Sopivatko Hokat talvijuoksuun?

Hoka julkaisi vähän aikaa sitten uuden videon. Tavallaan pidän siitä tuossa merkissä, että pyrkivät ajattelemaan asioita uudella tavalla. Se on kunnioitettava pyrkimys. Sekin on mukavaa, että videossa esiintyi juoksijoille niin tuttu hiomakone.

hokat

Mennään varsinaiseen asiaan. Siis sopivatko Hokat talvikäyttöön? Koekaniiniksi asiaa selvittämään lupautui Baltsu. Laitoin 533km kilometriä ennen lenkkiä elämää nähneet viime kesän maratontreenin assulenkkien spesiaalitossut eli hyvin päkiävaimennetut, mutta kevyet ja nopeat Hoka Clayton 2:t jalkaani ja lähdin kevyelle lenkille. Samat kengät ovat kaikelle kansalle tutut 1000km kestotestistä.

Joku voi ajatella, mitä nyt talvilenkeissä on niin ihmeellistä, etteivätkö tossut sopisi kelille kuin kelille, mutta olen ajatellut, että pito ei ehkä riitä. Addun Sequence Boostien Continentalin pohja on pelannut erinomaisesti märällä asfaltilla plussakeleissä ja Brooksin Launchit puolestaan päkiän uriensa vuoksi ovat olleet minusta erinomaiset silloin, kun on ollut hiekkaa, vähän lunta ja mitä vain vastaavaa. Varsinaisissa kunnon talvikeleissä en olekaan tänä talvena juossut kuin 1-2 kertaa.

_20171023_101617

Viime päivät meillä on ollut 2-3 astetta pakkasta, kuiva asfaltti. Ei lunta, mutta toisaalta jossakin paikoissa sitten jäätä. Hiekkapinnat ovat kovia ja jäässä. Eli periaatteessa keli pitäisi sopia hyvin monille tossumalleille. Miksi sitten olin ajatellut, että Hokat odottaisivat kevättä? No syitä on kaksi. Ensinnäkin oli ajatus siitä, että jos ja kun nyt tulee ulkona juostua vähän hitaammin, niin tarvitaanko nopeahkoa kenkää. Toiseksi ajattelin, että kun on pohja on vähän sellaista pyyhekumimaista ja nappulat aika tasaisia, niin pitääkö se lainkaan talviolosuhteissa.

 

Don Validon kommentit siitä, että hän juoksee nyt talvella Cliftoneilla, saivat kuitenkin minut haluamaan tulemaan asiaan uudesta tulokulmasta. Asiat näyttävät erilaisilta kun niitä tarkastelee eri näkökulmasta. Niinpä päätin testata Hokia talvella. Clayton 2:t ovat ainoat Hokat mitä minulla on käytössä ja koska ne ovat samalla 1000km kestotestin kengät, niin on luontevaa, että teen erilaisissa olosuhteissa lenkkejä, joten lähdin liikkeelle. Kyseessä oli eilisillan uptempojuoksun (15km uptempoa, yht. 20km kevyillä tossuilla) vuoksi todellinen palauttava lenkki. Minulla on nyt viimeiset 1,5 vkoa ollut säärissä aikamoisia kipuja ja koska tänään niitä oli tavallista enemmän niin alussa oli sellainen tunne, että hädintuskin pääsen kävelemään. Pikkuhiljaa kun jalat lämpenivät, niin kivut vähenivät ja vaikkei ollut puhettakaan, että yhtään nopeampaa juoksua olisi ollut mahdollista tänään juosta, niin lopussa jo peruslenkki oli helpompaa.

Juoksin reitin niin että joka puistossa menin ylös ja alas hakien mahdollisimman paljon erilaisia alustoja. Juoksin pakkaskelin asfaltilla, routaisella hiekkapinnalla, jäässä olevalla nurmikolla ja jopa peilijään päällä. Täytyy sanoa, että kenkä toimi ainakin hitaassa vauhdissa hyvin. Ehkäpä se pyyhekumimainen pehmeä seos pohjassa pureutuukin yllättävän hyvin tollaiseen kovaan pintaan. Toki siinä ihan peilijäällä tossun saa luiskahtamaan alta, mutta ei siinä toisaalta kuviokaan kauheasti auta.

wp_20180113_14_14_27_pro.jpg

Aloin ajatella asiaa ihan uudella tavalla. Maa on talvella kovempi, joten ehkäpä se asettaa suuremman vaimennuksen vaatimuksia kengälle. Juoksu talvellahan on muutenkin haastavampaa, sillä kylmä ilma voi aiheuttaa vamman riskejä ja akillesjänteet etc. ovat kovilla sen kovan alustan vuoksi, mutta ehkä asiaa voi jeesata kengän vaimennuksella. Ehkäpä tässä Hokalla olisi uudenlainen mahdollisuus. Jos ei tule lumitalvea, vaan tällaisia talvia, mitä kelit nyt ovat olleet, jolloin asfaltti- ja hiekkatiet ovat paljaita, mutta kovia, niin ehkäpä silloin jollekin Hokan Cliftoneille voisi olla todella paljon kysyntää. Ennaltaehkäistään vammoja, kun kenkä on hyvin vaimennettu!

Olin ajatellut asian niin, että Hoka Clifton 4 kiinnostaisi, mutta kesän asfalttikenkänä. Ehkäpä se on juuri päinvastoin ja minun pitäisi ottaa Cliftonit testiin talvella ja kokeilla miten ns. maksimaalinen vaimennus toimii näissä olosuhteissa. Ajatus voisi olla se, että urheilukauppojen myyjät voisivat tiedostaa nämä haasteet, mitkä kovasta alustasta syntyvät ja myydä juuri tähän vuodenaikaan Cliftonit. He taitavat tällä hetkellä keskittyä lähinnä kauppaamaan nastakenkiä, vaikkei viime vuosina ole juurikaan nastakenkäkelejä Helsingissä edes ollut.

Hoka voi olla hyvä valinta talvijuoksukengäksi.