Uudet LifeFitnessin juoksumatot – puuttuva tuuletin keskeytti treenin

Lifefitness.jpgVaroitus: tämä ei ole mikään varsinainen mattotesti, vaan raportti käyttökokemuksesta ja jonkinlainen esimerkki siitä, miksi joku ei ole valmis, vaikka se näyttäisi ulkoapäin valmiilta.

Unisport vaihtoi juoksumatot. Syy, miksi menin sinne treenaamaan oli ne aiemmat matot. Okei, ne olivat vähän halpikset, mutta kulkivat 25km/h, niissä sai 20% nousukulman, niissä ei ollut aikarajaa, vaan pystyi juoksemaan vaikkapa 35km ilman, että piti käynnistää mattoa uudelleen ja ennenkaikkea niissä oli 6-portainen, tehokas tuuletin. Treenit olivat helppo suorittaa. Kääntöpuolena oli sitten häiriöt elektroniikassa, joita eivät saaneet kuntoon, joten matot menivät vaihtoon. Väliaikaisesti siellä oli sitten vimpulamattoja, joilla en ainakaan itse voinut juosta, joten päätin keskittyä ulkojuoksuun. Oletin, että ne korvataan jossain vaiheessa. Nyt tiistaina oli sateinen keli, joten menin coretunnin jälkeen salille ja minulle tultiin sitten sanomaan, että olenko testannut uudet matot. Ihmettelin, mitkä matot ja selvisi, että viime viikolla tuli uudet matot.

Niinpä tiistaina oli vuorossa kevyt pk uudella LifeFitness -juoksumatolla. Ajatuksenani oli juosta 12km/tunti, mutta ei ihan huvittanut juosta niin paljoa. Siellä oli yksinkertaisesti ihan liian kuuma, joten vaikka juoksin pk-vauhtia (nopeimmillaan 12,5km/h nopeudella), niin päätin lopettaa kymppiin, koska paita oli aivan läpimärkä. Juostessani n. 49 minuuttia, sain kuitenkin hyvin tuntumaa tuohon mattoon ja se on perusteiltaan ihan kelpolaite. Juoksuala on riittävän kokoinen ja tuntuma on jämäkkä. Se matto ei mitenkään speijaa tai tunnu vimpulalta. Siinä on edessä ura, johon voi laittaa vaikkapa kännykän, ”hylly” jos haluaa vaikkapa lueskella jotain (kuka haluaa?) ja kaksi riittävän suurta ja tukevaa juomapullotelinettä, jonne voi laittaa juomapullot, pyyhkeen, geelit jne. Lisäksi maton ergonomia on minusta hyvä. Painonapit, josta kaikkea säädetään ovat riittävällä etäisyydellä, eikä liian korkealla, joten niitä pystyy käyttämään jopa kovemmissa vauhdeissa ainakin jollain tavalla, eikä matto ole liian korkea, vaan jopa minun pituiselleni, lyhyehkölle juoksijalle screeni on sopivalla korkeudella.

Yksi mielenkiintoinen detalji oli se, että ne matot oli vain tuotu sinne ja lyöty töpselit seinään ilman, että asetuksiin olisi koskettu. Niinpä nopeusasetus oli maileissa. Kun matto kiihtyy vähän viiveellä, niin sitä ei tajuakaan, kuinka kovaa se lähti menemään. Hiffasin itse asian aika nopeasti, hiljensin mattoa ja painoin napista km/h <-> mph, jolloin sain kilsat ruutuun, mutta moni muu oli ihan pinteessä. Sanoisin, että tuo on jopa vaarallista. Jollekin sattuu vielä jotain, jos sitä asetusta ei muuteta. Configurations modesta se on helppo muuttaa ja se olisi pitänyt tehdä jo alun perin maahantuojan/myyjän toimesta. Ilmoitin asiasta respaan tiistaina treenin jälkeen, mutta ainakaan eilen illalla ei oltu vielä reagoitu ja sain nähdä monta muuta kuntoilijaa pulassa ja opastin heitä sitten siinä, kuinka mailit saa kilsoiksi.

