Aloittelija, älä osta paskaa!

sketch-1505067733744.pngToukokuussa kirjoitin blogiini otsikolla diili vai halpis. Ideana oli käsitellä sitä kannattaako ostaa halpa markettilenkkari vai kalliimpi lenkkari diilistä, jos hakee tossua edullisesti. Nyt Juoksija-lehti on vienyt vähän pidemmälle ajattelua, kun ovat oikeasti vertailleet halpislenkkarit. Lehden kannessa luki testissä juoksukengät 35-70 eurolla. Kävin marketissa tänään ostamassa tuon lehden, tulin kotiin, luin jutun ja harmistuin.

Minusta tuo skaala 35-70 euroa on aika suuri. Jos alle viidelläkympillä saa markettilenkkarit, niin hyvä, mutta 50-70 eurolla pitää saada jo paljon parempia kenkiä diilistä. Jokainen kokeneempi juoksija tietää tämän. Jos on valmis valitsemaan ylivuotisia ja ei ole yhteen merkkiin sidottu, on mahdollista löytää diilejä. Varsinkin alennusmyyntiaikaan ja silloin jos esim. XXL:llä on jotain superdiilejä. Sama koskee ulkomaalaisa verkkokauppoja.

Jutussa oli muitakin omituisia asioita. Ensimmäisellä aukeamalla sanottiin, että huolellisesti valitut halvat lenkkarit sopivat aloittelijoille ja satunnaisesti juokseville. Siitä olen samaa mieltä, että jos joskus harvoin hölkkää tai käyttää lenkkareita taloa maalatessa, marjastaessa tai ruohoa leikatessa, se on ihan fine. Sen sijaan en ymmärrä, miksi aloittelevilla juoksijoilla tossu pitäisi olla huonompi kuin kokeneemmalle. Itseasiassa aloittelijoille tulee helpommin jalkavaivoja, eikä se huolellinen valitseminen ole todellakaan aloittelijoiden vahvuus. Aloittelijan pitäisi nimenomaan satsata kenkiin (ja sukkiin, muilla juoksukamoilla ei ole niin väliä). Niinpä en oikein voi suositella aloittelijoita ostamaan ns. halpaa paskaa, vaan mielummin hankkimaan diilistä sellaisen 50-70 euron tossuparin, jos hinta on ratkaiseva tekijä.

Jutussa kerrotaan myös, että halpislenkkarit sopivat harrastelijan kakkos- tai kolmoskengiksi ja rapakeleihin. Herää kysymys: Miksi? Tiedättekö mistä tulevat ne kakkos- tai kolmoskengät ja rapakelin kengät? Ne tulevat niistä vanhoista lenkkareista. Jos ostat uudet tossut, mitkä kestävät vaikkapa 1000km, niin kun niissä kengissä on 500km plakkarissa, ostat toiset kengät ja ne ensimmäiset siirtyvät huonommille keleille ja palauttaville lenkeille tms. kakkostason lenkkeilyyn varsinkin ei-asfaltilla ja uusilla kengillä teet laadukkaammat treenit. Jossain vaiheessa tuohon tulee lisäksi sitten nopeammat kengät, joilla teet vetoja ja joilla käyt kisoissa, mutta esim. itse pystyin juoksemaan 3.33 maralla niin, etten ollut vielä juossut juuri muuta kuin kaikista vaimennetuimmilla ja painavilla kengillä. Minulla oli niin, että kengät olivat ensin sisäkäytössä ja sitten siirsin ne jossain vaiheessa ulos. Minulla oli aluksi kahdet juoksukengät, toiset sisällä radalla ja matolla käytettäväksi ja toiset ulkojuoksuun. Eli kaksilla tossuilla pärjää ihan kohtalaiseksi. Ei ole mitään järkeä ostaa halpiskenkiä toiseksi pariksi, sillä täytyy nimenomaan kiinnittää huomiota kengän elinkaareen. Kun tossuille tulee kilometrejä, niiden vaimennus heikkenee, jolloin niistä tulee automaattisesti kakkoskengät. Jos juoksee paljon, täytyy olla kenkiä eri elinkaaren vaiheissa, jotta jalat kestäisivät rasitusta paremmin. Muuten on niin, että välillä on pitkän ajanjakson uudet ja välillä pitkän ajanjakson ikäloput kengät, jos tästä ei huolehdi.

En ollut todellakaan tyytyväinen tuohon Juoksija-lehden juttuun. Tuntui, että johtavat harhaan aloittelijoita tai henkilöitä, jotka eivät tiedä riittävästi juoksulenkkareista. Niinpä päätin osoittaa, että diili vai halpis -valinnassa diili on parempi vaihtoehto ja vaikkei nyt olekaan alennusmyyntiaika, niin pystyn hankkimaan 100% varmuudella jonkun kohtuuhyvän lenkkarin, joilla voi juosta lenkkejä laajalla skaalalla eri vauhdeilla. Päätin siis, että haaste olisi se, että ostan kengät, mitkä maksavat alle 70 euroa ja ne ovat hankittavissa joko suomalaisista urheiluliikkeistä tai suomalaisten liikkeiden verkkokaupasta. Suurin piirtein tiesin, mikä kauppojen valikoima on, sillä vierailen viikoittain kaikissa Helsingin keskustan urheilukaupoissa ja nyt kun katsoin vielä nettikaupat, niin olin valmis vetämään liipaisimesta ja tekemään päätöksen. Yksi pari DIILEJÄ on siis jossain vaiheessa ensi viikolla hyppysissäni ja sitten palaamme tähän aiheeseen.

Vielä kerran. Jos aloitat juoksuharrastuksen, niin muista, että tärkein työvälineesi on nimen omaan ne kengät. Niihin kannattaa satsata ja kun elämme tilanteessa, jossa ovh-hinnat ovat kautta linjan kalliita (esim. Amerikassa edulliset New Balance ja Skechers ovat myöskin täällä todella kovissa hinnoissa), niin ainoa tapa halutessaan säästää, on ostaa alennuksella. Ei ole täysin samantekevää, mitkä tossut jalassa lenkille lähtee, joten tämän asian tärkeyden vuoksi haluan tästä asiasta ihmisiä valistaa. Juoksija-lehti on yksinkertaisesti väärässä.

Mainokset

2 Replies to “Aloittelija, älä osta paskaa!”

Kommentointi on suljettu.