Nike Epic React: matkailijan kenkä

DSC_0805Viime viikolla julkaistu Nike Epic React Flyknit on toisten mielestä vallankumouksellinen kenkä. Jotkut toiset pitävät sitä turhanpäiväisenä markkinointihehkutuksena. Itse olen vähän tuossa välimaastossa. En ole niillä tossuilla juossut metriäkään, mutta olen lukenut kymmenittäin toimittajien ja muiden tossuarvioijien ja ihan tavallisten juoksijoiden kommentteja ko. uutuusmallista. Sen lisäksi olen käynyt kahdesti tossuun tutustumassa liikkeessä. Viime perjantaina hypistelin niitä käsissäni kiireessä juuri ennen sulkemisaikaa ja tänään menin paremmalla ajalla kokeilemaan kenkiä jalkaani. Nyt on aika kertoa oma mielipiteeni tuosta tossumallista.

dsc_0806.jpg

Ulkoisesti Epic React Flyknit on tyylikäs. Sitä on Mikonkadun Inter Sportissa saatavilla kolmea väriä (myyjän mukaan Forumin Inter Sport ja heidän verkkokauppansa myyvät tossumallia myös). Mustavalkoharmaa kenkä, sekä sitten vaalea ja sininen, joissa on tuolle mallille tunnusomaisia piirteitä kuten kantaosassa oleva neonpinkki osa sekä takansa oleva keltainen pulltab. Pidän sekä vaaleaa että sinistä erittäin onnistuneina väreinä, se musta on jotenkin vaisu. Toki ymmärrän myös heitä, jotka tästä mallista mustan valitsevat. Ei ole ollenkaan niin omituisen näköinen kuin vaikkapa Zoom Fly tai Zoom Elite 9 ovat mustavalkoisina (näyttävät mv-televisiokuvalta).

DSC_0747

Kun kengät laittaa jalkaan niin ensimmäiseksi tulee mieleen, että se tossu on todella mukava. Comfort voisi olla sana, joka kuvaa tuota tossumallia. Se ei ole ylipehmeä kuten adidas Ultra Boost, mihin moni tykkää kenkää verrata, vaan kuitenkin jotenkin tunnokkaampi, mutta se on silti todella mukava ja se knit-yläosa on todella joustava ja miellyttävä. Se on kuitenkin samalla aika sukkamainen ja jopa hieman vaikea saada jalkaan. Eikä siinä ole oikein lukkonauhoitusmahdollisuutta. Herääkin kysymys, kun flywirekin puuttuu, että kuinka hyvin ko. kengän saa nyöritettyä niin, että se on jämäkästi jalassa juostessa. Löystyykö se aukko, mihin jalka tungetaan ja miten nauhoitus pelaa. Se on arvoitus, kun ei ole itse kokeillut.

epicreact

Pohja kuluu, se on selvä, mutta haittaako se sitten, jos se kuluu. Nike sanoo, että tuo React materiaali on sellaista, että se on kehitetty kestämään entistä paremmin. Pitäisi olla kuulemma 500 mailin eli 800km jälkeen kuin uusi se vaimennus ja energy return olisi heidän mukaansa yli 10% parempi kuin lunarlonia sisältävissä malleissa on ollut. Pohja tosiaan voi olla muilla alustoilla kuin asfaltilla huonosti pitävä ja Saksan Runnersworld arviossaan suosittelikin ko. kenkää juurikin asfalttijuoksuun. Inter Sportin hyvin vahvasti juoksukengistä perillä ollut myyjä oli myöskin jo ehtinyt tossuja testaamaan ja hänen mukaansa tossu ei ole oikein hyvä juoksumatolla. Hänkin oli sitä mieltä, että se voisi olla nimen omaan asfalttikenkä.

DSC_0358.JPG

Vertasin kaupassa kenkää Zoom Flyihin ja täytyy sanoa, että jos vauhdikkaampaan menoon tossua katson, niin ryhdikkäämpi Zoom Fly voisi olla se, jota ensimmäiseksi kokeilisin. Tässä Epic Reactissa on liian paljon kysymysmerkkejä. Sen sijaan tiedän kyllä, mihin se toimii kuin nenä päähän. Henkilöt, jotka joutuvat matkustamaan paljon työn puolesta, ovat ehdoton kohderyhmä Epic Reactille. Se on niin tyylikäs kenkä, että sitä voi käyttää ns. matkustuskenkänä ja samalla kengällä voi mennä kohteessa lenkille. Et häpeä yhtään istuessasi lentokoneessa business classissa nuo Niken kengät jaloissasi. Lyhyemmille, vähän epävirallisemmille yli yön tripeille ei välttämättä tartte juurikaan matkatavaroita ja pärjää vaikkapa vain yhdillä kengillä. Nuo lenkkarit voi olla jalassa koko matkan mukaan lukien juoksulenkki. Muussa tapauksessa voi olla erikseen pukukengät matkatavaroissa, mutta nuo kengät sitten vaikkapa siellä lentokoneessa ja kun kävelee iltaisin kaupungilla sekä tietysti silloin kun menee lenkille. Sama koskee tietysti vaikkapa kaupunkilomaa, kenkä sopii hyvin vaikkapa keväiselle reissulle jonnekin Roomaan tai Pariisiin.

Nike Epic React Flyknit on erittäin mielenkiintoinen uutuus, kun se tuo ensimmäisenä mallina tarjolle Niken kehittämän React-välipohjan, mutta en ole ihan varma vielä, onko se ns. lintu vai kala, ts. millainen se on juoksukenkänä. Osa kehuu maasta taivaaseen ja jotkut ovat ehtineet jo juosta esim. puolikkaan enkkansa niillä kun taas samanaikaisesti joidenkin toisten mielestä kenkä ei ole nopea ja jopa lifestylesneakertyylinen. En itse osaa toistaiseksi sanoa mitään muuta kuin sen, että pirun mukavat ne ovat jalassa. Jos pitäisi työskennellä koko päivä seisten jossain vaikkapa juurikin urheilukaupassa tai jossain messuosastolla, niin siinä voisi olla kenkävalinta sellaiseen käyttöön.

Toistaiseksi saatavuus on vähän rajoitettu. Mikonkadun asiantuntevan myyjän mukaan niitä saatiin täällä myyntiin Mikonkadun ja Forumin liikkeeseen sekä Inter Sportin verkkokauppaan. Tämän lisäksi tossu on tietysti nike.com sivustolla, mutta sielläkin jo muutamassa päivässä jotkut koot ovat myyty jo loppuun.

 

One thought on “Nike Epic React: matkailijan kenkä

Kommentointi on suljettu.