Arsenalin Rwanda-mainos on moraaliton

lenoMaalivahti Bernd Lenon siirto Bayer Leverkusenista Arsenaliin julkistettiin eilen. Se oli siinä mielessä näyttävästi tehty, että heillä oli värikäs irrallisista kirjaimista muodostuva teema ja hashtag #heyleno. Kaikesta näki, että nyt on sainattu tärkeä pelaaja, mitä ykkösmaalivahti eittämättä onkin. Oma huomioni keskittyi kuitenkin aivan eri asiaan.

Katsokaapa hihaa. Siinä lukee VISIT RWANDA. Mietin mitä hittoa. Ensinnäkin itselläni ei ole ollut mitään tietoa siitä, että Valioliigassa hihamainokset ovat edes sallittuja, mutta se on tietysti yksi tapa ansaita lisää rahaa, joten on niitä jo muuallakin näkynyt. Bundesligassa esimerkiksi tämä on ollut jo käytössä. Se on minusta ihan ok, jos mainokset ovat tyylikkäästi toteutettuja, vaikka mieluummin sitä näkisi paidan, missä on mahdollisimman vähän mainoksia eli mieluusti pelkkä se yksi mainos rintamuksessa. Tämä ei ole kuitenkaan se pointti, vaan se, kuka on mainostaja. Pakko pitää pieni paussi ennen kuin jatkan.

display-panel-473625_1280.jpgAina välillä tulee sellainen tunne, että pitää miettiä, onko joku asia tottakaan. Nipistää itseään ja havaita: joo, totta se on. Eilen illalla oli tällainen hetki. Ennen nukkumaanmenoani selvittelin tuota Rwanda-tapausta ja se oli niin älytön, että hämmästelen vieläkin. Kerron nyt pääpiirteittäin, mistä on kysymys.

Maan itsevaltias presidentti, entinen armeijan kenraali Paul Kagame on ollut vallassa vuodesta 2000 ja hän on muuttanut perustuslakia niin, että voi olla varmaan niin kauan kuin haluaa. Viime vaaleissa tuli 98,8% kannatus. Hän on innokas Arsenal-fani, jopa niin innokas, että hän antaa ohjeita joukkueelle mm. Twitterissä. Nyt kun hän laittaa 30 miljoonaa puntaa kolmessa vuodessa Arsenalin sponsorointiin, niin hän pääsee lähelle joukkuetta. On sovittu mm., että Arsenal vierailee Rwandassa.

Diilin puolustelijat väittävät, että tuloja saadakseen markkinointiin pitää satsata ja tällainen ihmisiä shokeeraava mainos tehoaa hyvin ja saa ihmiset harkitsemaan matkustamista maahan. Ihan validi pointti sinänsä, mutta täytyy katsoa numeroita, jotta voidaan nähdä panostuksen suuruusluokka. Rwanda Development Fundin johtaja Clare Akamanzi puolusti hanketta sanomalla, että he myyvät vuoristogorilla-alueelle päivässä 96 kappaletta 1500 dollarin arvoisia passeja, joilla gorilloja pääsee oppaan kanssa katsomaan. Yhteensä vuodessa kerätään 50 miljoonaa dollaria. Ei ole siis kuulemma mikään ongelma laittaa siitä yli 13 miljoonaa dollaria vuodessa futissponsorointiin. Ihan kuin maassa ei olisi muuta käyttökohteita rahalle.

Verrataanpa Suomeen. Visit Finlandin koko 2015 vuosibudjetti oli 10 miljoonaa euroa ja Suomen matkailua kehitetään pienin askelin, eikä paitamainoksilla. Silti täällä on matkailijamäärät koko ajan lisääntyneet ja jonkinlainen buumi saatu aikaiseksi. Helsingissä on nyt ympäri vuoden runsaasti ulkomaalaisia matkailijoita, Lappi vetää hyvin jne. 2016 Suomessa käytettiin matkailuun 13,8 miljardia euroa, josta ulkomaalaisten matkailijoiden osuus oli 3,6 miljardia. Matkailun luoma arvonlisäys oli 4,6 miljardia euroa ja matkailun parissa työskenteli 137800 ihmistä. Ala on merkittävämpi kuin vaikkapa elintarviketeollisuus, mutta silti täällä keksitään rahoille järkevämpää käyttöä kuin Valioliigan paitamainokset.

Rwandassakin matkailu työllistää paljon ihmisiä, nimittäin 132000 ihmistä ja sen osuus BKT:stä on 12,7%. Vaikka turismi on ollut rajussa yli 20% kasvussa, niin sen tuottamat matkailijatulot ovat olleet kuitenkin jossain 400 miljoonan dollarin paikkeilla. Eli suhteessa älyttömän pienet suhteessa Suomeen. Puolustelijat väittävät, että matkailun arvo voi kasvaa 300 miljoonalla punnalla, jolloin 30 miljoonaa puntaa ei tuntuisi missään. Itse väitän puolestaan, että jos matkailu on jo rajussa kasvussa, niin silloin sitä paitamainosta ei tarvita ja se 300 miljoonaa saadaan kasaan muutenkin.

Luulen, että taustalla on oikeasti kaksi syytä ja matkailu ei ole niistä kumpikaan. Ensinnäkin Arsenal on kuulemma maassa suosittu seura sen vuoksi, koska sen riveissä pelasi jo aikanaan runsaasti tummaihoisia pelaajia. Niinpä presidentti, joka haluaa itsevaltaisista otteistaan huolimatta jonkinlaisen kansan tuen, voi tätä kautta osoittaa onnistuneensa. Toiseksi Kigalin eliitti haluaa kuulemma muuttaa maata yhä enemmän ranskalaisvaikutteisesta brittivaikutteiseksi. Tämä sopii siihenkin hyvin. Sokerina pohjalla tietysti se, että presidentti pääsee tosiaan hengailemaan Arsenalin johdon ja pelaajien kanssa. Niinpä voisikin todeta kuten The Guardian -lehdessä sanottiin, niin at least one person will be happy ja se on presidentti Paul Kagame.

Haloo nyt oikeasti! Jalkapallo on jollain tavalla kriisissä, kun liikevaihdot ovat valtavia, mutta mikä tahansa raha kelpaa silti. Seuroista on tullut liian ahneita. Arsenal nettosi viime kaudelta yli 142 miljoonaa puntaa pelkästään tv-rahoina ja silti sen pitää ottaa vastaan sponsorirahaa rutiköyhältä avustusten varassa elävältä maalta, jonka väestöstä kaksi kolmasosaa elää äärimmäisessä köyhyydessä. Valioliigan pitäisi oikeasti joidenkin eettisten sääntöjen perusteella kieltää tuollaiset sopimukset. Sama koskee muita liigoja. Fanien puolestaan pitäisi osoittaa mieltään ei-sopivia diilejä vastaan. Kyllä riittävän suuri ihmisjoukko saa äänensä kuuluviin. Se on huvittavaa, että Britannia satsaa suuren summan rahaa vuosittain Rwandan kehitysyhteistyöhön ja samaan aikaan sieltä kannetaan salkkukaupalla rahaa Lontooseen futisseuralle. Minusta se ei vain yksinkertaisesti käy.

Täysin moraaliton sopimus ja sillä sipuli.

 

Mainokset