Tossujen kesto

PSX_20170720_100530.jpgLaitoin tähän kuvaan ne eilen mainitsemani LunarGlide 4+:t. Niillä on siis juostu 1000km ja sen lisäksi niitä on käytetty valtavasti crosstrainerilla. Nyt niitä on käytetty sekalaisessa hengailu- ja moottoripyöräilykäytössä maanantaista alkaen. Näin ne näyttävät vieläkin tänä päivänä tavallaan uusilta kuvassa, mutta jalassa eivät. Ne ovat pääliosaltaan jotenkin lintassa ja tuntuvat omituisen veteliltä. Tilanne on silti hyvä, kun ottaa huomioon kuinka valtavasti niitä on käytetty. Toki suurin osa juoksusta sisäratamondolla ja juoksumatolla, eikä sateessa, assulla tai muualla ulkona. Itseasiassa ulkona niihin tuli vain joku 150km elinkaaren lopussa. Tämä kokeilu tehdään nyt hyvästä syystä, kun mietin tossujen kestoa ja käyttöikää.

Näihin kenkiin verrattuna minulla on muita kenkiä, jotka alkavat olla jo 700km kohdalla finaalissa. Päällinen voi olla rikki ja vaimennus mennyt, jolloin tuntuu juoksevan kivien päällä. Ehkäpä kaikista fiksuinta olisikin lyhentää kenkien käyttöikää ja luopua niistä jo 700km kohdalla, eikä juosta tonnia. No sekin vaihtelee merkeittäin ja malleittain. Silti minua ärsyttää se ajatus, että juoksukengät olisivat ihan kertakäyttötavaraa. Olen katsonut kymmeniä ja taas kymmeniä youtube-videoita, joissa kerrotaan kengän kestävyyden olevan hyvä ja sanotaan, että on juostu vajaa 100km. Saatetaan ohimennen sanoa, että kyllä niillä vielä muutaman sata juoksee. Todella kestävä kenkä on muka sellainen, jolla juostaan yhteensä 500km. Jossain videossa törmäsin sellaiseen käsitykseen, että Kinvara on hyvä vain viikon, maksimissaan kaksi ja sen jälkeen ne pitää heittää menemään. Tämä on todella omituista kertakäyttökulttuuria. Vertailun vuoksi yksi juoksukavereistani juoksi Kinvaroilla varmaan tuhansia kilometrejä. Toki suuren osan matolla, mutta silti hän juoksi ne oikeasti finaaliin.

Tein eilen testin. Moni teistä tietää, että olen viime aikoina juossut assulla puolipitkät ja pitkät Hoka Clayton 2:lla ja palautunut niistä lenkeistä hyvin. Niissä kengissä on nyt 190km. Eilen halusin testata, miten palautuminen tapahtuu kun laitan jalkaani kuluneemmat tossut. Juoksin 22,3km pääasiassa assulla niin, että matkalla oli vain hieman reippaampaa alle 4 min/km rallattelua, valtaosan matkasta asettuen johonkin 4.30-5.00 min/km välille. Tossuina olivat Mizuno Wave Inspire 11 hieman tuetut ns. everyday trainerit. Niissä kengissä on tuon lenkin jälkeen nyt about 750km eli 3/4 käyttöiästä. Vähemmän käytettyihin kenkiin verrattuna vaimennus on toki huonompaa – varsinkin tuolla tavalla asfaltilla. Oikeasti niillä pitäisikin ehkä juosta enää palauttavia lenkkejä hiekalla tms., mutta tämä on nyt testi. Juoksu sinänsä oli todella vaivatonta ja olin palautunut hyvin sunnuntain 28km ja tiistain 18km lenkeiltä. Olisin voinut juosta varmaan 30-35km ilman ongelmia. Nyt tuon 22,3km jälkeen ei tuntunut, että olisin varsinaisesti mitään tehnyt. Tämän iltainen palauttava ja erityisesti huomisiltainen tempo kertovat sitten oikeasti sen, onko kuluneilla kengillä asfaltilla juoksemisessa mitään järkeä. Inhoan sellaista kertakäyttökulttuuria, jossa kenkiä pidetään muutama kerta ja sitten ne heitetään pois. Siinä mielessä mielenkiintoista nyt testata tämäkin asia.

Mainokset