Maantiepyöräily, väliraportti

 

DSC_5511.JPGPuolitoista kuukautta maantiepyöräilyä takana. About, en edes muista, koska havahduin siihen, että nyt ei olekaan enää liian kylmä pyöräillä, vaan voin kaivaa alkukeväästä ostamani fillarin esiin. Sen jälkeen olen ajanut palauttavien juoksulenkkien sijaan tosiaan pyörällä, jotain 20-30km kerralla kevyesti pyörittäen. Yleensä 2krt viikossa, mutta jonain viikkoina on säiden vuoksi voinut tulla vain yksi ajokerta.

Tässä kokemuksiani tältä ajalta:

Hermolepoa

DSC_5505

Pyörällä pääsee paljon nopeammin kuin juosten kauemmas ja se polkeminen alhaisella teholla on todella kevyttä liikuntaa. Vähän yli sadan keskisykkeellä tehty pyörälenkki ei tällaisella kesäkelilläkään oikeastaan paitaa kasta ja voi keskittyä fiilistelemään kesästä. Samalla siinä kokee jonkinlaista vauhdintunnetta.

Pyöräily kesämaisemissa on siis erittäin rentouttavaa. On mukava polkea hienolla ilmalla ja nauttia kesästä. Esimerkiksi meren- tai järvenrantamaisemissa on lisäksi kaunista polkea, kun näköalat ovat mieltäylentäviä.

Kun tehot ovat niin matalia, niin pyöräilijä voi ihan hyvin pysähtyä kahville, limulle tai oluelle ajankulukseen tai sen vuoksi, että hän tahtoo istuskella auringossa. Itselläni on selkeä pyrkimys siihen, että palauttavat päivät torstai ja lauantai, ovat myös henkisesti kevyitä.  Muutamana torstai-iltana olen ajanut johonkin Espoon rantaan oluellekin ja nauttinut siitä, kun aurinko paistaa.

Paljon oppimista

Kaikki on tavallaan uutta, joten tulee valtavasti oppimista. En esim. osannut kiinnittää satulalaukkua, vaikka katsoin ohjeet. Pitää vielä perehtyä siihen. Lisäksi pitää ostaa varalle sisäkumi ja minipumppu. Puhdistusaineita (Würtin Pinelinea en ole vielä saanut hankituksi), ketjupesurin ja jalkapumpun olen jo ostanut. Satulalaukun ja monitoimityökalun sain lahjaksi. Ensi vuodeksi pitäisi ostaa myös lukko, sillä jos haluan pidempiä lenkkejä tehdä, niin taukopaikoilla olisi kiva saada pyörä johonkin lukituksi.

Yksi jännä asia on sekin, kuinka nopeasti renkaat tyhjenevät kun vertaa autoon tai moottoripyörään. En muista tavallisten fillareidenkaan kumeja pumpatun kuin kerran vuodessa. Tässä oli nyt joku 4-5 viikkoa mennyt ja parin vikan viikon ajoilla tuntui, että takarengas on puhki. No kokeilin sitä lenkillä, niin kyllä siinä vielä ilmaa oli. Viime viikonloppuna pumppasin kumit ja huomasin, että ei siinä olekaan kuin 4 baria ilmanpainetta, vaikka silloin kun alunperin heinäkuussa laitoin 7 baria. No eilen ajoin taas uudestaan pumpatuilla, kovilla kumeilla ja se olikin jälleen ihan erilaista. Tärytti jne., mutta renkaat ja vanteet eivät kulu samalla tavalla kuin liian tyhjillä ajaessa. Paljon on siis koko ajan oppimista kunnes pääsee lajin kanssa sinuiksi.

Pyykkiä pitää pestä usein

Pyykkiä pitää tosiaan pestä paljon useammin kuin silloin, jos pyöräilyä ei harrasta. Minulla on vain 3 settiä pyöräilyvaatteita, joten joudun pesemään pyykit 1,5 viikon välein, jos asiaa tarkastellaan tasaisen vauhdin taulukon mukaisesti. Eilenkin laitoin koneen vielä myöhään illalla pyörimään kun olin tullut fillaroimasta. Tähän tulee tietysti ajankuluessa muutos kun hankin uusia ajokamoja törmättyäni mieluisiin tuotteisiin. Toisaalta voidaan ajatella, että kun nykyisetkään eivät ole mitään uusia ajokamoja, niin voi olla, että jo pelkästään korvausinvestoinnit voivat tulla jossain vaiheessa ajankohtaisiksi. No aikahan tämän näyttää, mutta tällä hetkellä pyykkiä pitää pestä aika usein, muttei kuitenkaan liian usein, jotta se muodostaisi varsinaisen pullonkaulan pyöräilytoiminnassa.

Pyöräily on kivaa

IMG_20170810_190144_495

Se on aika hauskaa puuhaa, kun siihen pääsee sisään. Tämä on jopa pieni yllätys itselleni. Se on kivempaa kuin luulin. Kovaa ajaminen vielä vähän hirvittää ja kun ajan palauttavien lenkkien päivinä, niin en viitsi vielä kovinkaan kovaa ajaa tai pitkää matkaa taittaa. Tämä on muutenkin vähän niinkuin sisäänajokausi minulle.

Suosittelen kyllä lajia muillekin ja muistakaa se, että Facebookissa on perustamani höntsäbiachisti-ryhmä Bianchi-merkkisillä polkupyörillä ajavien keskustelufoorumina.

 

Mainokset