Tossutorstai: Esittelyssä Hoka Clifton 5

DSC_3280-1376x774Hoka One One Cliftonit ovat varmaan yksi kiistellyimmistä juoksukengistä. Yksi keskustelu on se, ovatko ne oikeat juoksukengät vai eivätkö. Osa vannoo niiden nimeen, eikä juokse millään muulla tossuilla. Osa sanoo, että ne ovat liian pehmeät. Jalat puutuvat, askel ei ole luonnollinen… Toisilla ei ole mitään vastaavia moitteita. Joidenkin mukaan niillä voi juosta lyhyitä palauttavia lenkkejä, muttei pitkistä tai kovaa. Jotkut puolestaan juoksevat Cliftoneilla pitkiä lenkkejä ja jopa vauhtitreenejä. On jopa huippujuoksijoita, jotka tekevät treeninsä Cliftoneilla.

clifton5
Yksi naisten värityksistä.

Toinen keskustelu on versioiden välinen kädenvääntö. On koulukunta, jonka mukaan mikään muu ei ole se oikea Clifton kuin se alkuperäinen, joka oli kevyt ja joustava, mutta jonka vaimennus ei kestänyt pitkään. Toisten mielestä kolmonen oli hyvä kun taas jotkut ovat sitä mieltä, että tiiviimmän vaimennuksen, responsiivisempi nelonen on hyvä. Yhtä mieltä kai ollaan vain siitä, että kakkonen oli mitä ilmeisimmin epäsuosituin Clifton ja siitä, että kenkämalli on pikkuhiljaa tullut painavammaksi. Mach taitaa olla sen painoinen, mitä Clifton oli aluksi ja nykyisellään Cliftonia tulisikin ehkäpä verrata muihin peruslenkkareihin kuten Niken Pegasukseen ja Sauconyn Rideen, eikä siihen alkuperäiseen Cliftoniin.

DSC_3249-1376x774Minä en pystyisikään vertaamaankaan nyky-Cliftonia siihen, mitä se oli alun perin, kun en ole niitä alkuperäisiä kenkiä livenä koskaan edes nähnyt. Oma Hoka-kokemukseni on seuraavanlainen: Hoka Clayton 2:lla olen juossut n. 900km, Hoka Tracer 2:lla matolla pari minuuttia ja Cliftoneiden osalta tilanne on se, että kolmosia koitin jalkaani aikanaan sen verran, että juoksin niillä Kluuvin kauppakeskuksessa sisällä ehkä 100 metriä. Viime lauantaina ennen Helsinki Half Marathonia minulle avautui tilaisuus testata tämä uusi Clifton 5. Olin kuulemma yksi ensimmäisistä, joka niitä kenkiä Suomessa kokeili. Juoksin kengillä ehkä kilsan ja ensifiilikset olivat positiiviset. Kenkä on vaimennettu, mutta se ei tuntunut niin löysältä tai ylivaimennetulta kuten luulin, vaan se oli itseasiassa todella responsiivinen eli sopisi juuri samanlaiseen käyttöön kuin vaikkapa se aiemmin mainitsemani Nike Pegasus. Peruskenkä, jolla voi tehdä kaikenlaisia lenkkejä ja mennä tarvittaessa hieman lujempaa. En juossut toki kovempaa kuin 4.15 min/km ja juoksin muutenkin vain noin kilsan ja minulla oli edessä keskittyminen omaan kisaani, joten en halunnut tai voinut niitä tarkemmin testata, mutta kuten sanottua: Clifton 5 oli positiivinen yllätys ja lupaava. Pitää mainita sellainen pieni yksityiskohta, mikä on ollut mieluisa juttu Clayton 2:ssakin, nimittäin nauhat. Pidän Hokan litteistä nauhoista. Ne eivät ole liian pitkät ja ne pysyvät kiinni, eivätkä aukea lenkillä. Se on pieni yksityiskohta, mutta minusta tärkeä silti ottaa esille.

dsc_3282-1376x774.jpgKuinka tossu on sitten muuttunut nelosversioon verrattuna. Painoa on nyt 266g (42 2/3 koossa) ja droppi on 5mm (24mm edessä, 29mm takana), missä ei kuulosta olevan oikeastaan muutosta. Ehkä se selkein muutos on pääliosassa. Siinä on uudenlainen engineered mesh -ratkaisu, joka on entistä hengittävämpi ja mukavampi. Kengän ulkonäkö on mielestäni mennyt taas vähän eteenpäin. Nelonen oli kyllä jo hyvä, siitä oli muutama näyttävä väritys saatavilla. Nyt ei ole ehkä haettu tyylikkyyttä, vaan värikkyyttä, mutta kokonaisuutena tossun ulkonäkö on parempi. Jopa mustavalkoinen on yksityiskohdiltaan parempi. En kyllä suoraan sanoen ymmärrä, kuka ostaa Hoka Cliftonin mustana. Se ei ole niin tyylikäs kenkä, että se sopisi käytettäväksi muuten kuin juostessa. Eikä se ole sellainen kenkämalli, mitä haluaisi käyttää kuntosalilla, jolloin voisi ajatella, että mustaan kenkään sopii minkä väriset vaatteet tahansa. Ei, vaan sitä käytetään ulkojuoksussa ja se musta on sellainen, että se näyttää pölyisenä aina nuhruiselta ja se antaa huonon kuvan koko Hokasta merkkinä. Kun katsotte juoksijoita, joilla on mustat Cliftonit jalassa, niin ne kengät näyttävät aina nuhruisilta. Muun värisillä tossuilla ei tulisi samaa vaikutelmaa.

dsc_3281-1376x774.jpgKokeilemani väritys on jonkinlainen Hokan tämän vuoden ”trendiväri”. Machissa ja Cavussa on vähän samantyyppistä väritystä. Se väri näyttää kuvissa huonolta. Se näyttää jotenkin harmaammalta kuin oikeasti tuolla ulkona auringonvalossa. Kun käyttää huomioon käyttötarkoituksen eli kesällä shortsit jalassa ja muulloin yhdessä pitkien, mustien trikoiden kanssa, niin minusta on tämä on oikein hyvä väritys. Todella pirteä ja kivannäköinen. Se on nimetty Caribbean Sea / Storm Blue ja ehkä siitä tulee meri mieleen. Se on hyvin kesäinen, onnistunut tossu ulkonäöltään. Aluksi kun sen näkee jossain pöydällä, niin se ei näytä oikein erikoiselta, mutta kun sen ottaa käteen auringonvaloon tai kun ne jalassa juoksee, niin ne näyttävät oikein hyviltä. Toki muitakin värejä on saatavilla, jos jollekin tämä ei iske samalla tavalla kuin mitä itselläni tapahtui.

Hokat ovat laajasti esillä nyt tulevana viikonloppuna Jukolan viestissä ja siellä kannattaa käydä katsomassa ja/tai shoppailemassa näitä uusia Clifton 5:iakin.

 

Mainokset

One Reply to “Tossutorstai: Esittelyssä Hoka Clifton 5”

Kommentointi on suljettu.