Maraton: miksi Turku parempi kuin Helsinki?

Minun oli pakko tehdä päätös! En ollut varsinaisesti huolestunut siitä, ettei Helsinki Marathonilla ollut ilmoitettua reittiä, sillä kisaan oli niin pitkä aika. Ajattelin, että kyllä he sen hoitavat. Sinänsä ihmettelin asiaa, sillä on vaikea saada ilmoittautumisia sisään, jos reittiä ei ole eli minä aloittaisin kisan suunnittelun reitistä ja sitten vasta loisin tapahtuman sen ympärille. Nyt näin ei oltu tehty ja kun reitti viime viikolla julkaistiin, järkytyin. Mietin millaista olisi juosta maraton mutkaisella reitillä neljä kierrosta. Ajatus oli vastenmielinen, joten oli pakko miettiä vaihtoehtoisia kisoja. Lopulta päädyin Turun Paavo Nurmi Marathoniin, joka on viikko ennen tuota Helsingin kisaa. Tässä postauksessa käyn läpi ajatuksia siitä, miksi Turun mara on minusta parempi kuin Helsingin vastaava:

 • REITTI
  Neljä kierrosta on liian paljon. Siihen on kolme syytä. Ensinnäkin se, että saman lenkin kiertäminen harmittaa, toiseksi tulee kierroksella ohitettavia eteen ja kolmanneksi se on hiton raskasta henkisesti lähteä viimeiselle kierrokselle, kun on jo yli kolmekymppiä takana. Se ei ole mun juttu.Reitti sinne Ruissaloon on Turussa ihan jees. En nyt keksi mitään isompaa valittamista näin äkkiseltään. Huonoin puoli on ehkä se, että kun startti on kahdeltatoista, niin jos on lämmin päivä, niin koko kisa käydään aika lämpimässä. Aamun kisa olisi parempi. Joka tapauksessa kaksi kierrosta on parempi kuin neljä ja reitti on ihan kaunis, eikä siellä ole mitään pahoja mäkiä.
 • OSALLISTUJAMÄÄRÄ
  Tämä on vähän arvoitus. Ei ole mitään käsitystä, kuinka hyvin PNM pystyy mobilisoimaan vanhat osallistujat uuteen ajankohtaan ja toisaalta houkuttelemaan uusia juoksijoita esim. viime vuoden HCM-juoksijoita kisaan mukaan ja toisaalta kuinka moni valitsee Helsingin tapahtuman.Turussa on kuitenkin sellainen juttu, että siellä on puolikkaan startti samaan aikaan. En yleensä pidä siitä, että se on samaan aikaan, sillä ne puolikkaan menijät kiihdyttävät sitten loppukiriin, kun itse pitää vielä himmailla ja lopettavat sitten, kun itsellä on vielä kierros jäljellä, mutta toisaalta siinä on hyvää se, että jos osanottajia on muuten vähän, niin alkumatkaan saadaan helpommin hyvä porukka ja se on henkisesti iso apu. Toki toivon paikalle tosi paljon keskinopeita maratoonareita.
 • JUOKSEN HELSINGISSÄ MUUTENKIN
  Helsinki 10 ja HHM, siinä on jo kaksi tapahtumaa, joihin olen ilmoittautunut Helsingissä. Baltsu-yhteistyökuvioiden ja Make Running Cool Again -levittämisen vuoksi on hyvä kilpailla kotimaassa muuallakin. Turku on kuitenkin keskeinen kaupunki ja siellä on ennenkin ollut ihan hyvä meininki. Varsinkin kesäkaupunkina se on hyvä.
 • HELSINKI MARATHONISSA VOI TEHDÄ MUUTAKIN KUIN JUOSTA
  Jos keli on hyvä, niin sinne voi mennä radan varteen ja käydä esim. Hernesaaren hökkelikylässä terdeillä rekryämässä jengiä Make Running Cool Again -toimintaan mukaan. Jos keli on huono, niin voi toki maata himassakin.
 • TURKULAISET
  Jos sattuu kohdalle hyvä sauma, niin kisan voi yhdistää tapaamisiin paikallisten kanssa. Esim. Jethro, Tami, Jan Meyer, Alf Rehn… On lukuisia mielenkiintoisia Turun seudulla asustelevia henkilöitä ja hahmoja. Lisäksi voisi mainita Turun seudun juoksijat, joissa on muutamia mukavia tyyppejä. Olen viimeksi käynyt Turussa juoksemassa 2010, siitä on aika kauan. Nyt voisi olla aika levittää siellä tietoa siitä, mitä me teemme täälläpäin.
 • REISSU
  Keskittyminen maralle voi olla vähän erilaista, kun tekee reissun, on se sitten lähelle tai kauas. Se on jostain syystä niin.

Tämä on näkemykseni puhtaan henkilökohtaisesta näkökulmasta ilman, että minulla olisi mitään yhteistyötä kummankaan tapahtuman kanssa. Vertailin vain olemassa olevan tiedon mukaan niitä toisiinsa sen jälkeen, kun juokseminen Helsingissä tyssäsi kynnyskysymykseen eli siihen, etten missään tapauksessa missään olosuhteissa juokse mitään neljän rundin maratonia.

Nyt vain kuin saisi nämä yskä- ja keuhko-ongelmat kuriin, niin voisin jatkaa harjoittelua. Tässä on pari viikkoa viimeisestä kovemmasta treenistä ja nyt olen huomannut, etten pysty edes lenkkeilemään. Keuhkoputkissa varmaan jotain häsää, toivon ettei tule mitään kuumeetonta keuhkokuumetta. Yskin niin maan perusteellisesti, että joka paikkaan sattuu. Siitä muuten huomaa, etten ole ihan kondiksessa, että kun tein kevyen punttitreenin maanantaina, niin paikat tulivat julmetun kipeiksi. Ei ole yleensä tapahtunut.

 

Mainokset