Ohjeita kenkien hankintaan: näin säästät rahaa!

Juoksija-lehden juttu, jossa ohjataan aloittelijoita harhaan, kertoo minusta karua kieltään siitä, että monelle voi olla vaikeata hallita kenkämarkkinoita. Niinpä julkaisen nyt ohjeen siihen, kuinka henkilö voi ostaa juoksukengät halvemmalla.

Alennusmyynnit kahdesti vuodessa ovat toki takuuvarma hetki löytää jotain halvemmalla, mutta entä jos on liikenteessä muuna ajanjaksona? Tässä muutama vinkki.

  • Osta ylivuotisia

Jos ostat edellisen vuoden mallia olevat kengät, niin ne ovat todennäköisesti alennuksessa, koska uusi malli on jo myynnissä. Kaikissa tapauksissa malli ei ole edes muuttunut, vaan joskus pelkkä väri on muuttunut. Joskus voi olla pieniä kosmeettisia muutoksia ja joskus puolestaan suuri päivitys. Vaikka olisi suurikin muutos tullut, niin mieti sitä, että jos ne viime vuonna olivat loistavat kengät, niin kuinka ne tänä vuonna olisivat kelvottomat. Silloin ei ole siis mitään syytä olla ostamatta ylivuotisia, jos ne saa selvästi halvemmalla.

Lisäksi täytyy muistaa se, että joskus uudistus menee joko huonoon suuntaan tai itselle huonommin sopivaan suuntaan. Silloin voi olla itselle paremmin sopiva se viime vuoden malli. Merkittävät muutokset kuten tossun keveneminen puolestaan pitää laittaa kontekstiin. Jos hakee peruslenkkaria hitaammille tai palauttaville lenkeille, niin onko sillä mitään merkitystä, että uusi malli on keventynyt. Ykköskeino saada kengät halvemmalla on siis ostaa ylivuotisia kenkiä.

  • Katso kengän hintalaatusuhdetta

Jos katsot sellaisia malleja, jotka ovat alunperin hyvällä hintalaatusuhteella varustettuja, niin ne ovat alessa todella edullisia. Esim. Amerikassa New Balancet ovat halpoja, Zante v3 esimerkiksi $100, jolloin jos se on -50%, niin silloin se maksaa vain viiskymppiä ja se on tosiaan hyvä hintalaatusuhteen kenkä jo satasen ovh:lla. Suomessa New Balancen hinnat ovat hanurista, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Esim. Brooksilla ja Under Armourilla on kenkiä, joissa tuo tekijä on kohdallaan. Brooks Launch, Under Armour Charged Bandit ovat täällä hinnoiteltu 119 euroon. Kun ne ovat -50%, niin ne maksavat huomattavan paljon vähemmän kuin jos Asics DS-Trainer tai Gel-Kayano olisi -50%.

  • Osta rumat kengät

Tämä ei aina Suomessa päde, kun ihmisillä on niin huono maku tai heitä ei kiinnosta, miltä näyttävät, mutta lähtökohtaisesti se on niin, että jos joku väriyhdistelmä on ruma, se menee huonommin kaupaksi ja jos sellaisen hankkii vaikkapa nyt syksyllä ulkojuoksukengäksi ja tekee lenkkinsä skeidalla ilmalla pimeässä, niin ei liene niin suuri merkitys, millainen tossu on ulkonäöltään. Rumat tossut voi siis saada halvemmalla kuin kauniit. Pitää olla todellinen tomppeli, joka niistä rumista nimittäin täyttä hintaa maksaa.

  • Asioi outletissa ja netissä

Varsinkin lomamatkoilla voi kannattaa käydä outleteissa, vaikkakin totuus on se, että monesti niissä on enemmän tarjolla lifestylekenkiä kuin lenkkareita. Se on ihan sattumaa, mitä sieltä löytää, eikä se outlethinta välttämättä kovin paljon halvempi ole kuin muissakaan liikkeissä paitsi silloin kun outletissa on ale. Jos outlethinnasta lasketaan vaikkapa 40% alennus, niin sitten tuotteet ovat todella halvat. Samaten ulkomaalaisissa verkkokaupoissa voi olla todella halpoja tarjouksia.

  • Huomioi ”hullut päivät” ja tarjouskoodit

XXL:ssä on supersunnuntai, yöhinnat, kreisiperjantai jne. erikoispäiviä, jolloin tietyt tuotteet ovat todella edullisia. Siellä voi olla diilejä. Lisäksi heillä ja InterSportilla on päiviä, jolloin uutiskirjeellä, clubi-jäsenyydellä tai Plussa-kortilla saa 20 tai 25 alennusta ja se voi koskea myös aletuotteita. Itselläni on tänään syntymäpäivä ja sain sähköpostia InterSportista, jonka mukaan saisin syntymäpäiväni kunniaksi 15% alennuksen (myös aletuotteista. En toki tarvitse mitään, kun tilasin jo sunnuntaina yhdet kengät heiltä). Samaten adidas lähetti -15% koodin, mutta se on vain normaalihintaisista.

  • Osta vaikket tarvitsisikaan

Yksi tapa säästää on ostaa aina kun näkee jotkut tossut selvästi markkinahintaa halvemmalla, vaikkei juuri sillä hetkellä niitä tarvitsisikaan. Kun tossuja kuitenkin kuluu, jos ahkerasti juoksee, niin kyllä niille käyttöä tulee.

Pahin tilanne on sellainen pakko-ostaminen eli kun keväällä aurinko alkaa paistaa, niin lähdetään perheen kanssa lähikauppakeskukseen ostamaan kaikille uudet lenkkarit. Kun on pakko ostaa, niin silloin se on pakko ja silloin se tulee kalliiksi. Jos ei halua, että tulee kalliiksi, kannattaa ostaa silloin, kun ei ole pakko.

  • Älä ole merkkiuskollinen

Jos on fakkiutunut yhteen merkkiin tai malliin, niin ei niitä löydä ikinä. Jos sen sijaan tuntee markkinat hyvin, niin voi valita laajasta skaalasta kenkiä. Tällöin on suurempi todennäköisyys löytää itselle sopivat, oikeankokoiset kengät. Internet ja Youtube ovat helpottaneet paljon, sillä nyt jokainen voi kenkäparin nähtyään tsekata Youtubesta tai internetin kenkäarvioista, minkäkaltaisesta tossusta oikeasti on kysymys ja sopisiko se omaan käyttötarkoitukseen ja jalkaan vai eikö.

Tässä oli nyt muutamia pointteja, joilla voi säästää kenkähankinnoissa. Yksi merkittävä asia on tietysti sekin, kuinka hyvin tossut kestävät. Jos ostaa heikot kengät, joilla ei niin paljon kilometrejä saa juostuksi verrattuna siihen, että juoksisi kestävillä kengillä tuhat kilometriä, joten ihan suoraan pelkkää hintalappuakaan ei voi tuijottaa.

Mainokset

One Reply to “Ohjeita kenkien hankintaan: näin säästät rahaa!”

Kommentointi on suljettu.