Eilen oli tarkoitus mennä Eltsuun juoksemaan tonnin vetoja, mutta muutin suunnitelmia, koska tuli niin tuulinen keli ja päätin testata ne matot juoksemalla 8x1000m. Silloin saisi paremman käsityksen, kun se matto joutuu oikeasti testiin. Ennen kaikkea halusin tietää, voiko siellä treenata ylipäätänsä, kun hikosin jo peruslenkillä niin paljon ja kroppa tuottaa tuplasti lämpöä kovemmissa vauhdeissa. Lyhyesti virsi kaunis: siellä oli liian kuuma, enkä voinut tehdä sitä harjoitusta loppuun. Lopetin 5x1000m vetojen jälkeen, sillä hikeä oli joka paikassa – jopa kengissäni. Keskikonsoli ja mattojen takaosat olivat märät ja sitä hikeä lensi myös viereisten mattojen takaosille. Tämä on aikamoinen merkki siitä, että olosuhteet ovat liian haastavat. Sanoisin, että vähän huonokuntoisempi jannu kokisi siellä lämpöhalvauksen. Itse en nimittäin helteestä ole moksiskaan, mutta silti en muista, että olisin missään salilla noin kuumissa olosuhteissa treenannut. Lämpötilaa pitäisi laskea joku 5 astetta ja laittaa sinne joko ilmastointi tai sitten niiden mattojen eteen tuulettimet. Sen tuulettimen idea on se, että se luo sen ilmavirran, mikä on ulkonakin. Se auttaa siinä, ettei hikoa niin paljon. Toki ilmastointi tekee tämän kaiken paremmin, mutta salit on Suomessa suunniteltu vasemmalla kädellä, joten ei niissä ole ilmastointia kuin korkeintaan jossain ryhmäliikuntasalissa, mikä on siinä mielessä epäloogista, että ryhmäliikuntahan on iisimpää kuin juokseminen ja lisäksi ryhmäliikunta kestää vähemmän aikaa kuin juoksu.

Lopetin siis viidennen vedon jälkeen ja juoksin sitten vielä kevyttä loppuun saaden yhteensä kasaan 13km. Vauhti oli 3.38 min/km, joka on hiljaisempaa vauhtia kuin mitä juoksin ennen sairasteluani ja tuo vauhti tuntui nyt sujuvan aika helposti, joten ei se kahdeksan vedon suorittaminen vauhdista ollut kiinni, vaan olosuhteista. Ei ollut muuten puhettakaan, että tuon treenin jälkeen olisin voinut mitään venytellä tai nostaa jalkoja ylös, kun olin niin läpimärkä, joten oli pakko painua pukuhuoneeseen, ravistaa vessassa vaatteista ylimääräiset vedet pois ja lähteä sitten suihkuun ja saunaan. Kengätkin olivat kuivuneet vasta tänä aamuna.

ShoesJuttelin siellä kuntoilijoiden kanssa niistä matoista ja kommentti oli tyyliin: ”luulin, että olisivat hankkineet paremmat matot”. Kukaan ei tykännyt siitä, ettei ole tuuletinta ja siitä, että se menee maileissa. Nyt kun on niin kuuma, niin jopa vähän aikaa ennen salitreeniä hölkkäävät ”lämmittelijät” hikoavat läpimäriksi, mikä ei ole cool. Toki noi on helppo fiksata. Laittaa sinne ilmastoinnin tai tuulettimet (se on helppo tehdä nyt kesällä) ja muuttaa maton asetukset. Kuntoilijat ovat sitten tyytyväisiä. Hankalampi kysymys on se, sopivatko nuo LifeFitnessin matot sitten juoksuharjoitteluun. Niissä on oikeasti muutamia urpoja juttuja, joiden kanssa tulee toimeen, mutta fiksumpi maton suunnittelija olisi tehnyt ne toisin. Näytössä on ensinnäkin liian vähän informaatiota, eikä sitä pysty muuttamaan. Vasemmalla on kalorinäyttö, mikä on minusta aivan turha ja kulman saa näkyviin vain, jos sitä lisää tai laskee. Minusta kulma pitää näkyä koko ajan, kaloreita sen sijaan en kaipaa ollenkaan. Keskellä ajanotto on suurella ja sen oikealla puolella näkyy matka, mutta samalla tavalla kuin kulma, niin nopeus tulee näkyviin vain, kun sitä nostaa tai laskee. Silloin ei puolestaan näy matka eli vetoja ei pysty ottamaan kunnolla lentävällä lähdöllä. Voi toki ennakoida, mutta se menee vähän arpapeliksi. Matka ja nopeus pitäisi näkyä samanaikaisesti. Siinä olisi tilaa niiden lukeminen olla päällekkäin. Kymmenen kilsan jälkeen häviää toinen desimaali, tämä hölmö ominaisuus on ollut monissa matoissa niin kauan kuin muistan. Ei toki kaikissa (kuten esim. Precorissa), mutta monissa on. Se on hiton vaikeata ajoittaa vedot, kun ei tiedä, koska se tietty 100m tulee täyteen. Sitä pitää oikeastaan ennakoida kellosta ja se on vähän turhan raskasta. Saisi olla mieluummin se ensimmäinen numero poissa näkyvistä, sillä kyllä jokainen muistaa, onko juossut 10, 20 vai 30 kilsaa.

