Juoksu pilaa kesän

DSC_5255

Me juoksijat teemme tätä vapaaehtoisesti, joten tämä otsikon väite on meille itsestäänselvä, mutta aloittelijoille se saattaa tulla yllätyksenä. Jos harrastat juoksua, kesäsi menee pilalle. Punkt slut.

Toki Suomen olosuhteissa kesänviettomahdollisuudet ovat hyvin paljon keleistä kiinni. Jos on kylmää ja/tai sateista, eivätkä uimavedet lämpene, niin kesästä ei voi nauttia. Silloin on siistiä, että juoksu tuo sen vapaa-ajan sisällön. Olkoon kylmää, olkoon ankeata, juoksen ja sillä siisti.

Jos lämpimämpiä kelejä riittää, niin kesästä voi nauttia eri tavalla – varsinkin jos on telakalla. 2010-2012 kesät menivät enemmän tai vähemmän vammojen sävyttämänä, enkä päässyt juoksemaan. 2012 oli kylmä ja ankea kesä sisältäen vain joitakin hyviä viikkoja, mutta 2010 ja 2011 sen sijaan olivat todella kuumia kesiä. Silloin tuli vietettyä paljon aikaa rannoilla ja uimassa. Se oli todella mukavaa. 2014 kun olin mystisesti sairastunut ja jalat kramppasivat jopa vesijuoksussa, kävin paljon kyllä uimastadikalla vesijuoksemassa sen minkä pystyin. Laskin 53 käyntikertaa. Välillä oli kylmä ja satoi jopa räntää kuten Juhannuksen maissa, mutta välillä oli lämmintä, jolloin pystyi ottamaan myös brunaa nurmikolla. Vedet lämpenivät mukavasti ja tuli uitua meressäkin paljon. 2015 oli vähän sama juttu, vaikka silloin pääsinkin jo jonkin verran juoksemaankin. Taas loppukesä parempi ja uimavedet lämpimiä jopa syyskuulle asti. Uimiseni katkesi johonkin 20+ keleihin itseasiassa vasta sen takia, kun käsi meni poikki. Minulla oli jopa kausikortti silloin Uimastadionille ja kausi loppui vähän etukäteen.

2013 oli ihan jees kesä, mutta se meni juoksutreenejen merkeissä. En juurikaan ehtinyt uimaan. HCM:n jälkeen pohdin kesän kiitäneen ohitseni. Pyrin ottamaan ”vahingon” takaisin ja kävin mm. Töölönlahden kuutamouinnilla, jossa oli todella lämmin vesi, reilusti yli 20C. Nautin siis kesästä vasta siinä elosyyskuun vaihteessa.

Tänä vuonna on ollut vähän sama, etten ole keleistä ehtinyt nauttia. Ensin oli todella kylmä, mutta elokuu on ollut hyvä ja uimassa olisi voinut käydä. Ei nyt varsinaisesti aurinkoa ole tarennut ottaa, mutta uida olisi voinut. Ei ole vain ollut aikaa ja/tai jaksamista. Yhtenä viikonloppuna uin elokuun alussa sekä la että su alkuillasta treenattuani päivällä. Vesi oli 20 astetta lauantaina ja 19C sunnuntaina. Seuraavana lauantaina uin taas. Silloin vesi oli 18C. Sunnuntaina se oli vain 17C, enkä mennyt uimaan. Sitä seuraavana viikonloppuna eli jolloin oli HCM, vesi oli taas lämminnyt 18 asteeseen ja kävin koittamassa sitä rannassa. Olisin voinut mennä uimaan, mutta tuli se ukkosmyräkkä. Muutaman kerran tuon jälkeenkin olen lenkin yhteydessä käynyt rannassa koskettamassa vettä, mutta en ole jaksanut lähteä enää takaisin sinne rantaan uimaan kun olen tullut kotiin. Yleensä syynä on se, että arkisin kello on jo niin paljon. Tulen yleensä lenkiltä klo 21 ja pitäisi käydä suihkussa, syödä jne. Viikonloppusin puolestaan keli ei ole oikein suosinut. Kerran olin jo reppu selässä pihalla, kun alkoi sataa kaatamalla. Maanantaisin minulla on lepopäivä, mutta silloin olen ollut niin väsynyt, etten ole jaksanut lähteä uimaan, vaikka kahdesti on ollut erinomainen keli. Yhden kerran kävin Jedan uimarannan tuntumassa istumassa ja juomassa oluen.

DSC_5473

Tällä viikolla kelit ovat kylmentyneet ja oletan uimavedenkin viilentyneen. Aamuisin ollut jo aika viileä keli. Niinpä voi olla, että uiminen jäi kolmeen kertaan tänä vuonna, mikä olisi kuitenkin yksi kerta enemmän kuin viime vuonna, jolloin oli surkea kesä.

Tavallaan sitä toivoisi uivansa paljon enemmän. Larussa on hienot rannat ja kun merivedessä uin auringon paistaessa, tulee hienot fiilikset. Tämä kesä on ollut kautta aikain kuumin maailmassa, muttei Suomessa. Eli osa menee säänhaltijoiden piikkiin ja lopun kesästä pilasi juoksu, kun se vei liikaa aikaa. Eli kannattaa arvioida sitä haluaako pilata kesänsä, kun pohtii lähtemistä lajin pariin.

Mainokset