Helsinki Marathon: 10km on turha rönsy

Ensinnäkin puhutaan hetki logosta. Helsinki Marathonilla on logo, jossa lukee HM. Se on hölmöä. Arvatkaapa miksi? No, HM -lyhenne viittaa luonnollisestikin puolimaratoniin eli se on half marathon. Jokainen juoksija, joka käyttää lyhennettä HM, tarkoittaa aina jutullaan  puolimaratonia. Aina. Muutenkin jos tapahtumalle halutaan nimisponsori, niin silloin mitään lyhennettä ei kannata ottaa logoon. Sliikillä fontilla HELSINKI MARATHON kahdelle riville ja sen eteen tai yläpuolelle sponsorin nimi. Helppoa kuin mikä.

Sitten siihen kymppiin? Minkä hiton takia kymppi halutaan järjestää? Se liittyy siihen osakeantiin ja ehkä juoksijan mentaliteettiin. On nimittäin niin, että juoksijan mentaliteetti sanoo niin, että halutaan kilpailla usein. Alimatkan kisan voi juosta vaikka joka viikonloppu, joten kun järjestämässä ja heidän lähipiirissään on paljon juoksijoita, on suuri houkutus ympätä kympin kisa joka tapahtuman yhteyteen.  Kuitenkaan se ei  näy viivan alla. Helsinki City Marathon kokeili vuosituhannen alussa neljännesmaratonia, itsekin kävin sen kerran juoksemassa. Siitä ei tullut menestystä. Viime vuonna HHM:ssä oli mukana kympin juoksu, sielläkään ei ollut niin paljon osanottajia.

Miksi nämä lisämatkat eivät onnistu? Ensinnäkin tapahtuman nimi on joku. Jos se on Helsinki Marathon, niin se on silloin maraton. On aivan turha antaa ihmisille useampia vaihtoehtoja, vaan pitäisi pyrkiä myymään sitä maratonia mahdollisimman monelle. Jos mara ei kiinnosta, niin sitten kesäkuussa on puolimara ja vappuna kymppi. Siinä voi myydä samalta järjestäjältä koko pakettia kymppi, puolikas ja mara. Tosin nyt ne ovat eri firmassa valitettavasti. Toinen syy on se, että pricepoint on usein väärä. Kympille ei ilmoittauduta vuosi aikaisemmin ja kun juoksija katsoo lähempänä tapahtumaa sinne sivuille, niin kisa on liian kallis. Esim. Helsinki Marathonin kymppi maksaa nyt 24 euroa, mutta elokuussa 49 euroa. Kukaan ei maksa 49 euroa, ellei ole päässä vikaa, päästäkseen testaamaan kympin vauhtiaan. Se oikea hintataso kympille on 20-30 euroa, ellei ole ihan Midnight Runin kaltainen erityinen tapahtuma, josta voi maksaa vähän preemiota. Perusedellytys näissä kympeissä on kuitenkin se, että hankitaan niin paljon rahaa sponsoreilta, että se tulee osanottajille edulliseksi. Esim. ASO Challengesin järjestämä L’Équipe 10km Pariisissa on siis Ranskan suurimman urheilulehden L’Équipen nimellä järjestettävä tapahtuma, jossa on muitakin isoja sponsoreita runsaasti ja meininki hyvä. Maksoin muistaakseni 25 euroa vuonna 2013 ja sillä sai Puman teknisen paidan, kankaisen varustepussin ja kaikenlaista krääsää. Tuo tapahtuma onkin pystynyt nopeaan kasvuun. 2013, kun olin siellä, heillä oli muistaakseni 7000 juoksijaa ja viime kesänä 18000.

Kympille saa paljon osanottajia mukaan vain edullisella osanottajamaksulla, järkkäämällä kunnon karnevaalin ja hankkimalla isoja firmoja sponsoreiksi. Midnight Run on ainoa kymppi Suomessa, joka on järjestetty kunnolla. Sen takia siellä onkin paljon osanottajia. Se yksikkökate kympillä on kaiken lisäksi sen verran alhainen, kun se kuitenkin vaatii lisätyötä reitin ja markkinoinnin suhteen, että minusta siihen on täysin turha lähteä. Jos kympin juoksijat maksavat vähemmän kuin maratoonarit, niin he yleensä saavat kaikenlaista vähemmän. Eivät ehkä saa mitalia tai eivät saa paitaa tai jotain ja se taas herättää negatiivisia fiiliksiä. Se on kerta kaikkiaan aivan turhaa sotkea mitään kymppiä maratontapahtumaan, kun se aika pitäisi käyttää maratonin myymiseen.

Uutuutena voitaisiin tehdä vaikka maratonin joukkuekilpailu. Inhoan maratonviestiä, koska se pilaa sitä täysmaratoonareiden juoksufiilistä, kun vaihdosta tulijat pyyhältävät ohitse ja toisaalta ei tiedä, kun joku kiristää, että kiristääkö hän oikeasti vai vetääkö loppukirin osuutensa loppumisen vuoksi. Sen sijaan pidän joukkuekisan ideasta. Jos olisi vaikka neljän juoksijan joukkueet (tai 4-5 juoksijan joukkueet, jossa viiden joukkueelta otettaisiin neljän parhaan aika, jolloin yksi voisi vaikka keskeyttää), niin työ- ja opiskelijaporukat voisivat ilmoittautua. Oma ensimmäinen maratonini oli sellainen, että mentiin kaveriporukalla Tukholmaan juoksemaan. Meillä oli yksi hytti porukalla. Olisimme ihan hyvin voineet muodostaa joukkueen ja se olisi saattanut lisätä yhteishenkeä sillä matkalla. Toki sitä nytkin oli,  mutta jos olisi saatu henk. kohtaisen tuloksen lisäksi joukkuetulos, niin olisihan se ollut siistiä. Olen varma, että joukkuekisa lisäisi myös tuon tapahtuman ja koko maratonjuoksun suosiota, kun juoksijat metsästäisivät tuttuja, jotka voisivat tulla joukkueeseen mukaan. Se siis edesauttaisi tapahtuman nopeaa kasvua. Työnantajat voisivat sponsoroida osallistumismaksut jne. Se olisi oikeasti mukava saada sekä henkilökohtainen tulos, että joukkuetulos. Siellä voisi äkkiä parissa vuodessa olla 500 joukkuetta, mikä jo yksistään tarkoittaisi 2000-2500 juoksijaa.

Yksi syy, miksi se kymppi tuossa järjestetään, on se epäkohta, etteivät HHM ja H10 kuulu samaan yritykseen, vaan kun järjestävät tuon osakeannin, niin monelle saattaa tulla sellainen käsitys, että kun kympille osallistuminen on sen verran halvempaa, että siinä on valtava potentiaali, jonka vuoksi uskotaan tuohon järjestäjien ilmoittamaan arvioon, kuinka tuo yritys tulee tuottamaan erilaisilla osanottajamäärillä. Jopa Juoksufoorumin Seppo oli sitä mieltä, että menestyminen on kympin osanottajien varassa. Itse olen sitä mieltä, että koko homma on höpöä. Kympistä pitää luopua ja järjestää maraton niin hyvin kuin osaa ja ennen kaikkea myydä niitä osallistumisia tutuille ja tuntemattomille joka päivä. Laittaa siellä toimistolla seinälle taulu, josta näkee kuinka monta lippua jokainen tiimin jäsen on myynyt ja seurata sitä viikoittain.

Huomenna puhumme juoksutapahtumien hinnoittelusta.

Mainokset