Nike Pegasus 34 – 500 mailia ja käyttö vaihtui!

dsc_2765-1376x774.jpgEilen Niken Air Zoom Pegasus 34 saavutti kanssa sen 500 mailin rajan tai sanotaanko melkein. Plakkarissa on nimittäin nyt 801km. Tein punttitreenin, jonka jälkeen lähdin ulos lenkille. Aika kätevää siirtää kengät ulkokäyttöön tuolla tavalla, kun voi salikäyntiin yhdistää. Näissä oli kanssa muutama syy, miksi Pegasuksen testiin otin ja muutama väite, mitkä oli kiva laittaa ”luupin alle”. Tämä ei ollut toki ensimmäinen Nike-parini, vaan minulla on ollut tällä vuosikymmenellä Lunarglide 3+ ja 4+ sekä sitten Zoom Elite 9, joista viimeksi mainitun hankin samalla tavalla viime syksynä kuin tämän Pegasus-parini.

Tärkein syy kengän valinnalle oli se, että se olisi yleistossu, jonka voisi ottaa salille milloin vain. Joskus ei jaksa vaihtaa kenkiä laukkuun ja pitää olla sellainen peruslenkkari, jolla voi tarvittaessa juosta myös reippaampaa juoksumatolla ja jotka jalassa voi tehdä salitreenin ja käydä ryhmäliikunnassa. Kaikkeen tähän tossu on toiminut enemmän kuin hyvin. Olen käyttänyt näitä kenkiä paitsi 791km juoksumatolla ja 10km ulkona, niin lisäksi todella paljon salilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Kenkä on ulkonäöllisesti onnistunut, joten se on helppo valinta juuri salikäyttöön. Värivaihtoehtoja on saatavilla niin valtavasti, että jokaiselle löytyy joku suosikkiväri, jonka yhdistää omaan vaatetukseensa. Itselläni käytössä oleva pari on Breaking2-värityksessä. Siihen väritykseen liittyy tiettyä symboliikkaa koskien Niken uutta tulemista, mikä on keskeisimpiä syitä, minkä vuoksi halusin juuri tuon värityksen itselleni.

dsc_2756-1376x774.jpgJuoksin talvikaudella lähes kaikki peruslenkit ja palauttavat, mitkä tein juoksumatolla näillä Pegasuksilla. Sen lisäksi juoksin pari kertaa jopa vetoja silloin, kun jalat olivat kipeämmät ja mattopitkikset tein kanssa kaikki näillä kengillä. Näin ollen sain aika hyvän kuvan siitä, mihin tossut pystyvät. Pisin lenkki oli 35km, eikä jalat siitäkään kipeytyneet lainkaan. Tossut ovat todella mukavat jalassa ja niiden kanssa käy melkein mikä sukka hyvänsä. Voi olla ohut tai paksumpi, mikä on hyvä juttu ulkojuoksun kannalta. Kuumalla voi käyttää ohuempaa ja kylmällä paksumpaa sukkaa.

dsc_2753-774x1376.jpgJos ei oteta huomioon ihan kevyttä tossujen likaantumista (oletan sen tulleen ryhmäliikuntatunneilla), niin muuten ne eivät pahemmin häpeä uusista. Toki matto kuluttaa vähemmän kuin asfaltti, mutta paremmin noiden kanssa on mennyt kuin oletin. Pegasuksien pohjien kestävyyttä on epäilty ja ne ovatkin kuluneet vähän kuin sileiksi, mutta nappulat ovat silti olemassa ja kun eilen siirryin ulkojuoksuun, havaitsin pidon olevan todella hyvä kuivalla asfaltilla. Se kumi on tarpeeksi pehmeätä antaakseen todella tarttuvan pidon. Jos juoksisi pelkästään ulkona, niin pohjat voisivat toki kulua paljon, paljon enemmän. Päällinen meni hieman linttaan, mikä oli jo havaittavissa 500km raportistani, mutta se ei nähdäkseni ole pahentunut nyt ollenkaan. Tämä neutraali tossupari sopii siis myös henkilölle, jolla on lievä ylipronaatio.

Kun tein viime vuonna käyttämistäni kenkämalleista vuoden lopussa raportin, nostin tämän Pegasuksen kärkeen. Syynä se, että se on juurikin niin hyvä yleistossu, sen saatavuus on kerrassaan erinomainen ja kestävyys tuntuu olevan hyvä. Ei siis ihme, että tossumalli siirtyy nyt jo 35. malliversioonsa, sillä he selvästi tekevät jotain oikein.

