niin ne voisivat olla kengät, jotka aikanaan korvaavat Clayton 2:t tai jopa koko painavampien kenkien kategorian eli nuo Mizunot jne. Harmin paikka vain, että nuo hyperorangen väriset alkavat olla nyt jo joka paikasta loppu eli ovatko Nikellä siirtymässä huonompiin väreihin.

Vielä on liian aikaista sanoa mitään, mutta jotenkin tuntuu, että kevyemmillä kengillä vauhtien nosto on niin paljon helpompaa, että kenties haluan siirtyä tossujen painossa alas kunhan löydän tarpeeksi myös sellaisia kenkiä, joissa on tarpeeksi vaimennusta.

Mainokset