Opetelkaa ruotsia, juntit!

Mahtavinta ikinä tuo kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan Juha Hurmeen heitto koskien kielitaitoa. Se osui kuin nenä päähän. Ei ollut yllättävää, että ex-persu kulttuuriministeri Sampo Terho siitä pahastui. Laitan tähän asiaa selventääkseni urbaanista sanakirjasta määritelmän juntti:

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva ns tavallinen Suomalainen. Esimerkkihenkilö: Matti Vanhanen. Sanaa kannattaa käyttää varoen sillä usein kuvauksen kohdehenkilöt ovat huumorintajuttomia ja ottavat sanan identiteettiin kohdistuvana loukkauksena.

Jouduin muuten aikanaan Juoksufoorumilla vaikeuksiin siitä, kun kehtasin nimittää salikörmyjä termillä punttijuntti.

Mennäänpä takaisin Finlandia-palkittuun. Minähän olisin kieltäytynyt pyytämästä anteeksi, mutta hän pystyi paljon parempaan:

Keneltä pitäisi anteeksi pyytää, pyydetään reiluna ihmisenä nyt Sampolta, anteeksi, että puheeni lempeä huumori, jota et yhtään ymmärtänyt, sai sinut tuollaiseen hätäiseen ulostuloon henkisestä kaapistasi, toivotan siunauksellista adventin aikaa ja että pukki toisi kaksi numeroa isomman pipon. Nyt on anteeksi pyydetty joten kaikki hyvin, Hurme sanoi aamu-tv:ssä.

En ymmärrä maalaisten ja muutenkin junttimaisten ihmisten ruotsin kielen vastaisuutta. Onko se niin, että kun siellä Pihtiputaan Kesoililla ei kukaan osaa lausua pehmeitä konsonantteja, niin vieraita kieliä ei sitten kuulu opetella vai onko itseluottamus niin alhaalla, että ajatellaan, ettei opita kuitenkaan. Minusta jokainen oppii jos haluaa!

Se on muuten kumma juttu, että maalaisilla on niin suuri tarve pahastua ja vittuuntua joka asiasta. Olen asiaa pohtinut ja tullut siihen johtopäätökseen, että minulla ei ole ollut kertaakaan mitään ongelmia syntyperäisen helsinkiläisen kanssa. Kaikki juonittelijat, vittuilijat ja mulkut ovat aina olleet maalaisia. Se on vähän niin kuin eilen Ylen keihäänheittodokumentissä niiden kepinviskaajien kotikunnat olivat pieniä kyliä ympäri maata, niin samalla tavalla esim. Juoksufoorumilla hankaluuksia aiheuttaneet idiootit ovat näitä juntteja pieniltä paikkakunnilta. Seppo mukaan lukien. Heidän pitäisi laittaa itseluottamuksensa kuntoon ja olla ylpeitä junttiudestaan aivan samalla tavalla kuin Antti Ruuskanen ja Teuvo Hakkarainen ovat. Itseasiassa Ruuskasessa ja Hakkaraisessa on paljon samaa. Molemmat ovat juntteja, mutta eivät yritäkään olla mitään muuta, eivätkä koe alemmuudentuntoa muita ihmisiä kohtaan niin kuin juntit yleensä kokevat.

Se on huvittavaa, jos maalaisista ei saisi mukamas heittää zoukkia. Samalla tavalla heitetään hyväntahtoista vitsiä demareista, homoista ja vihreistä, eikä siinä ole mitään pahaa. Se on vain hyväntahtoista läppää ja tässä tapauksessa tuolla Finlandia-palkitulla oli vielä ihan oikeasti hyvä pointtikin tuossa. Kielitaito, asioihin perehtyminen ja ylipäätänsä sivistys yleensä tuovat erilaista perspektiiviä asioihin. Sellainen juntti, joka ei tajua mistään mitään, on kaiken kaikkiaan aika kassalla elämästä.

Eli opetelkaa ruotsia, juntit!

 

Mainokset