Tossujen väreistä lisää juttua

Olen jo kerran aiemmin postannut juoksukenkien väreistä. Jatkan nyt keskustelua samasta aiheesta. En käy tässä nyt samoja asioita läpi, mitä viimeksi selittäen eri tyyppisiä värikategorioita (performance, street ja rousku), vaan laajennan keskustelua. Kävimme näet viimepäivinä Juoksufoorumin Hoka-ketjussa keskustelua tossujen saatavuudesta ja väreistä, jolloin osoittautui, että väriasiaan on syytä palata.

Uutuus vs. vanha juttu

Viime vuosina tossumarkkinoille on tullut tavaksi lanseerata uudet värit kahdesti vuodessa. Kevääksi tulee myyntiin S/S-malli eli spring/summer ja syksyksi näihin aikoihin hyllyyn saapuvat A/W-mallit eli autumn/winter. Tässä on sekä hyviä että huonoja puolia. Kauppiaan kannalta se on niin, että kun kaikki asiakkaat tietävät, miltä joku uusi väri näyttää, niin vanha on tavallaan pakko myydä alennuksella. Toki se muutenkin yleensä myydään, jos varastoa on jäljellä, sillä pitää saada tilaa uusille malleille, mutta tämä värirumba kyllä aiheuttaa vähän huolta kauppiaille. Joskus voi käydä myöskin niin, että väri muuttuu huonommaksi. Esim. Asicsin DS-Trainer 21:ssä 2016 vuoden S/S-väri oli mielestäni erinomainen, mutta sitten A/W-väri oli huonompi. Silloin moni olisi mielummin ostanut tossun vanhassa värissä mikäli sitä olisi ollut tarjolla. No, DS-Trainer 22 on vielä paljon rumempi, joten alamäkeä menevät ja lujaa. Se 21 siinä S/S -värissä oli todella hyvännäköinen.

clayton222

Kaikki eivät kuitenkaan näin tee. Hokalla on sellainen käytäntö, että tuovat vain lisävärejä, mutta vanhat eivät poistu. Hyvänä esimerkkinä nyt Clayton 2. Tämä ylläoleva väriyhdistelmä oli yksi niistä, jotka julkaistiin tossun lanseerauksen yhteydessä. Minusta se oli hyvä väri ja yhdellä tuttavalla on sellaiset, jotka näyttävät hyviltä. Nyt kuitenkin esim. Inter Sportissa oli ale ja tuon värinen Clayton 2 oli 112 euroa. Sitten kun Mikonkadun Megastoressa loppui ale, niin saman värinen Clayton 2 maksaakin nyt 160 euroa. Okei, ale loppuu ja hinnat nousevat, mutta kun se ei ole ihan niinkään. Myyjä sanoi minulle, että Claytonit ovat tulleet eli vanhat myymättömät kengät eivät ole pelkästään saaneet korkeamman hintalapun, vaan sinne on tullut uutta tavaraa, täsmälleen samassa väriyhdistelmässä kuin mitä siellä on ollut kevään GoExposta alkaen. Sain tämän kuulla sen vuoksi, kun tiedustelin, koska Clifton 4 saapuu, kun sitä ei ollut vielä saatavilla. Se on kuulemma myöhässä, mutta Claytonit ovat saapuneet. Juoksufoorumilta kuultiin, että osa Cliftonin väreistä ei ole vielä saapunut, kontti on vasta matkalla. Sen vuoksi kaikissa kaupoissa tossuja ei ole vielä hyllyssä, kun se riippuu siitä, minkä väristä kenkää on tilattu.

clayton2222

Siis vaikka sanoin, että pidin tuosta väriyhdistelmästä ja vaikka minulla ei sitä ole, vaan minun Claytonini ovat tämän väriset, niin minulle se ylempänä näkyvä Mikonkadun myymälässä myynnissä oleva väritys on nyt vanha juttu. Kun uusia makeita värejä on nyt julkistettu, niin olisi luontevaa ottaa niitä hyllyyn. On jotenkin omituista olettaa, että asiakas haluaa maksaa nyt 160 euroa täsmälleen samasta tossusta, mikä kaksi viikkoa sitten maksoi 112 euroa. Sen sijaan, jos olisi uusi väri hyllyssä, niin ihmiset olisivat innoissaan – varsinkin jos väri on hyvä. Ylläoleva uusi väri on miesten paras väri ja allaolevat kaksi väriä ovat naisten parhaimmistoa.

clayton2

Aiemmin kritisoin vähän, että naisille ei ollut niin hyviä värejä kuin miehille, mutta sitten tekivät naisille todella tyylikkään tossun yhteistyössä Oisellen kanssa. Se Clayton 2 -erikoismalli oli saatavilla kahdessa värissä, tummana ja vaaleana. Ne olivat molemmat hyviä.

clayton22

Anyway, nyt naisille on kaksi uutta hyvää väriyhdistelmää ja miehille yksi. Moni nainen ehkä innostuu ylempänä olevasta dubarry/blue topaz -väriyhdistelmästä. Se on pehmeän naisellinen, mutta minusta paras on tässä esillä oleva neon coral/nimbus cloud. Se on todella pirteä, voimakas väritys ja minua harmittaa ihan sikana, ettei sitä väritystä saa miesten Claytoneissa. Vaihtaisin siitä vain yhden asian eli nauhat. Don’t get me wrong, en varsinaisesti vaihtaisi nauhoja toisen tyyppisiksi, sillä 330km kokemuksella voin sanoa, että Claytonin nauhat ovat todella hyvät. Ne eivät aukea ja ovat sopivan pituiset, mutta väri ei sovi muuhun tossuun. Laittaisin siihen tuollaiset tummat nauhat, mitä kantapääosio sivuprofiilissa on. En tiedä onko se sitten musta vai mikä se väri kun en ole tossua livenä nähnyt, mutta joka tapauksessa sen väriset nauhat loisivat kontrastia mukavasti. Mr. Hoka, tee miehille tuon värinen Clayton 2 tummilla nauhoilla!

