Kommunisti ja narsisti

Otsikossa ja tässä blogipostauksessa narsistilla viitataan minuun ja kommunistilla erääseen toiseen juoksijaan.

Joo, blogipostaukseni jäniksistä herätti keskustelua. Sain asiasta palautetta ja kävin keskustelun erään henkilön kanssa. Minulle kerrottiin, ettei jänöjä voi verrata työläisiin kuten veturinkuljettajiin, sillä jänön homma on talkootyötä, veturinkuljettaminen ei. Lisäksi minulle kerrottiin, etteivät jänöt saa HCM:lläkään mitään.

Käydäänpä läpi tuo talkooasia. Tapahtumat, joilla on sponsoreita ja joiden osanottajat maksavat osallistumisestaan rahaa, ovat kaupallisia. Joku haluaa hyötyä taloudellisesti. Joko se on yritys, jonka osakkeenomistajat haluavat osinkoa ja työntekijät palkkaa tai urheiluseura, joka haluaa tapahtumasta voittoa, joka käytetään jäsenten hyväksi seuratoiminnassa. Joka tapauksessa joku haluaa hyötyä juoksijoiden kukkaron avulla. Se on ihan ok. Jos tapahtuma on hyvin järjestetty, vaivannäöstä on kiva maksaa ja markkinataloudessa on normaalia, että joku tekee voittoa.

Talkootyöhön ei kuitenkaan kannata ryhtyä, jos hyöty menee naapurin taskuun. Jos veturinkuskin pitäisi ajaa ilmaiseksi ja rahat menisivät mr. VR:lle niin poruhan siitä syntyisi. Sama juttu se tässä on. Talkootyöhön ei ryhdytä sen vuoksi, että joku laittaa fyrkat omaan taskuun ja pääsee Las Vegasiin casinolle ja naisiin, vaan sen takia, että ollaan sen järjestävän seuran toiminnassa mukana ja saadaan sitä kautta itselle ja lähipiirille välillistä hyötyä, kun seuran toimintaedellytykset paranevat.

Mikäli seurajäsenistä löytyy riittävästi tyyppejä, jotka haluavat toimia jäniksinä, niin se on ihan ok ja luokiteltavissa talkootyöksi. Siinä ei ole mitään ongelmaa. Sen sijaan siinä on, jos ulkopuolisia, jotka eivät tapahtuman tuotoista edes välillisesti hyödy, houkutellaan jäniksiksi pelkästään sillä verukkeella, ettei tapahtumasta tarvitse maksaa. Eli haetaan työntekijöitä, ei tarjota mitään, mutta sanotaan, ettei tarvitse maksaa.

Heti alussa kun toinen juoksija otti asian puheeksi, hän lisäsi, että älä sitten sano mitään kommunismista. Minusta tuo on juurikin kommunismia. Kim Jong-un lähettää satoja tuhansia ihmisiä ulkomaille orjatyöhön ja ottaa melkein kaiken fyrkan omiin taskuihinsa. Idea on vähän sama. Tosin tässä jänishommassa päätösvalta on henkilöllä itsellään, mutta idea on sama mikä sosialistisissa järjestelmissä eli nomenklatuura. Niinpä sanoin leikilläni, että hän on kommunisti. Hän vastasi, että minä olen narsisti, kun otan itsestäni kuvia.

2009 murrossa kun minulta varastettiin kaikki valokuvat kymmeneltä vuodelta, minua otti todella päähän. Se edeltänyt aika oli sellaista, jolloin matkustin ja koin paljon, joten harmitti kun ne muistot tavallaan kaikki katosivat. Lisäksi harmittaa se, etten tarkasti muista minkä näköinen olen ollut tuona ajanjaksona. Ihmiset jakavat muistojaan siellä sun täällä ja itsellä niitä ei ole varkaiden takia jäljellä. Sen takia otan nykyään enemmän kuvia ja toisaalta kun kännykkäkin pystyy ottamaan nykyään erittäin laadukkaita kuvia ja 4K-tasoista videokuvaa, niin se on kätevääkin. Toinen juttu on se, että minusta ihmiset eivät jaksa lukea blogia, jos siinä ei ole lainkaan valokuvia ja tunnettuus on kiinni siitä, että tietävätkö ihmiset minkänäköinen olen vai eivätkö. Baltsu-brändin kannalta on siis olennaista esiintyä kuvissa. En häpeä ulkonäköäni, joten esiinnyn kyllä mielelläni valokuvissa, mutta en ole mikään narsisti. Kuvaan myös paljon muuta kuin itseäni. Kutsuttakoon minua nyt silti selvyyden vuoksi tässä keskustelussa narsistiksi.

Käydään siis kommunisti vastaan narsisti jäniskeskustelu. Olen siis sitä mieltä, että jos ulkopuolisia haetaan jäniksiksi, niin heille pitää tarjota muutakin kuin lämmintä kättä. Kommunistin mielestäni mitään ei tarvitse antaa, koska jänistyöläiset tulevat tekemään talkootyötä. Minusta tuollainen rekry-ilmoitus, jossa armopalan omaisesti kerrotaan, ettei osallistumisesta tarvitse maksaa, on todella likaista valtapeliä. Siinä ikäänkuin pyritään syyllistämään uhria. En siis kertakaikkiaan ymmärrä, mikseivät jänikset saa esim. uutta lenkkariparia, jos suostuvat jäniksinä toimimaan, kun kerran tapahtuma pyrkii tekemään heillä voittoa. Varsinkin kun hyvä jänis on kullanarvoinen siinä mielestä, että osanottajien asiakaskokemus paranee, jos he saavuttavat jänisten avulla tavoitteensa tai tekevät jopa ennätyksensä. Edellisessä postauksessa kerroinkin hyvien jänisten ominaisuuksia ja jos jänis on oikein hyvä, niin hän voi houkutella todella paljonkin juoksijoita siihen tapahtumaan, mikä tuo suoraa taloudellista hyötyä järjestäjille. En myöskään ymmärrä, miksei jänispaidoissa ole mainoksia, kun ne kerran näkyvät niin hyvin siellä tapahtumassa. Siinä mielessä olen kapitalisti ja väitän, että minun kanssani asiasta eri mieltä olevat ovat kommunisteja.

Se, miksei ennen ole esittämälläni tavalla toimittu, johtuu siitä, että urheiluseuroissa valtaa pitävät homekorvat, jotka ovat täysin irrallaan todellisuudesta. Heiltä ei ole mitään käsitystä sponsoroinnista. Olimme 80-luvulla mukana Eltsun rullahiihtojen järjestelyissä ja siinä tapahtumassa oli jotain neljä järjestävää seuraa ja kaikkien puheenjohtajat sellaisia 70-80-vuotiaita seniilejä ukkoja. Silloin asiat tehdään samalla tavalla kuin ennen sotia, jos ollaan kalkkiksia. Aika harva muuten edes hakeutuu urheiluseuran puheenjohtajaksi, jos ei ole seniili ukko. Urheilussa on aivan sama kuin muussakin liiketoiminnassa eli kehittääkseen toimintaa pitää pystyä erikoistumaan ja ajattelemaan boxin ulkopuolelta. Ei ole mitään merkitystä, mitä HCM tekee, kun omaa tapahtumaa kehitetään. Pitää tehdä asiat paremmin tai ainakin ne asiat pitää tehdä hyvin ja sillä tavalla, että ne menevät oikein. Tämä jänisasia ei nyt mene oikein.

Koen, että narsisti otti tässä asiassa kommunistista pistevoiton.

Mainokset