Kaiken kruunasi se, että matto sammui 60 minuutin kohdalla. Se on tietysti asetuskysymys, minkä voi jostain laittaa. Se aika pitää olla ehdottomasti pidempi. Nyt juoksin 13km aikaan 59min30s ja jätin maton rullaamaan sen jälkeen 30s, kun halusin tietää, loppuuko se oikeasti siihen. Aikaahan tuossa ei tuntunut voivan säätää ollenkaan, vaan kun painoin kellon kuvaa ja nuolia, niin se näytti alas ja ylöspäin vain sitä aikaa. Pitää perehtyä myöhemmin käyttöohjeeseen, että voiko sitä säätää vai onko se niin, että se pitää konfiguroida niihin laitteisiin se maksimiaika suuremmaksi. Nyt se on ihan liian vähän. Jos olisin juossut kahdeksan vetoa, niin se olisi sammunut kesken vetoa, mikä ei ole jees.

LifefTuo on kyllä ihan hyvä aihio, mutta toteutukseltaan matto on kuin 90-luvun toyotacorolla. Matto on jämäkkä ja laadukkaan oloinen. Siinä on hyvä juoksutuntuma. Kulma 15% on suurimmalle osalle riittävä (vaikkei valitettavasti alamäkiominaisuutta taida ollakaan, minkä unohdin kokeilla). Nopeutta riittää itselleni tarpeeksi. Kokeilin 22km/h asti, enkä siis edes testannut huippuja. Voi olla, että olisi mennyt vieläkin kovempaa, täytyy joskus sekin koittaa. Tosin on tuossa hemmetisti duunia kyllä LifeFitnessillä, jotta tuosta saadaan kelvollinen juoksumatto. Minä ottaisin mallia Tesla X:n näytöstä. Se pitäisi olla niin, että Facebookin tai Googlen käyttäytymistiedoilla vaikkapa kännykän kautta bluetoothilla kirjaudutaan sisään ja sitten sieltä voisi ohjata kaikkia toimintoja. Se pitäisi olla yhteydessä Polarin/Suunnon/Garminin kelloon, Stravaan ja sen lisäksi pitäisi olla tarjolla Netflix, Eurosport Player, Telian, Elisan nettitv-palvelut, YouTube, Spotify jne. Kuulokkeisiin voisi olla bluetooth-yhteys myöskin, sillä niiden piuhojen kanssa pelaamisesta ei tule mitään. Lisäksi siellä pitäisi olla tuuletin, jota ohjataan siitä screeniltä. En nimittäin millään usko, etteikö siellä laatikossa ole tilaa tuulettimen moottorille. Nopeus- ja kaltevuusnäppäimet pitäisi olla edelleen kyllä fyysiset painonapit, eikä touchscreeniltä, sillä niitä ei voi kovassa vauhdissa sieltä hallinnoida.

Onneksi on kesä, ei tuolla voi juosta ennen kuin laittavat jotkut tuulettimet sinne. Saunassa käydään nimittäin vasta treenin jälkeen, ei sen aikana. Oletan, että se ilmanvaihtoasia tulee kuntoon kesän aikana. Eli ei se mitään: mennään eteenpäin ja mattojen kehitystyö jatkuu. Luulen, että parin vuoden sisällä visioni (joskus 2010 aloin jo pohtia sitä, että niitä pitää uudistaa rajusti ja nyt onkin jonkinlaista kehitystyötä tapahtunut, sillä olen lukenut malleista, joihin on jo saatavilla ainakin osa haluamistani asioista) siitä, mitä juoksumaton pitäisi olla, tulee olemaan joka salilla todellisuutta. Älypuhelimetkin korvasivat peruspuhelimet äkkiä. Ei tuollaisia perusmattoja kohta enää kukaan käytä.

 

Mainokset