Yritä aina loppuun asti kuten Saksa

heartSe ei ole loppu kunnes aika loppuu tai kunnes luovutat. Eilen saatiin jälleen kerran nähdä tästä esimerkki, kun Saksa teki elintärkeän maalin. Tasapeli olisi jättänyt jatkopaikkahaaveet ohuen oljenkorren päähän kun taas voiton myötä tilanne on se, että jatkopaikka on lähes varma ja tie auki mihin tahansa. Wir sind noch im Rennen.

Turnaus on ollut toistaiseksi Saksalta alisuorittamista. Ensimmäinen ottelu oli peli-ilmeeltään ja suoritukselta katastrofi. Liikaa harhasyöttöjä, pallonmenetyksiä ja aukkoja puolustuslinjassa. Tappio oli ansaittu. Eilen kaikki oli muuttunut. Joukkue pelasi hyvin, muttei saanut ensimmäisellä jaksolla palkintoa. Rudyn loukkaantumisen jälkeen Saksa pelasi pitkään vajaalla ja silloin Ruotsi sai otetta, joka jatkui myös pelaajavaihdon jälkeen. Ruotsi teki maalinkin, joka lähti taas Saksan omasta harhasyötöstä keskialueella. Ensimmäisellä puoliajalla noita harhasyöttöjä jälleen sattui. Onneksi vain kahdesti, mutta kumpikin oli erittäin vaarallinen tilanne.

Toinen jakso kun lähti käyntiin, Saksa teki jo toisen vaihdon. Mario Gómez tuli sisään. Minusta vaihto oli vähän yllättävä, mutta oikeutettu. Draxler oli alisuorittanut molemmissa peleissä, mikä voi johtua siitä, että mies on Pariisissa vain ns. Zweite Wahl, eikä ole pelannut riittävästi. Odotin kyllä Gómezia jo avaukseen Wernerin tilalle, sillä Ruotsia vastaan pitää pärjätä pääpalloissa, mutta olin siinä väärässä. Werner oli hyvä ja lopulta Ruotsin puolustus avattiin kovilla matalilla syötöillä, ei millään korkeilla keskityksillä. Ruotsalaiset olivat vaikeuksissa matalien keskitysten kanssa ja toisen jakson alkupuolikin ihan yhtä maalia. Reus sai maalin tehtyä heti jakson alkuun, mutta sen jälkeen olisi voinut tulla useampikin. Jostain kumman syystä saksalaiset saivat vain aina se pallon ohitse. Silti mitään hätää ei tuntunut olevan ja maali olisi vain ajankysymys. Ruotsi ei tainnut 20 tai 25 minuuttiin päästä hyökkäämään kertaakaan.

Tämän jälkeen alkoi kuitenkin tuntua, käykö tässä sittenkin niin kuin ensimmäisessä ottelussa, jolloin toisen jakson yritys ei johtanutkaan yhteenkään maaliin, vaan vedettiin yli, tolppaan ja ohi. 82. minuutilla tämä konkretisoitui, kun Boateng otti toisen keltaisen korttinsa. Fakta on se, että Saksan ennen niin vahva puolustuslinja oli taas heidän heikoin lenkkinsä. Puolustaminen on toki koko joukkueen tehtävä, eikä aukkoja saisi jäädä, mutta totuus on silti se, ettei yksikään puolustaja pelannut oikein hyvää ottelua. Boatengin ulosajo alleviivasi tätä. Alkoi tuntua siltä, että tasapeli tästä nyt tulee ja jatkoonpääsy olisi epätodennäköistä, mutta mahdollista ja täysin ansaitusti. Jos ei ole tehokas ja puolustaa huonosti, ei ansaitse mennä pitkälle. Jogi Löw ei kuitenkaan luovuttanut, vaan otti vielä yhden hyökkäävän vaihdon. Brandt tuli sisään ja puolustaja Hector pois. Kun ottaa huomioon, että pelattiin kymmenellä miehellä, niin käytännössä siellä oli tämän jälkeen alhaalla enää Rüdiger.

