Geeliroskat ärsyttävät

_20180617_095339En käyttänyt vuosiin geelejä, vaan juoksin pitkiksetkin juomatta tai ostaen vain jonkun limun. Nyt olen alkanut muuttaa käyttäytymistäni ja ainakin näin kesäaikaan ostamaan veden ja ottamalla samalla geelin. Muutos tapahtui viiden viikon sairastelun jälkeen. Sen jälkeen kuntoni oli huonontunut niin paljon, että halusin olla hyvävoimainen, kun juoksen pidempää siivua. Sen jälkeen olen tottunut asiaan ja ajatellut toistaiseksi niin, että on turha laittaa pitkikselle itseänsä tarpeettoman koville, joten ainakin tällä hetkellä juon kerran tai kaksi pitkiksellä ja jokaisella pitkällä lenkillä menee yksi geeli. Kun olin jo viime kesänä käyttänyt reippaampivauhtisilla pitkillä geelejä, ne alkoivat olla nyt loppu, joten piti hankkia täydennystä. Itselläni merkillä ei ole oikeastaan mitään väliä, mutta jossain tilanteissa kofeiini on kiva lisä. Siinä mielessä viimeksi itselläni olleet High5 appelsiinigeelit, joissa on kofeiinia ja jotka olivat ihan muotoisia pusseja, olivat ihan jees. Tällä viikolla ollessani XXL:ssä näin tarjouksen, jonka mukaan 10 kpl Dexalin geelejä maksoi 6,90€. Se on todella halpa hinta. Muistan ajan, jolloin paikallisessa urheilukaupassa halvin geeli oli 1,5€, joten oli helppo ostaa nyt läjä Dexaleita. Olen niitä toki aiemminkin (jopa muutamalla maratonilla) käyttänyt.

Nautin geelin lenkilläni jossain kaupan välittömässä läheisyydessä, joten voin laittaa sen pakkauksen kaupan ulkopuolella olevaan roskakoriin tai johonkin muuhun katuroskikseen, joita kaupunkialueilla riittää. Roskaaminen ei ole siis ongelma. Kisoissa tilanne on vähän toinen. Täytyy huomioida se, etten kisoissa käytä geelejä maratonia lyhyemmällä matkalla ja koska en ole viime vuosina maratonia juossut, asia ei ole ajankohtainen, mutta noin yleisesti ottaen tilanne on seuraava. Jos ja kun maratonilla geelin otan, niin tarkoituksenani on nähdä juomapiste niin hyvissä ajoin, että ehdin kaivamaan geelin taskusta, ottamaan sen auki, laittamalla siitä suuhuni jo puolet ennen juoma-asemaa, ottaa muki käteeni ja hörpätä vettä, nauttia toinen puolisko geelistä ja hörpätä lisää vettä päälle. Sitten heitän mukin ja sen geelipakkauksen pois. Kaikki tämä tapahtuu siinä juomapisteen tuntumassa, joten olen ajatellut, ettei roskaaminen ole ongelma, vaan keräävät ne järjestäjien toimesta pois.

Nyt keväällä havahduin asiassa, kun huomasin keväällä Minna Kaupin ottaneen asian puheeksi. Kansallispuistossa järjestetyssä Ylläs-Levi -hiihdossa oli roskattu reitin varrella. Massahiihdot menevät tosiaan tiealueiden ulkopuolella, joten jos siellä heittää sen roskan minne sattuu, niin se jää luontoon. Ihmettelin jo silloin ihmisten käyttäytymistä, mutten oikein tiennyt, miten asia pitäisi ratkaista. Tämän jälkeen olen itse lenkeilläni törmännyt tähän roskaongelmaan. Helsinki Running Dayn jälkeen näkyi usean viikon ajan niitä geelipusseja runsaasti Lauttasaarentiellä ja vähän muuallakin Lauttasaaressa. Nyt perjantaina puolestaan näin pari kolme pussia lähellä Suvilahden voimalaa, jotka oli HHM:n yhteydessä maahan jääneet. Asia jäi vaivaamaan ja harmittamaan, joten päätin keksiä ratkaisuehdotuksen.

Ehdotukseni on seuraava: kilpailuihin tulee juoma-asemille ”roska-alue”, mikä alkaisi vaikkapa 100m kyltiltä ennen juoma-asemaa ja päättyisi vaikkapa 150m juoma-aseman jälkeen. Tällöin järjestäjien velvollisuudeksi jäisi käydä läpi tuo 250 metrin matka ja kerätä mukit ja geelipakkaukset pois. Juoma-aseman lähistölle voisi laittaa myöskin roskiksia paremmin hollille. HHM:ssä näin yhden juoma-aseman jälkeen aika hyvin sijoitettuja pahvilaatikoita, joten heitin mukini sellaiseen. Normaalistihan ne pitää heittää maahan, koska juoksulinjalle roskista ei tule. Niissä pahvilaatikoissa voisi jopa lukea jotain. Esim. mukit & geelit tähän!

Tällä hetkellä ongelma taitaa olla kahdenlainen. Ensinnäkin osa kilpailijoista nauttii sen geelinsä ikään kuin väärässä paikassa (mikä on outoa, sillä silloinhan se pitää ottaa kuivana ilman juomaa). Kaukana juomapaikasta kukaan ei ole siivoamassa ja toinen ongelma on sitten se, että joka juomapisteen ympäristöä ei siivota järjestäjien toimesta yhtä huolellisesti. Tämän vuoksi joissain paikoissa niitä geeliroskia on maassa ja joissain paikoissa ei. Jotain asialle pitäisi tehdä ja ehdotukseni on se, että tehdään selvät sallitut alueet, missä se geeli pitää nauttia ja heittää roska pois, eikä niin, että vaikkapa koko maratonreitti on roskaämpäri.

Mainokset