Juoksushortsit analyysissä

Moni juoksija varsinkin alkuvaiheessa miettii millaiset shortsit pitäisi olla. Käyn tässä läpi nyt tätä asiaa vähän tarkemmin. Verkkokaupathan on muuttanut tilannetta eduksemme. Joku 10 vuotta sitten asia oli vielä niin, ettei varsinaisia juoksushortseja saanut mistään, kun urheilukaupat eivät Suomessa niitä myy. Se oli itseasiassa todella huvittavaa, ettei talvisaikaan saanut mitään shortseja ostetuksi. Kerran olin todella superonnellinen, että löysin adidaksen paksut ns. baggy shortsit Sellon Inter Sportista. Eivät parhaat mahdolliset juoksushortsit, mutta toki hyvät ns. salikäytössä. Ei ollut mitään muuta asiaa Selloon silloin kuin se, että olin ajanut ympäri pääkaupunkiseutua shortsijahdissa. Kuten sanoin, niin tilanne on nyt paljon muuttunut, kun voi tilata netin kautta.

Nostan muutaman asian esille, jota kannattaa miettiä:

  • Erilaiset vaatimukset eri käyttötarkoitukseen

Lämpimämmällä ilmalla ja kovemmissa vauhdeissa kaipaa kevyempiä shortseja kuin hitaalla lenkillä tai ns. salihengailussa. Se on vähän yhteydessä siihenkin millainen paita on ja millaiset kengät. Nopealle lenkille myös nopeat vaatteet ja jos lähtee vain hengailemaan, ei ole syytä näyttää kilpajuoksijalta. Eli löysempi, mahdollisesti paksumpi paita yhdistyy ihan hyvin baggy shortseihin niille päiville, jolloin tekee palauttavan tai peruslenkin tai on treenaamassa salilla ja tekee siinä samalla cross-trainerilla tai jonkun peruslenkin juoksumatolla. Niinpä minulla on tuollaisia baggy shortseja iso läjä, vaikken niitä enää viime aikoina olekaan ostanut

Pidän aika lyhyistä juoksushortseista. Jos shortsit ovat pitkät ja ohuet, niin ne tuntuvat omituisilta. Ohut, lyhyt ja helposti kuivuva materiaali on paras nopeampaan juoksuun, pitkiksille ja kisoihin.  Moni väittää, ettei salilla kehtaa olla, jos paljastaa liikaa reittä. Minusta se on ihan hevonpaskaa. Minusta sitä näkee peilistäkin paremmin, missä kunnossa lihakset ovat, kun shortsit ovat lyhyet ja jos on menossa tekemään kovemman treenin nopeissa kengissä, niin on syytä olla nopeat vaatteetkin. Samaan kategoriaan menevät myöskin lyhyet trikoot. Itse en osaa sanoa mitään varsinaista performance eroa näiden välillä. Minulla taitaa olla kahdeksat lyhyet juoksuhortsit ja neljät lyhyet trikoot ja käytän niitä ihan sekaisin. Vähän fiiliksen ja asukokonaisuuden mukaan. En edes oikein ole huomannut mitään eroa esim. Skinseillä tai sanotaanko, että A200:n en huomaa tarjoavan mitään suurempaa kompressiota , jos vertaa esim. Goren trikooshortseihin. Sen sijaan A400:t ovat kyllä melkoiset peltihousut. Niitä saa tosissaan kiskoa jalkaan ja ne päällä on jopa vähän hankala kävellä, mutta juosta voi, mutten ole varma, mikä vaikutus niillä on. Lämpimämmällä kelillä en kyllä niitä käyttäisi.

  • Väritys ratkaisee paljon

Yksi keskeisistä ostokriteereistä on shortsien väri. Pitäisi olla tavallaan hyvin monenvärisiä shortseja, jotta aina löytyisi shortsit jokaiselle paidalle ilman ankaraa funtsimista. Aikanaan tuntui, että on hyvin vaikea saada ostetuksi mitään muita kuin mustia shortseja. Futisshortsit olivat ainoa poikkeus. Nyt tilanne varsinkin netissä on muuttunut ja tarjonta on lisääntynyt – vaikkakin miesten tilanne on vielä naisista jäljessä.

Paitakysymys aiheuttaa tosiaan vähän päänvaivaa. Ostin yhdessä vaiheessa kolmet oranssit shortsit, joista kahdet ovat täsmälleen samanlaiset. Minusta ne sopivat kesällä hyvin valkoisen paidan kanssa. Sitten onkin käynyt niin, että valkoisia paitoja ei ole juuri enää missään. Tapahtumista ei saa niitä ja kaupoissakin lähes paidassa kuin paidassa on väriä. Niinpä käytän niitä oransseja vähemmän kuin haluaisin.