Parit menevät sekaisin

Kauppias joutuu siis olemaan skarppina sen suhteen, että tarjolla on tossua, joka paitsii miellyttää asiakkaiden silmää ja menee kaupaksi, mutta toisaalta pitää huoli siitä, että tarjonta samalla pysyy freshinä ja uutuudenviehätystä herättävänä. Samanväristen tossujen tarjoaminen voi aiheuttaa sellaisenkin ongelman, että tossut menevät sekaisin.

XXL:ssä on ollut myynnissä täsmälleen samaa mustavalkoista väristystä sekä Clifton 2:sta että 3:sta. Eivät myyneet sitä kakkosta alella pois, vaan niitä on myyty rinnakkain about samaan hintaan ja nyt loppuvaiheessa kesällä tilanne oli niin, että kun tossujen määrä väheni, niin esim. Kluuvin myymälässä hyllyssä oli kyltti Clifton 3, mutta tossut siinä hyllyssä olivatkin Clifton 2. Se lukee pirun pienellä siinä tossussa se malli, joten asiakas voi ajatella tulleensa huijatuksi. Ensinnäkin kyseessä on vanha malli, jonka pitäisi olla ylivuotisena halvempi ja lisäksi 3 on selvästi parempi tossu. Kaiken huipuksi kakkosen varvastila on ahtaampi, joten se voi aiheuttaa jollekin ongelmia. Okei, ne kakkoset olisi pitänyt myydä alella veke jo ajat sitten, mutta onhan se silti, niin että sekaantumisen vaara on liian suuri, jos aina tilataan hyllyyn samaa väriä.

IMG_20170525_165805_192

Samanlainen sekaantumisen vaara on kotona. Tässä kuvassa näkyvät minun Mizuno Wave Inspire 11:t. Toisia on käytetty vain sisällä ja toisia vain ulkona, joten eivät mene siksikään sekaisin, mutta ovat muutenkin hieman eri väriset. Toisen tossun sininen on tummempi ja lisäksi Mizunon merkki on erivärinen. Se on todella hankalaa, jos kotona on kahdet täsmälleen samanväriset tossut, mikä tapahtuu vaikkapa henkilölle, joka on keväällä ostanut Inter Sportista Clayton 2:t ja haluaa nyt ostaa toisen parin. Kerron kaksi esimerkkiä. Olin aikanaan ostanut punavalkoiset Mizuno Wave Elixir 5:t, joita käytin kisatossuina. Kuulin juoksukaverilta, että uusi malli Wave Elixir 6 olisi huonompi, joten kun näin Start Fitnessillä sellaisen tarjouksen, että kaksi paria tossuja saa spesiaalihintaan, niin tilasin niitä vitosia kahdet. Ne olivat sinivalkoiset ja siis kaksi täsmälleen samanlaista paria. Aluksi se ei haitannut, kun toinen pari oli laatikossa odottelemassa käyttöä. Kun otin ne käyttööni, niin toinen pari, jota olin käyttänyt vain juoksumatolla ja sisäradalla, siirtyi ulkokäyttöön. Silloinkaan eivät menneet sekaisin. Vaara sen sijaan oli konkreettinen siinä vaiheessa, kun ensimmäinen pari oli lähes loppuun juostu ja toinenkin pari oli siirtynyt ulkokäyttöön. Minun piti pitää niitä eri puolilla kenkähyllyä, jotten sekoittaisi pareja. Samanlainen tilanne tuli yhdelle juoksukaverille. Suosittelin hänelle Sportsshoesin kesäalea, jossa Clifton 2:t olivat muistaakseni -40%. Hän tilasi silloin kahdet siniset Cliftonit ja totesi, että harmin paikka, että ovat samaa väriä, toiset pitää merkitä. Näinhän se on. Sekaantumisen vaaran vuoksi olisi hyvä, että joka pari olisi hieman erilainen. Niin ja näyttäähän se dorkalta Instagramissa, jos jätkällä on aina ”samat” kengät.

Summa summarum

Moni ajattelee, ettei värillä ole väliä, vaan se teknologia ratkaisee. Osin totta, mutta on myös paljon ihmisiä, jotka saattavat ostaa kengät pelkästään sen vuoksi, jos joku väritys on todella makea tai päättää olla ostamatta kengät, jotka muuten olisivat ihan jees, mutta väri on dealbreaker. Kauppiaan täytyy siis olla koko ajan ajanhermolla, jotta osaa valita hyllyyn kenkiä, jotka ovat kulloinkin parhaimman näköisiä, mitä saatavilla on, mutta myös sellaisia, jotka tarjoavat uutuudenviehätystä.

 

Mainokset

One Reply to “Tossujen väreistä lisää juttua”

Kommentointi on suljettu.