Kisamaanantai: Helsinki Running Day

 

Kävin haistelemassa Helsinki Running Dayn tunnelmia viime lauantaina. En käynyt expossa, enkä Töölössä muutenkaan lähtö- tai maalialueella, mutta muuten olin päivän tunnelmissa mukana reitinvarrella.

Ylläoleva pikainen video näyttää vitosen startin. Kyseessä oli uusi tapahtuma, jossa juostaan nopealla reitillä Ruoholahdesta Töölön jalkapallostadionille. Toivoivat osallistujien tunnustavan väriä vaikkapa oman suosikkijoukkueen pelipaidassa. Olin itse kiinnostunut ko. tapahtumaan osallistumaan, mutta sairastelut pilasivat ajatuksen. Niinpä Schweinsteiger-Baltsua ei reitillä nähty. Kuvasin siis startin ja näin kun he pinkaisivat matkaan. Harmitti vähän, etten voinut olla mukana. Ajatus oli hakea jotain pikemminkin 18 kuin 19 minuutin aikaa. Topi Raitanen pinkoi siellä alle viidentoista, joten melkoista haipakkaa kärki meni.

_20180521_113743-1024x601.JPGMinusta tapahtumien sivut olivat sekavat. Katsojien kannalta olisi ollut hyvä, jos olisi ollut pääsivulla teksti: puolikas klo 11.30 alkaen, maraton klo 15, vitonen klo 15.15. Nyt se oli niin sekavaa, että myöhästyin tuon vuoksi aamupäivällä, enkä nähnyt puolikkaan kärkeä. Pääsin kyllä näkemään siinä vaiheessa, kun liikenteenohjaajan mukaan joku pari sataa juoksijaa oli mennyt. Sen jälkeen fillaroin reitillä ja näin myös seuraavan startin ryhmän Katajaharjussa. Sitten päätin ajaa oman lenkkini ja kävin Suvisaaristossa saakka ja sen jälkeen ajoin sieltä takaisin Stadiin nähdäkseni sen vitosen startin. Tuon jälkeen himaan suihkuun ja grillaamaan.

DSC_2673-774x1376Illalla päätin palata katsomaan HCM:ää 4-5km ennen maalia. Olen joka vuosi katsonut kisaa vähän eri paikassa tai on ollut vuosia, jolloin reitin varrella en ole ollut. Joskus elokuussa on ollut niin hienot ilmat, että olen ollut grillaamassa ja uimassa. Pari vuotta harmitti oma telakka niin paljon, etten halunnut nähdä kisaa, mutta muuten olen kyllä ollut reitin varrella aina jossakin kohdassa. Yhtenä vuonna kierrettiin frendin kanssa fillarilla reittiä ja kannustettiin todella monessa paikassa. Se oli sellainen vuosi, jolloin yksi toinen kaveri oli juoksemassa.

DSC_2680-1376x774Näin siis nyt lauantaina kolmea tapahtumaa ja voin antaa jonkinlaisen arvion. Minusta keli oli liian raju puolikkaalle ja maratonille. Puolikkaan aikana tuuli aika paljon ja vaikka se tuuli vähän laantui, niin molemmilla matkoilla lämpötila aurinkoisessa säässä oli vähän liian korkea hyvää aikaa ajatellen. Suurimpana syyllisenä tähän pidän myöhäistä alkamisaikaa. Jos startti olisi kuten HHM:ssä 8.45, niin se ei olisi niin rankkaa. Ajankohta on muutenkin huono. HCR oli ennen jotain tyyliin 9. tai 10.5. Se on parempi ajankohta kuin 19.5, jos haluaa mennä Tukholman maratonille. Se palveli ennen siis valmistavana kisana, nyt se on vähän niin ja näin, kun eroa on vain 2 viikkoa. En tiedä kuka hitto juoksee maratonin kaksi viikkoa puolikkaan jälkeen. Ei siis ihme, jos HCR:n osanottajamäärät ovat laskeneet. HCM:llä puolestaan on enää alle 1800 juoksijaa mukana, joten se on oikeasti ihan pilipalikilpailu. Näin kaksi tuttua, joita kannustin tuossa yhden juomapisteen tuntumassa ja vähän sääliksi kävi, kun oikeasti näyttivät väsyneiltä ja joutuivat juoksemaan yksin. Se on juuri se HCM:n ongelma. Ei ole juoksuseuraa, kun osanottajia on niin vähän ja määrät vain laskevat vuodesta toiseen. Joskus ajateltiin, että 5000-6000 on vähän, nyt aletaan olla jo sellaisissa lukemissa, mitä voisi olettaa jossain Finlandiamaratonilla olevan, eikä Suomen suurimmassa kisassa.

20180521_113650-1513x1074.jpgPuolikkaan ja maratonin reitti on myöskin huono. Se Katajaharjun ylämäki on ihan liian jyrkkä. Toki olen ollut vieläkin jyrkempiä mäkiä sisältävässä kisassa kuten vaikkapa Varalan maratonin puolikkaalla kahdesti, mutta jos hakee isoa osanottajamäärää, niin silloin pitäisi pyrkiä tekemään tasaisempi reitti, jotta nopean ajan juokseminen mahdollistuisi. Toinen ongelma tuolla reitillä tuntui olevan hemmetin jyrkät kurvit. Ihmeellisten tötteröiden ympäri joutuivat juoksemaan esim. Salmisaaressa, jossa oli joku kiskotyömaa. Juoksufoorumilla kansaa näyttää haitanneen liikenteen melu. Kaupunkilaispoikana en kiinnitä sellaisiin asioihin huomiota, mutta jos reitti on hidas ja huono juostavuuden suhteen, niin se on iso ongelma.

1097x644Kisojen tulossivukin oli hemmetin vaikeasti löydettävissä. Jälkeenpäin huomasin, että yleisurheilu.fi sivulla ne olivat kätevästi kerättynä, mutta kuka osaa mennä sellaiselle sivustolle.

Kaikkinensa tuossa tapahtumassa on paljon parannettavaa, eikä se tavallaan oikein minua houkuttele lukuunottamatta sitä vitosta. Sen sijaan ymmärrän, että hölkkääjät, firmaporukat jne. tuohon menevät, sillä se luo yhteishenkeä jossain organisaatiossa ja jos ei oikeasti harjoittele, niin onko sillä reitilläkään mitään väliä. Kohderyhmä on siis vähän eri. Ei juoksijoille, vaan hölkkääjille.

Mainokset