Saksan mm-turnaus: fiasko!

Kolme päivää kisoja takana ja oikeastaan kaikki hyvät maat on nähty paitsi Belgia ja Englanti. Yksikään ei ole vakuuttanut toistaiseksi, mutta on siellä hetkittäin ollut sellaisia elementtejä, mitkä voivat saada loistavaa peliä aikaiseksi. Esimerkiksi Brasilialta tuollaisia otteita hetkittäin ensimmäisellä jatkolla nähtiin. Kun pelaavat vahvuuksillaan ja jaksavat panostaa koko pelin ajan omaan hyökkäyspelaamisen, niin siitä voi tulla hyvä. Olettaen tietysti, ettei Neymar ole koko ajan nurin. Oli muuten todella heikko peli häneltä eilen. Varsinkin erikoistilanteet olivat suorastaan säälittäviä.

HEIKKO SAKSA

Ei mennä kuitenkaan tuohon syvemmälle, vaan päivän aiempaan peliin ja todetaan suoraan: Saksa ei ole pelannut noin huonosti kertaakaan MM-kisoissa Löwin aikana. 2002 oli aika mielikuvituksetonta peliä, vaikka hopeaa tulikin, mutta se johtui siitä, että käynnissä oli sukupolvenvaihdos ja pelaajamateriaali oli heikko. Nyt pelaajamateriaali on hyvä, mutta pelataan ihan päin helvettiä, epätyypillistä saksalaista jalkapalloa. Kun miettii Löwin aikaa, niin olisi paremmalla onnella voinut tulla enemmänkin kuin yksi mestaruus MM- ja EM-kisoista. 2006 joukkue ei ollut vielä valmis (kun Löw oli Klinsin kakkosvalmentajana), joten pronssi oli ihan jees suoritus. Sen sijaan sen jälkeen materiaali on riittänyt joka kerta mestaruuteen ja monesti se on ollut pienestä kiinni. 2014 se sitten tuli osin häikäisevien otteiden jälkeen, mm. Brasilia kaatui 7-1. Kaksi vuotta myöhemmin 2016 Saksa pelasi mielestäni vieläkin paremmin, mutta kaatui lopulta loukkaantumismurheisiin. Jo ennen kisoja harjoitusmatseissa loukkaantuivat Reus ja Gündogan. Kesken kisojen puolestaan Boateng, Khedira ja Gómez. Joku pelikieltokin taisi olla. Voidaan sanoa, että ehkäpä rankka turnauskaavio niitti satoa. Saksan piti ensin kaataa Espanja ja tämän jälkeen Italia. Sitten tuli välierissä Ranska vastaan ja tosiaan joukkue oli loukkaantumisten heikentämä. Siitä huolimatta Saksan ensimmäinen puoliaika oli ehkä huikaisevinta dominointia missään arvoturnauksessa vuosikymmeniin kun otetaan kaksi ns. isoa maata vastakkain. Se oli huikeata jalkapalloa jostain 6. minuutista aina 45. minuutille saakka. Sitten Hector meni laittamaan pallon hölmösti omasta päätyrajasta yli ja Ranskalle tuli kulmuri juuri ennen taukoa. Pakkeja tosiaan veke vammojen vuoksi, joten kulmurin puolustaminen poikkeuksellista. Keskikenttäpelaaja Schweinsteiger joutui menemään siihen tilanteeseen puolustajia vastaan ja epäonnekseen keskityspallo osui hänen käteensä. Seurauksena rankkari, Ranska johtoon, vaikka se oli ollut totaalisen jyrän alla. Heti perään taukovihellys ja Saksan kopissa oli kuulemma ollut tauolla shokin omainen tilanne. He eivät toipuneet siitä. Yrittivät toki vimmatusti tasoitusta, mutta sitä ei tullut ja Ranska ratkaisi lopulta pelin vastahyökkäyksistä.

