Kaikkien aikojen Boston koettu!

Se oli sotaa. En ole oikeasti ikinä nähnyt kilpailua, joka olisi käyty noin karmeissa olosuhteissa, mitä eilinen Bostonin maraton oli. Toisaalta se oli myös yllätyksellisyytensä vuoksi melkoista viihdettä. Kiitos Olympic Channellille siitä, että se voitiin nähdä suorana lähetyksenä. Nyt itse asiaan.

America did win

Mietin etukäteen pitäisikö lisätä Desi Linden neljänneksi siihen ennakkolistalle naisten puolelle, mutta kun oli aikamoinen epäbalanssi naisten ja miesten välillä, niin jätin hänet pois. Pidin Shalagania, Hasayta ja Huddlea parempina ottamatta huomioon sitä, kuinka hitaaksi keli muodostuu. No Hasay jäi pois edellisenä päivänä vamman vuoksi ja muutkään eivät pärjänneet. Linden oli toki viime vuonna neljäs ja seitsemän vuotta sitten toinen vain kaksi sekuntia voittajasta tehden ennätyksensä 2.22. En silti olisi millään uskonut, että näin vahvassa porukassa hän olisi se, joka voittaisi.

Keli oli päävastustaja

Sade, valtava vastatuuli ja todella kylmäkeli (pahimmillaan siellä oli pakkasta) aiheuttivat todella paljon ongelmia. Osa tuhlasi voimansa juoksemalla tuulta vastaan ja osa puolestaan kärsi hypotermiasta. Linden juoksi fiksusti pysyen muiden selkien takana alkuvaiheissa ja toiseksi tullut yllättäjä Sarah Sellers kertoi joutuneensa juoksemaan koko kisan aikana yhteensä vain kuusi mailia niin, ettei ollut selkää edessä tuulensuojana. Lindenin valmentaja Kevin Hanson sanoi haastattelussa, että kun hän kuuli millainen keli on tulossa, paranivat Desin mahdollisuudet kymmenkertaiseksi. Kenellekään ei tulisi helppoa, joten luontoäiti laittaisi muut juoksijat koville, jolloin voisi vain nauttia ja odottaa tilaisuutta.

Täydellisiä katkeamisia

Kun ajat olivat hitaita, niin voi olla, että tankkaamisen kanssa tuli ongelmia. Toki hypotermiakin oli yksi syy keskeytyksiin ja muihin ongelmiin, mutta olihan se hämmästyttävää seurata maaliintuloa, kun tilanne maalissa oli aivan erilainen kuin se oli ollut 35km kohdalla. Otetaan esimerkiksi Molly Huddle, joka oli 35km kohdalla 4. vain 2 min 16s kärjestä. Maalissa hän oli 16., kärkeen eroa 10 min 34s. Viimeinen maili vei aikaa 9 min 7s eli 5.40 min/km vauhtia. Hän romahti vielä silläkin matkalla 4 sijaa. Entäpä sitten Gladys Chesir Keniasta, joka oli 35km kohdalla sekunnin johtavasta Lindenistä perässä. 40km kohdalla hän oli toisena 3 min 5s jäljessä, mutta puoli kilometriä myöhemmin hän oli jo 7 min/km vauhdissa, eikä saapunut koskaan maaliin. Se viimeinen maili oli liikaa. Miesten kakkonen Kirui pääsi hädin tuskin yli maaliviivan. Naisten puolella Edna Kiplagat oli ainoa afrikkalaisjuoksija 30. joukossa, kaikki muut taisivat keskeyttää. Hän sijoittui 9. sijalle juosten ajan 2:47:14, mikä on aika vaatimaton aika, kun ottaa huomioon, että hän voitti tuon kisan viime vuonna 26 minuuttia paremmalla ajalla.

Miehissä Kirui tosiaan hoippui toiseksi ja Sambu oli 14. jääden yli 12 minuuttia kärjestä juosten ajan 2.28 ja osia. Kaikki muut afrikkalaiset taisivat keskeyttää. Tuo oli sellainen työmiehen keli ja kurjissa olosuhteissa, fiksusti matkaan lähteneet menestyivät. Paljon vaatteita päällä ja toisten selän takana eteneminen oli fiksua, mutta tähänkin oli poikkeus. Miesten voittoaika oli 2:15:58 ja naisten 2:39:54. Kukapa olisi uskonut?

