Uskomatonta: Vaporfly 4% toimii!

 

zoom-vaporfly-4-running-shoe

This is a true story. Tieteellisessä tutkimuksessa on selvinnyt, että Niken Zoom Vaporfly 4% toimii oikeasti. Runnersworldin eilisiltana julkaistusta jutusta sekä varsinkin sen taustalla olevasta tieteellisestä Sports Medicinen -artikkelista voitte lukea tarkemmin, mutta käyn tässä läpi pääasiat. RW:n jutun alussa mainitaan se, että kengällä paitsi hätyyteltiin 2 tunnin rajaa (Elite-versio tietysti erikseen) Breaking2-hankkeessa Eliud Kipchogen toimesta, mutta myös voitettiin sekä miesten (Geoffrey Kamworor) että naisten (Shalane Flanagan) sarjat hiljattain juostussa New Yorkin Marathonilla, mutta miten tämä käytännössä toimii ei-eliittijuoksijoilla.

vaporfly42

Suoritetussa testissä tutkijat testasivat Niken prototyyppikenkää (siis sittemmin Nike Zoom Vaporfly 4% -nimellä myyntiin tullut malli) vakiintuneita racing flat -kenkiä vastaan, jotka tässä tapauksessa olivat Nike Zoom Streak 6 ja adidas adizero Adios BOOST 2. Testiin oli valittu 18 miesjuoksijaa, joista kukin pystyisi juoksemaan 5 minuuttia sekä 14km/h, 16km/h että 18km/h juoksumatolla alle laktaattikynnyksen. Heiltä vaadittiin hiljattain juostua alle 31 minuutin sileän kympin kisatulosta merenpinnalla tai alle 32 minuutin sileän kympin kisatulosta testiolosuhteissa (n. 1600m merenpinnasta). Lisäksi vaadittiin, että kukin juoksija on US 10 tossukokoa käyttävä. Juoksijat kävivät neljä kertaa testissä. Ensimmäisellä kerralla he juoksivat omilla kengillään, jotta pystyttiin selvittämään, että he ovat sopivia koehenkilöitä. Visiiteillä 2-4 he juoksivat 14, 16 tai 18 nopeudella sillä tavalla, että ensin 5 minuuttia omilla kengillä ja sen jälkeen 6x5min sillä tavalla, että kukin kenkäpari oli kahdesti jalassa. Järjestys oli satunnaisesti määräytynyt, mutta niin, että toinen kierros meni käänteisessä järjestyksessä eli jos oli esim. A, B, C, niin se jatkui siitä C, B, A tai jos oli B, A, C, niin jatkui C, A, B jne. Kunkin vedon välissä oli viisi minuuttia väliä, jolloin vaihdettiin kengät jne. Artikkelista voitte lukea tarkemmin kuinka verikokeita otettiin ja juoksua videoitiin etc. En mene tässä yksityiskohtiin, vaan tyydyn toteamaan ainoastaan sen, että koe tehtiin juoksumatolla.

vaporfly4

Kokeen tulokset olivat vakuuttavat. Vaporfly 4%:lla juostessaan juoksijat käyttivät keskimäärin 4,16% vähemmän metabolista energiaa kuin juostessaan Nike Zoom Streak 6:lla ja 4,01% vähemmän kuin juostessaan adidas Adios BOOST 2:lla. Juoksuvauhti 14km/h, 16km/ tai 18km/h ei vaikuttanut mitään, vaan tämä etu saavutettiin jokaisella nopeudella. Tämä ei toki ollut täysin vakio, vaan se vaihteli juoksijoittain. Vähiten hyötynyt juoksija Vaporfly vs. Streak 6 vertailussa hyötyi 1,59% kun taas eniten hyötynyt hyötyi 6,26%. Adios Boost 2:een verrattuna skaala oli 1,97%-6,08%.

vaporfly43

Minusta tästä tutkimuksesta voimme päätellä sen, että Nike on oikeasti nyt oikeilla jäljillä. Kenkä paitsi mahdollistaa 2 tunnin alituksen maratonilla oikeissa olosuhteissa, sillä se parantaa sen verran paljon energiataloutta, mutta vie muutenkin ajattelun uusille urille. Aiemmin on yleensä puhuttu vain tossun painosta. Sitten on käynyt niin, että ainakin itselläni on saattanut olla liian raju kenkä maratonilla jalassa, jolloin vika kymppi on ollut tuskaa. Sitten olen pohtinut, pitäisikö olla selvästi painavampi kenkä, jotta jalat kestäisivät paremmin. Olen ottanut siis mukaan painon lisäksi vaimennuselementin, joka tässäkin artikkelissa tulee esille. En ole sen sijaan osannut ajatella sitä hiilikuitulevyn tuomaa jäykkyyttä tekijänä, vaan olen ajatellut, että Boost-tyyppinen materiaali energian palauttajana on se, mikä on hyvä lisä kisaolosuhteissa. Jos tuo tosiaan toimii kuin jousen tavoin tuo levy, niin se tuo tietysti lisän siihen.

vaporfly41

Nike on onnistunut luomaan kokonaisuuden, jossa huikean kevyt paino yhdistyy juuri niihin muihin ominaisuuksiin, mitkä voivat auttaa säästämään energiaa eli jäykkä levy ja hyvä vaimennus auttavat tossun kevyen painon lisäksi. Olen ainakin itse henkilökohtaisesti vakuuttunut ja tämän artikkelin luettuani kokonaisuus tuntuu järkeenkäyvältä. Mietin joku kuukausi sitten itseasiassa sitä, että jos olisin huippukunnossa, ts. olisin tehnyt kaiken oikein harjoittelussa ja kenties panostanut vähän siihenkin, että olisin vetänyt kisapainoa vähän alas, jotta olisin valmistautunut niin, että minulla olisi realistiset mahdollisuudet yrittää 2.4x aikaa, niin ottaisinko vielä sen tossun tuoman mahdollisen lisähyödyn. Mehän emme tiedä, auttaako tämä kenkämalli vähän heikompia juoksijoita kuin tuollaisia alle 31 minuutin kympin menijöitä. Lisäksi kun ei ole kokemusta kengästä, niin sillä kilpaileminen voisi olla riski. Sillähän ei hirveästi viitsisi harjoitella, koska kenkä on kallis (275 euroa) ja se kestää todella huonosti. Tulin silloin sellaiseen lopputulokseen, että jos kaikki muu olisi kohdallani kunnossa, niin lähtisin kisaan Vaporfly 4%:lla ja olisin valmis siihen, että jokin voisi mennä kengän vuoksi pieleenkin. Eilen illalla sekä tänä aamuna, kun olen tätä tieteellistä tutkimusta sulatellut, olen entistä vakuuttuneempi asiasta. MINÄ USKON, ETTÄ NIKE VAPORFLY 4% TEKISI MINUSTA NOPEAMMAN MARATONJUOKSIJAN.

Nike Zoom Vaporfly 4% -kenkistä tietoa löytyy tietysti Niken sivuilta.

Mainokset

3 Replies to “Uskomatonta: Vaporfly 4% toimii!”

Kommentointi on suljettu.