Aina ei siis voita, vaikka pelaisi erittäin hyvää jalkapalloa. Eilen sen sijaan pelattiin niin huonosti, ettei sillä pelillä pääse edes alkulohkosta jatkoon. Mitä ihmettä on nyt sitten tapahtunut kahdessa vuodessa? Asennepuolelle laittaisin suurimman painon tässä. Vuosi sitten Confederations Cupiin Saksa lähti nuorella ”junnujoukkueella” ja voitti silti turnauksen, vaikka Chile ja Meksiko esim. olivat mukana parhaalla miehistöllään. Meksiko esim. hävisi Saksan ”junnuille” 4-1 välierässä. Se ei ollut edes Saksan B-joukkue, vaan oikeastaan C-jengi. Löw perusteli sitä sillä, että huippupelaajille annetaan rankan kauden jälkeen lomaa ja nuoret saavat tätä 2018 kisoja silmällä pitäen näyttää, mitä osaavat. Sieltä nousikin uusia pelaajia, jotka tekivät läpimurtonsa. Esim. Draxler, Goretzka ja Werner olivat tällöin loistavia. Nyt voi olla eilen, että asia on niin kuin Litmanen sanoi studiossa, että jos ja kun heidän ”junnujoukkueensa” kylvetti Meksikoa, niin ajattelivat, että kyllä tämä hoituu peruspelillä, mutta niin ei käynytkään. Puolivaloilla pelaten ei MM-kisoissa menesty. Täytyy toki nostaa hattua myös Meksikolle. Se puolusti erittäin kurinalaisesti ja käytti ne Saksan eilisen heikkoudet hyväkseen. Kuten mainoksessa sanotaan: ”me emme ole haastajia, vaan me olemme haaste”. Näinhän se on! Jokainen haluaa voittaa maailmanmestarin ja Meksiko oli eilen valmiimpi ja halukkaampi taistelemaan voitosta.

PUOLUSTUS KUNTOON

Eiliseen tappioon on varmasti monta syytä, mutta huolestuttavinta on peli-ilme. Ei siinä ollut sellaisia elementtejä, että olisi näyttänyt maailmanmestareiden olevan kentällä. Puhutaan paljon Teamgeisteistista, alle zusammen jne., mutta eilen siitä ei näkynyt pihaustakaan. Otetaan esimerkiksi puolustuspeli ensimmäisellä puoliajalla. Kimmich nousi laidalta koko ajan ollen tyyliin Saksan ylin tai toiseksi ylin pelaaja. Silloin jos laitapakki nousee, niin jonkun pitäisi varmistaa. Yleensä se on kutospaikan pelaaja, joka näin tekee. No nyt kukaan ei varmistanut ja se Meksikon hyökkäyksen vasen laita oli koko ajan vapaana. Muutenkin tilanne oli niin, että etäisyydet olivat valtavat. Lähes kaikki Saksan pelaajat ylhäällä ja sitten kun pallonmenetys tuli (monesti harhasyötöstä tai muusta hölmöilystä keskialueella) Hummels ja Boateng olivat yksin siellä puolustamassa. Laitapakkien ja puolustavien keskikenttäpelaajien pitäisi auttaa. Siinä oli sellaisia tilanteita, joissa olen takuuvarma siitä, että Schweinsteiger olisi katkonut pitkän syötön. Samaan hengenvetoon on todettava, että hyökkäyspelikin oli hengetöntä, mielikuvituksetonta ja tempo alhainen eli pelkkää vuotavaa puolustusta ei voi syyttää, mutta se puolustus on silti sellainen, joka on saatava ensiksi kuntoon. Jokaisen pitää auttaa kentällä toista kuten Saksalla on ollut tapana. Jos joku nousee, niin joku toinen paikkaa. Lisäksi kyse on siitäkin, että onko fiksua, että Kimmich nousee niin paljon jatkuvasti. Välillä voi nousta, mutta koko ajan… Lahm oli samanlainen hyökkäävä pakki, mutta kun pelattiin tärkeitä pelejä, hän saattoi olla alhaalla ja antaa hyökkäävien pelaajien hoitaa hommat ylöspäin.