Käydäänpä läpi muutamia Nikeihin ja Pegasuksiin liittyviä väitteitä.

Väite 1: Nike ei ole oikeille juoksijoille
En tiedä sitten mikä on oikea juoksija, mutta nämä väitteet, että juoksijat menevät juoksukenkäkauppaan ja ostavat Brooksit kun taas hölkkääjät ja kävelijät ostavat värikkäät Niket, ovat ihan soopaa. Ainakin Pegasus 34 (ja Zoom Elite 9) ovat tällä kokemuksella todella erinomaisia juoksukenkiä. Se, että kenkä on hyvännäköinen tai värikäs, ei tee siitä huonoa juoksukenkää. Nike Pegasus 34 on ensisijaisesti todella hyvä juoksukenkä ja toissijaisesti hyvännäköinen

dsc_2755-774x1376.jpgVäite 2: Niket eivät kestä
Näitä puheita olen saanut lukea vuosia. 200 mailia on kuulemma maksimi. Olen katsonut videoita, joissa henkilöt väittävät, että 200-300km jälkeen Pegasuksilla tulee polvet kipeiksi. Olen miettinyt mitä ihmettä, kun itselläni oli LunarGlideja kaksi paria, eikä kummassakaan tapahtunut mitään ihmeellistä 1000km aikana. Nämä Pegasukset ovat kestäneet erinomaisesti ja ainakin näin, kun alkumatka on taivallettu matolla, niin kyllä näillä voisi juosta pitkälti toista tuhatta kilometriä. Kengissä on edelleen vaimennusta, pohjat ovat pitävät ainakin kuivalla asfaltilla (ja toimivat hiekallakin hyvin) ja tossu vie askelta eteenpäin mukavasti.

Väite 3: Niket ovat ylivaimennetut ja vetelät
LunarGlideissa oli vähän tuota ”vikaa”. Varsinkin 3+ tuntui olevan sellainen, että ekat sadat kilsat se oli liian vaimennettu ja vielä 1000km jälkeen vaimennusta oli aika paljon jäljellä. Niinpä olen käyttänyt sitä tossuparia varmaan 3-4 vuotta, kun olen kävellyt kauppaan tai grillaamaan tms. Se oli myöskin tunnoton, jos juoksi kurveja, mutta tässä Pegasuksessa ei ole ollut mitään samaa. Nämä ovat painoonsa nähden todella responsiiviset kengät, joissa on hyvä vaimennus, mutta se tuntuu silti jämäkältä, eikä liian pehmeältä kengältä.

dsc_2767-1376x774.jpgTämä tossupari on ollut yksi suurimmista yllätyksistä ikinä. Kun värit ja/tai mallit muuttuvat, niin edellisiä on aika useinkin saatavilla johonkin 69,90 tai 79,90€ hintaan ja silloin se on todella hyvä ostos. Muutenhan ovh on näissä kengissä noussut. Se oli 34 -mallin osalta jo 132 euroa eli se ei ole enää sellainen suhteellisen edullinen kenkä kuten oli vaikkapa vuosituhannen alussa.

Uusi Pegasus 35 on jo julkaistu ja ainakin Stadiumin nettisivuilla myynnissä, mutta kuten sanottua, niin nyt tätä edellistä mallia saa edullisesti. Kuten kaikissa kengissä, tässäkin on se tilanne, ettei se jokaiselle sovi, mutta kyllä tämä sellainen yleiskenkä on, että malli käy aika isolle käyttäjämäärälle. 800 kilsan jälkeen ollaan vielä hyvissä voimissa, joten tämä pari ylittää 1000 kilsaa todella kirkkaasti ja vaivattomasti. Loppumatkan taitamme ulkona juosten, joten sitten kun teen 1000km raportin ja julkaisen ennen ja jälkeen kuvat, saatte kuulla tarkemmin ulkolenkkikokemuksista.

Tämä oli niin hyvä kenkä, että ottaisin toisen parin Pegasus 34:iä tai uuden 35:n milloin hyvänsä yleislenkkarikseni peruslenkeille ja pitkiksille.

(Kuvat otettu 21.5.2018 sisällä ennen lenkkiä punttitreenin jälkeen ja lenkillä lenkin aikana)

Mainokset