Wunder gibt es immer wieder

bal446.JPGEnsinnäkin onnittelut Jari Litmaselle ja Liverpoolille siitä, että tuo joukkue meni eilen jatkoon. Sinänsä ihan perusteltua näyttää aina välillä lädipalloakin telkkarista, jotta senkin ystävät otteluita näkevät. Kari Männyn aikana mitään muutahan ei olisi nähtykään kuin Liverpoolin tai jonkun muun lädijoukkueen otteita. Oli se silti aika pannukakku koko matsi. Erityisesti jos vertaa toiseen otteluun AS Roma – FC Barcelona, joka oli hieno spektaakkeli ja jossa kotijoukkue meni jatkoon voitettuaan Stadio Olimpicolla katalaanivastustajansa 3-0. Tämä riitti vierasmaalisäännön perusteella jatkoon, sillä FC Barcelona oli voittanut Camp Noulla 4-1.

En siis nähnyt tuota ottelua, mutta koosteen olen katsonut ja onpa ollut tapahtumarikas matsi. Lähes kaikki vaaralliset tilanteet Roomalle, joten kyllä se ilmassa roikkui ja paikan päällä tuon matsin seuraaminen on varmasti ollut elämys. Instagramista huomasin, että ampumahiihtäjä Dorothea Wierer mm. oli ollut siellä. Pointti ei ole kuitenkaan nyt tuo viihdearvo, vaan tuo otsikon teksti, joka on muuten Katja Ebsteinin vuoden 1970 euroviisukappaleen nimi eli ihmeitä tapahtuu. Niin kuin laulussa sanotaan niin tänään tai huomenna. Urheilussa ei kannata antaa ikinä periksi. Esimerkkejä on valtavasti. Viime kauden mestareiden liigassa Paris Saint-Germain voitti Barcelonan kotonaan 4-0, mutta vierasmatsissa he menettivät lopussa kaiken. Kun Cavani oli tehnyt 62. minuutilla 3-1 kavennuksen eli kaivatun vierasmaalin niin FCB olisi tarvinnut vielä kolme. Kukaan ei uskonut siihen – varsinkaan, kun 25 minuuttiin ei tapahtunut mitään. Sitten 87. minuutilla Neymar teki 4-1. 90. minuutilla Barcelona sai rankkarin ja 5-1. Vielä tarvitsivat yhden. 90+5 minuutilla he tekivät 6-1, mikä riitti voittoon. Uskomaton sulaminen PSG:ltä, uskomaton nousu Barcelonalta. Eilen ”osat” sitten kääntyivät, kun tällä kertaa lauluun lähtikin Barcelona vieraskentällä.

Kaksi viikkoa sitten Jyväskylässä pelattiin jääkiekkoliigan puolivälieräottelu Jyp-HIFK. 10 minuuttia pelattu ja tilanne 5-0. Kuulosti yhtä pahalta kuin Suomen ja USA:n välisen välierämatsin alku Vancouverin olympialaisissa 2010. Helsinkiläisjoukkue ei antanut kuitenkaan periksi, vaikka tilanne oli 10 minuutin jälkeen 5-0, kun oli kuitenkin 50 minuuttia jäljellä. Eikä se antanut periksi, vaikka tilanne oli 30 minuutin jälkeen 6-2, kun oli kuitenkin vielä puoli ottelua jäljellä. Jengi ei uskonut siihen, että tämä olisi sellainen ns. ohi-ilta, vaan taistelivat. Lopulta ottelu meni jatkoajalle tilanteessa 6-6 ja HIFK voitti sen matsin lopulta. Tuo oli kanssa ikimuistoinen ilta ja kenties yksi merkittävin syy, mikä katkaisi sen Jypin henkisen selkärangan. Valmennusjohdolle kuuluu tuollaisissa nousuissa kiitos, mutta myös pelaajille. Se on hyvän joukkuehengen ja itseluottamuksen merkki, ettei luovuteta, vaan uskotaan omaan tekemiseen viimeiseen saakka. Se ei ole mitään ylimielisyyttä, vaan tervettä itsetuntoa.

Aina urheilussa ei saa palkintoa. Yksi virheellisimmistä arvioista, mitä saa jatkuvasti kuulla on: parempi voitti. On ihan sama missä katsoo peliä, jos paikalla on useampi ihminen, niin ottelun päättyessä pettymykseen, joku sanoo aina tuon hölmön lausahduksen. Asiat sattuvat välillä sattumanvaraisesti ja jollain yksittäisellä tilanteella, yksittäisellä epäonnistumisella tai yksittäisellä sattumalla voi olla valtavan suuri merkitys. Niinpä se voi hyvin olla niin, että selvästi paremmin pelannut joukkue häviää. Se on osa urheilun suolaa. Ennen kaikkea on tärkeä havaita se, että mahdollisuuksia on. Huonompi joukkue voi voittaa paremman joukkueen ja vaikka olisi takamatkaa ja joukkue häviöillä, niin tilanne voi muuttua.

Itselläni on nyt vähän sellainen tilanne, etten oikein ymmärrä, miksi tuo pirun virus iski keuhkoihini juuri nyt, kun kilpailukausi on lähestymässä. Hyvä kun pystyy kävelemään ja pitäisi juosta. Sitä tekisi siis mieli laulaa kuten Katja Ebstein: Warum kommt das Glück nicht zu mir?, mutta ei se auta mitään. Kuten noista tapahtumista kuten Rooman eilisillasta voi oppia, niin aina on mahis, ihmeitä tapahtuu ja onni kääntyy. Tänään voi olla huono onni, huomenna puolestaan hyvä. Ei luovuteta! Ja kuten kuvasta näkyy, niin aurinko ainakin tänään paistaa, mikä on jättekiva juttu sekin.

Mainokset