AVAUSKOKOONPANO EI SAA OLLA KIVEENHAKATTU

Olin todella pettynyt eiliseen avauskokoonpanoon ja se johtuu yhdestä päätöksestä. Marco Reus oli Saksan paras pelaaja harjoitusmaaottelussa, lähes kaikki hyökkäykset rakentuivat hänen kauttansa. Silti hän joutui aloittamaan penkiltä kun taas heikosti viime aikoina esiintynyt Mesut Özil sai avauspaikan. Suurin osa oli siitä yllättynyt ja ihmeellisintä on se, että Reusille oli kerrottu jo Eppanin harjoitusleirillä, että hän avaisi penkiltä. Mietin, että oliko syynä se, että valmentaja halusi osoittaa tukensa Erdogan-Gaten rasittamalle Özilille. Joka tapauksessa Özil oli ponneton, koko ajan nurin ja menetti palloja valtavasti. Hän oli ensimmäisellä puoliajalla Saksan huonoin pelaaja ja sai silti pelata 90 minuuttia. Itse olisin ottanut hänet tauolla vaihtoon. Hyvin ei eilen tainnut ennen vaihtoja pelata kuin Kroos ja hänkin oli koko ajan miesvartioinnissa, joten ei siitä tullut sen vaarallisempaa. Yhden kerran toki pallo saatiin ylärimaan ja yhden kerran jäi selkeä rankkari viheltämättä.

Jatkossa avausmiehistön paikat eivät saa olla kiveenhakattuja. Se on vähän sääli, että seuraava peli Ruotsia vastaan on jo nyt se kuolemanottelu, sillä E-Korea matsi tässä välissä olisi ehkä mahdollistanut enemmän kokeiluja. Jotain on kuitenkin tehtävä pikaisesti, jotta peli-ilme paranisi ja joukkue pelaisi sitä saksalaista futista, mihin on totuttu. Jos ja kun pelaajat eivät siihen kykene, niin silloin vaihdoksia pitää tehdä. Reusin pitäisi ehdottomasti korvata Özil, Gündogan on vaihtoehto Khediralle puolustavaksi keskikenttäpelaajaksi, sama koskee oikeastaanhan Goretzkaa. Süle on vaihtoehto Boatengille puolustuksessa, Goretzka voisi tulla sisään myös Draxlerin tilalle (jolloin Reus menisi vasemmalle), Brandtia voisi kokeilla kärjessä (jos Werner laukoo pallot taivaan tuuliin) ja Müller voisi kenties pelata keskellä kärjen takana (jotta saisi maalihanansa auki). Vaihtoehtoja on runsaasti ja näin huonon ottelun jälkeen jotain muutoksia on pakko tehdä. Itse ottaisin Reusin, Sülen ja Goretzkan/Gündoganin avaukseen.

JOHTAJUUS HAKUSESSA

Otteet voivat parantua paljon ja Ruotsi sekä E-Korea kaatua selvästi. Tämä voi olla wake-up call, joka sisuunnuttaa, mutta se vaatii sen, että oikeasti puhutaan siellä kentällä ja autetaan toinen toisiamme. Samalla se vaatii asennemuutoksen. Ei saa olla itsestäänselvyyksiä, vaan pitää ymmärtää, että jokainen vastustaja on ns. hyvä joukkue ja pitää pelata tosissaan. Erityisesti johtajuutta pitää näkyä. Lahm, Schweinsteiger, Podolski ja Klose ovat lopettaneet. Jo ennen kisoja peräänkuulutin sitä, kuka nousee tilalle. Odotin Mülleriltä ja Hummelsilta paljon, mutta eilen he eivät pystyneet huutoon vastaamaan. Jos Lahm ja Schweinsteiger olisivat olleet kentällä, Saksa ei olisi pelannut noin haluttomasti. Se on aivan varma. Hummels toki esiintyi hyvin haastattelussa ottelun jälkeen. Uskon sen perusteella hänen ottavan ykkösroolin nyt. Kun Neuer on ollut niin kauan ja paljon loukkaantuneena, niin itse asiassa olisi parempi, mikäli Mats olisi muutenkin kapteenina. En ole ihan täysin veskarikapteenien kannalla muutenkaan, vaikka onhan esim. Kahnilla ollut aikanaan sama rooli. Kuten sanottua, niin odotin Mülleriltäkin paljon enemmän, mutta kuten etukäteen mainitsin, niin hän on ollut mielestäni jo pari vuotta vähän alamaissa.