Tänä keväänä ostin erittäin miellyttävää ohutta materiaalia olevaa Under Armour Heat Gear -malliston shortseja. Ostin keltaiset ja vihertävät, sillä niitä oli kaupassa tarjolla. Keltaiset sopivat hyvin yhteen Hoka Clayton 2 -tossujeni kanssa ja ovat esim. punaisten paitojen kanssa hyvä yhdistelmä. Niille vihertäville mulla on vähemmän paitoja. Olen jossain kuvissa nähnyt samanlaisia shortseja myös kirkkaan punaiset ja harmaat. Se harmaakin olisi ihan hyvä väri, kun menee esim. mustan paidan kanssa. Itselläni on yhdet harmaat shortsit, jotka ostin aikanaan Maarianhaminasta. Silloin shortsit olivat unohtuneet matkasta ja siinä urheilukaupassa ei ollut muita shortseja kuin ne hyvin lyhyet Niken juoksushortsit reilulla sivuleikkauksella. Ne ovat ihan hyvät, mutta juuri tuon lyhyyden vuoksi sopivat oikeastaan vain hihattoman paidan kanssa. Toiset harmaat kelpaisivat siis hyvin. Punaiset haluaisin myös. On olemassa paitoja, jotka eivät meinaa käydä minkään muun värin kuin punaisen kanssa. Esim. Puman Rantamaraton 2013 -paita on todella haastava. Se on musta, jossa on punaiset pystyraidat kyljissä. Se paita ei käy yhteen mustien shortsien kanssa, eikä oikeastaan melkein minkään muunkaan värin kanssa. Punaisen kanssa sopisi mikäli se punainen olisi sopivan lähellä sitä punaisen raidan punaista. Olen sitä paitaa käyttänyt pääasiassa kyllä viime aikoina yksien Reebokin värikkäiden crossfit lyhyiden trikoiden kanssa. Se yhdistelmä on ihan ok, vaikkakin yksi punainen Puman paita sopii minusta paremmin niiden shortsien kanssa. Menen kuitenkin rotaatiossa paita edellä. Kun paita tulee kohdalleen niin valitsen sen mukaan sitten aina shortsit.

Punaisen lisäksi pitäisi löytää valkoiset shortsit. Ne sopisivat myös hyvin tuon Rantamaratonin paidan kanssa. Eilen esim. minulla oli ylläni paita, mikä ei sovi minkään muun kanssa kuin valkoisen. Se on adidaksen Rotterdamin maraton 2010 -paita, mikä on ylhäältä valkoinen, sitten kirkkaan punainen ja alhaalta navy sininen. Onneksi se on aika löysää mallia, joten en välttämättä tarvitse juoksushortseja, vaan käyvät myös baggy shortsit. Olen kerran ostanut adidaksen kaupasta Italiasta Saksa-shortsit. Ne eivät ole varsinaisesti futismallistoa, eivätkä juoksumallistoakaan. Eivät ole niin paksuakaan kuin baggy shortsit, vaan ohuemmat ja niissä on sisähousut kuten juoksushortseissa. Eivät siis oikein sovi mihinkään kategoriaan, mutta pituudeltaan ovat vähän kuin baggy shortsit. Ne ovat muuten valkoiset, mutta kolme raitaa sivuissa ovat Saksan lipun väreissä ja lisäksi sivussa on sellaisena pienenä kiellekkeenä Saksan lippu. Näiden shortsien kanssa käytän Rotterdamin paitaa ja se toimii ihan jees, mutta olisi hyvä saada kyllä myös valkoisia juoksushortseja, sillä aika moni paita menisi hyvin valkoisen kanssa.

  • Taskut ovat makuasia

Monet youtuben-juoksuvälinetestaajat jaksavat hehkuttaa taskuista. Tuntuu, että koko omaisuus pitää mahtua mukaan. Minä en ole niin tarkka tässä asiassa. Kisa on asia erikseen. Jos ja kun kisaan osallistuu ja kisa on pitkä kuten maraton, on kiva valita sellaiset shortsit, joissa on tasku parille geelille.

Muissa tapauksissa menen tapauksen mukaan. Jos jonkinlainen pieni tasku on joko vyötärön sisäpuolella tai oikein vetoketjullinen tasku ulkopuolella, niin tottakai pyrin sinne laittamaan kotiavaimeni ja pitkistä varten jonkun geelin ja rahaa. Mikäli näin ei ole niin laitan jonkun pienen ”lompakon” ranteeseeni tai käytän Pariisin puolikkaalta saamaani kännykkäkoteloa, jonka saa käsivarteen. Siihen ei mahdu kännykkäni, enkä muutenkaan kännykkää koskaan tuollaiseen kortonkiin tunge, mutta avaimet ja muun sälän sinne voi ottaa.

Joillekin siis taskut voivat olla todella tärkeä asia, mutta minulle ei. Katson kolmea asiaa tässä järjestyksessä: 1. hinta (kynnyskysymys. Minusta shortseista ei ole järkeä maksaa satasta. Jos hinta on ok, shortsit ovat mukana pelissä, muussa tapauksessa eivät), 2. malli (jos shortsit ovat ohutta, hyvin kuivuvaa materiaalia ja suhteellisen lyhyet, niin ne täyttävät hyvin tämänhetkiset tarpeeni ja ovat mukana harkinnassa), 3. väri (kyllä mustiakin voi ostaa, jos niitä saa hyvällä diilillä, mutta muussa tapauksessa mustat shortsit eivät tuo mitään lisäarvoa, kun niitä on vaikka kuinka hurumycke. Sen sijaan joku väri, joka täydentää väricollectioniani, tuo aitoa lisäarvoa).

Mainokset