Kamikaze-Yuki voittoon

Yuki Kawauchi teki kaiken väärin. Hän juoksi ihan törkeän kovaa alun. Vitosen vauhti enteili 2.07 loppuaikaa. Lisäksi hän kiihdytteli ja nyki päättömästi kisan aikana. Välillä tosiaan nykäisi ja välillä jäi. Eikä hänellä ollut paljon päällä, vaan hihaton paita. Se oli ihan itsemurha taktiikka, mutta hän voitti. Kaiken lisäksi Yuki harjoittelee ihan päin prinkkalaa, kun hän kilpailee niin perhanasti. Hänestä oli puhetta Ylenkin lähetyksissä jo viime mm-kisojen aikaan, mutta päivitelläänpä vielä. Mies juoksi viime vuonna 12 maratonia. Sama tahti on jatkunut yhä. Mies juoksee lähes joka viikonloppu jonkun kisan, eikä hän ole edes ammattilaisjuoksija, vaan duunissa valtiolla. Hän on juossut maratonin 77 kertaa alle 2.20! Tollainen päättömästi kilpaileva heppu tulee ja pesee kaikki muut. Selostajat sanoivat, että ehkä se kun hän juoksee niin paljon maratoneja, tekee hänestä kestävämmän noihin älyttömän rankkoihin olosuhteisiin. En tiedä. Minusta hän on luonnonoikku. Ihmemies.

Sarah Sanders

Naisten kisan kakkonen Sarah Sanders oli sellainen nimi, jota ei oikein löytynyt edes Googlettamalla. Letsrunissa kukaan ei tiennyt hänestä mitään, toimittajat eivät olleet koskaan kuulleetkaan hänestä. Hän oli juossut opiskeluaikoinaan, mutta sitten ollut loukkaantuneena ja valmistuttuaan päätti aloittaa maratonprojektin. Tämä oli toinen mara hänelle. Hän kävi juoksemassa jossain 2.44 voittaen paikallisen pikkukisan tekemättä mitään nopeusharjoittelua, jotta pääsi Bostoniin. Tämä oli siis varsinaisesti ensimmäinen harjoituskausi ja hän sanoi, että parhaassa mahdollisessa tilanteessa ja olosuhteissa hän olisi voinut juosta 2.30+. Hän juoksi kaukana muiden takana ja kun muut katkesivat, niin hän ohitti heitä sijoittuen lopulta toiseksi ja tienaten USD 75000. Melkoinen tuhkimotarina.

Nikelle ja adidakselle mahalasku

Paljon on puhuttu Vaporfly 4% ja Sub2 -kengistä. Nyt kengät eivät ratkaisseet, vaan kovimmista kovimmat pärjäsivät olivat kengät, mitkä hyvänsä. Naisten voittaja oli Hansons-Brooks -tiimistä ja juoksee huippukevyillä Hyperion racing flateilla. Yukilla puolestaan Asicsit. Olosuhteet olivat tosiaan kuin jossain rintamalla, eivätkä normaalissa juoksukisassa. Niinpä mitkään normaalioletukset eivät päteneet. Se osoitti tosin sen, että millä tahansa kengillä voi pärjätä.

Missä Hyryläinen?

Sarah Sanders harjoittelee Arizonassa, missä on kuuma, mutta hän sanoi silti, että nekin ovat rankat olosuhteet ja rankoista olosuhteista oli hyötyä eilen. Aloin heti miettiä Hyryläistä. Dubaissa on kuuma jne. Jos Hyryläinen olisi kestänyt kylmyyttä ja malttanut pitää takin päällä koko matkan, niin pirulainen, tuohan olisi ollut kisa, jossa A-M olisi voinut juosta top 3 sijoituksen! Se olisi ollut sellainen tilaisuus, jota ei ikinä enää tulee. No turha jossitella, koskaan ei etukäteen tiedä olosuhteita, eikä maratonille voi mennä päivän varoitusajalla.

OLIPAHAN KISA, KERTA KAIKKIAAN! TODELLA MARATONIN ALKUPERÄISEN TARINAN MUKAINEN KOETTELEMUS!

Mainokset