Siellä on eri vastuunkantajat nyt ja osa pelaajista kuten Özil, eivät omaa mielestäni mitään johtajaominaisuuksia muutenkaan. Näin ollen johtajuus pitää nyt asettua eri pelaajien harteille kuin mitä oli neljä tai kaksi vuotta sitten. Kuten ennen kisoja jo mainitsin, niin minusta ne pelaajat ovat Neuer, Hummels ja Müller. Boateng voisi olla myös, mutta minusta hän oli nyt niin huono kentällä, ettei hänen varaansa voi laskea mitään. Kroosista en tiedä. Hän on todella hyvä pelaaja, mutta räiskyykö ja tsemppaako hän kentällä kuin Schweinsteiger aikanaan. Ei mielestäni.

MITÄ KÄY JATKOSSA?

Neljästä viimeisestä maailmanmestarista kolme on flopannut totaalisesti ja pudonnut jo lohkovaiheessa. 1998 mestari Ranska jäi alkulohkoon 2002. Sama tilanne tapahtui 2006 mestarille Italialle 2010 kisoissa ja 2010 mestarille Espanjalle 2014 kisoissa. Ehkä sama voi tapahtua Saksalle. Jos Saksa ei voita Ruotsia ja E-Koreaa, tie nousee pystyyn. On myös kaksi muuta skenaariota. Voi tulla ristiin pelaamisia ja kuusi pistettä voi riittää lohkovoittoon. Näin tapahtuu esimerkiksi tilanteessa, jossa kaikki voittavat Etelä-Korean, Ruotsi voittaa Meksikon ja Saksa Ruotsin. Silloin kolmella joukkueella olisi kuusi pistettä ja maaliero ratkaisisi. Tässä tilanteessa Saksan kisat voisivat saada täysin uuden alun ja jatkettaisiin puhtaalta pöydältä. Kaikista todennäköisimpänä pidän kuitenkin sitä, että Meksiko voittaa lohkon ja Saksa kampeaa itsensä jatkoon lohkokakkosena. Silloin seuraavalla kierroksella vastaan tulisi todennäköisesti Brasilia ja se olisi todellinen härtetest. Siinä missä aiemmin Brasilia on suorastaan pelännyt Saksaa, niin nyt tilanne olisi toinen. Aiemmin brassijengin puolustus on vuotanut kuin seula, veskari on ollut vähän huono, samoin valmennus. Nyt se on oikeasti hyvä lähes joka osa-alueeltaan, joten mikäli onnistuvat pelaamaan omalla tasollaan ja mikäli Saksa ei tee totaalista muutosta omaan peli-ilmeeseen, niin Saksan turnaus päättyy viimeistään siihen.

VOITTO VAI KOTIMATKA?

Kuinka kuvaava tuo mainos tuossa onkaan. Mestaruuden puolustaminen on kova kamppailu, varsinkin itseään vastaan ja nyt se näyttää heti alkumetreillä muodostuneen lähes painajaismaiseksi näytelmäksi. Jogi Löw saa kyllä nyt kaivaa sen kuuluisan kanin hatustaan, jos haluaa, että Saksa nähdään edes puolivälierissä, puhumattakaan mitalipeleistä. Maailmanmestaruudesta ei uskalla nyt edes unelmoida. Mietin jopa sellaista seikkaa ensimmäistä kertaa eilen illalla ja tänä aamuna, että taitaapa jäädä viimeiseksi turnaukseksi hänelle ja valmentaja vaihtuu. Tosin mainoksessa sanotaan #bestneverrest. Ehkäpä ihme tapahtuu ja Saksa vielä tuosta kaivaa itsestään sen Saksan, jonka olemme oppineet tuntemaan. Vaikeaa se tulee olemaan, mutta katsellaan. Sanotaan, ettei se ole ohi kunnes se on ohi.

 

Mainokset