Esittelyssä Brooks Launch 3

 

Juoksija-lehden 35-70 euron halpislenkkariesittelystä alkunsa saanut halpishaaste on siis viety maaliin. Haasteesta minulle päätyivät Brooks Launch 3 -juoksukengät, joiden ovh oli 119 euroa ja maksoin niistä 59,50 euroa + 3,90 euron postikulut eli yhteensä 63,40€. Tässä postauksessa esittelen nuo kengät tarkemmin.

IMG_20170914_114211_695

Edellisen Brooksini tulivat käyttöön tasan viisi vuotta aiemmin. Huvittava detalji on se, että 2012 otin syntymäpäivänäni Larun kimppalenkillä ensimmäistä kertaa käyttöön Brooks Adrenaline GTS 12 -kengät ja eilen Matkahuolto ilmoitti minulle tilaamani Brooks Launch 3 -tossujen tulleen ja jälleen oli synttärini. Koska sää oli erinomainen, niin päätin tehdä ensilenkin saman tien eli ottaa Brooksit käyttöön syntymäpäivänäni kuten viisi vuotta aiemmin. Kaiken kaikkiaan nämä ovat nyt kolmannet Brooksit tämän nykyjuoksu-urani aikana, sillä ensimmäiset nopeammat vetokenkäni olivat Brooks ST4 Racerit.

IMG_20170914_114211_690

Mikä on sitten viidessä vuodessa muuttunut? Olen ensinnäkin mennyt kohti kevyempiä kenkiä ja toiseksi minun on mahdollista juosta nyt selektiivisesti valituilla neutraaleilla juoksukengillä. Ennen tarvitsin ehdottomasti kaikilta kengiltä pronaatiotukea. Muutenhan asiat eivät sillai ole muuttuneet. Tarvitsen yhä peruslenkkareita, joilla juoksen paljon kilometrejä ja samalla tavalla työhevoskäyttöön nämä Launch 3:t menevät kuin mihin Adrenalinet menivät viisi vuotta sitten.

Millainen kenkä Launch 3 sitten on? Minusta se on aika responsiivinen peruslenkkari, jolla voi tarvittaessa juosta kovaa, mutta se mahdollistaa myös hiljaisen lenkkeilyn. Jos jotain yleistossua hakee vaikkapa lomamatkalle tai kokemattomampi juoksija ainoaksi tossuksi, niin Launch on sellainen (ei toki sovi, jos henkilö on todella painava tai jos henkilö tarvitsee pronaatiotukea). Kengän paino on 278g ja droppia löytyy 10mm. Huomioitavaa on se, että erityisesti päkiässä on paljon kumia kun taas kantapäässä sitä on vähemmän eli ehkä se sopii paremmin päkiä-/midfoot-askentajalle kuin kanta-astujalle. Joidenkin juoksijoiden mukaan kengän varvastila on ahdas, mutta itse en sitä havainnut. Pääliosa on toki aika ohutta kangasta, minkä alla olevasta videosta voi havaita. 775km jälkeen päällinen on riekaleina, mutta samanaikaisesti pohjassa ei juurikaan kulumajälkiä esiinny.

Olen tehnyt viime aikoina ulkona peruslenkkejä Mizuno Wave Inspire, Saucony Guide ja Hoka Clayton -kengillä. Nämä eivät nyt valtavasti poikkea noista muista. Hokassa taisi olla uutena enemmän päkiävaimennusta ja ne olivat kevyemmät, mutta nuo muut olivat aikalailla samanoloiset. Niinpä silloin voi ajatella, että se hintalaatusuhde ratkaisee. Tässä tapauksessa kun sain nämä näin edullisesti, niin täytyy sanoa, että ovat tuohon ns. työhevoskäyttöön löytö. Tämän vuoden malli Launch 4 on kehitetty eteenpäin ja se on selvästi kevyempi (255 vs. 278g), jolloin se haastaa yhä enemmän Boston Boostin kaltaiset kengät, joihin toki jo tätäkin mallia verrattiin. Kun ottaa huomioon, että Launchin ovh on 119 euroa, niin se on jo lähtökohtaisesti hintalaatusuhteeltaan erinomainen kenkä.

Brooks

Launch on kuulemma Hansons-Brooks projektin huippujuoksijoilla rotaatiossa ja sen on sanottu olevan paljon juoksevien hyvien juoksijoiden mailien keräyskenkä. 16km lenkin jälkeen voin tavallaan allekirjoittaa tuon. Se on kenkä, jossa mielestäni ei ole mitään ylimääräistä. Se on sisävuoreltaan vähän karu (kuten adidas Tempo oli aiemmista kengistäni ja kuten jossain määrin Boston Boostkin on), mutta sen pitäisi hengittää hyvin. Pohja pitää hyvin joka alustalla, myös hiekalla, kenties jopa lumella, mutta toisaalta ohut päällinen ei kestä, joten se aiheuttaa ajan kanssa vähän kosmeettista haittaa. Uutenahan nämä ovat mielestäni hyvinkin näyttävät juoksukengät. Launch on halvempi, karumpi ja vähemmän vaimennettu kuin muut Brooksin suosikkimallit. Voin kyllä hyvin ymmärtää yhdenkin lenkin perusteella, miksi niin monet juoksijat tästä kenkämallista pitävät ja miksi se on monella valinta maratonkengäksikin. Minulla toki se tulee olemaan peruslenkkari, eikä mikään kisakenkä, enkä sitä varsinaisesti mihinkään vetoharjoitteluun käytä.

Raportoin blogissa kuinka tossu kestää ja miltä se myöhemmin on tuntunut.

One Reply to “Esittelyssä Brooks Launch 3”

Kommentointi on suljettu.