Tilanne oli siis sellainen, että yksi mies vähemmän, lisäaika huomioon ottaen vähän yli 10 minuuttia aikaa ja yksi maali olisi pakko tehdä, jos haluavat päästä jatkoon. Paikkoja olikin. Brandt veti taas (samalla tavalla kuin ensimmäisessä pelissäkin) tolppaan. Gómez sai puolestaan hienon läpisyötön, mutta laukoi jostain viidestä metristä reilusti yli maalin. Saman oli tehnyt Werner 1. pelissä. Ihmettelin sitä, että siinä missä saksalaiset ovat yleensä kylmän viileästi laittaneet pallot sisään, niin nyt vedot menevät yli tai ohi. Siellä ei ole kukaan sellaisessa kunnollisessa maalintekovireessä. Tilanne siis näytti toivottomalta, mutta en ollut epätoivoinen. Joukkue ei ole ollut tikissä harjoitusmaaotteluissa, eikä oikein turnauksen alussa, joten vaikka omia pitää kannattaa, niin menestys pitää silti ansaita. Jos lähtö kotiin tulee, niin sitten se tulee.

Kuten niin usein jalkapallossa, niin joku asia ratkeaa yhteen yksilösuoritukseen ja niin se oli nytkin. 90+5 minuuttia kellossa ja erikoistilanne. Monesti tässä turnauksessa tuollaisissa paikoissa on lauottu muuriin tai taivaantuuliin. Kun rike oli puhallettu ja palloa aseteltiin paikalleen, sanoin ettei mitään keskitystä kenenkään päähän, vaan se on vedettävä takakulmaan tolpan juureen ja juuri niin tapahtuikin. Hieman alisuorittanut Toni Kroos pystyi maailmanluokan suoritukseen, joka päästi Saksan pinteestä. Todella hieno vapaapotkumaali kiertäen juuri sinne tolpan viereen toi ansaitun voiton.

Nyt Saksa on tilanteessa, jossa se on varmasti jatkossa, jos voittaa E-Korean kahdella maalilla ja todennäköisesti jatkossa yhden maalin voitollakin. Paljon on silti vielä parannettavaa, jos haluavat menestyä. Reusin mukaantulo oli hyväjuttu, myöskin Gündogan toi ylöspäin hieman lisää. Löw sanoi, että jokaista tarvitaan ja Özilille on vielä tärkeä rooli joukkueessa, mutta jos he eivät mitään ihmeitä esitä harjoituksissa, niin kyllä minä jatkaisin Reusilla ja Gündoganilla. Puolustukseen on tehtävä nyt muutos, kun Boateng on pelikiellossa. Toisaalta niskavamman takia poissaollut Hummels palaa kokoonpanoon. Nyt jääkin sitten enää oikeastaan mietittäväksi, mitä tehdään todella surkeasti tähän mennessä pelanneille Müllerille ja Draxlerille. Itse jättäisin miehet penkille seuraavaan peliin. En tajua miten esim. aina niin vaarallinen Müller on niin pehmeä nyt, eikä pysty maalintekoon tai pääse oikein edes tonteille. Minusta Löwillä on joitakin vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto olisi kokeilla Brandtia ja Reusia laidoilla, jolloin kärjessä voisi olla Gómez ja kymppipaikalla Werner. Toinen vaihtoehto olisi se, että Reus ja Werner olisivat laidoilla, Gómez keskellä ja kärjen taakse keskelle tulisikin joko Goretzka tai Özil. Kolmas vaihtoehto olisi se, että jompikumpi Werner tai Gómez ei olisikaan avauksessa. Nämä ovat tietysti valmentajan pohdintoja. Jännä nähdä haluaako hän antaa uusille pelaajille kuten Goretzkalle minuutteja tai tuoda Özil huilin jälkeen ehkä sisuuntuneena takaisin. Olennaista on kuitenkin mielestäni se, että Müller ja Draxler eivät nyt otteillaan ole ansainneet paikkaa avaukseen ja toisaalta esim. Werner oli toisella jaksolla hyvä laidalla.

Kaikki on edelleen mahdollista, mutta on tämä kyllä melkoista rämpimistä ollut. Eilen nähtiin sentään todella paljon valopilkkuja, joten ehkä tästä jotain vielä syntyy. Tosin samaan hengenvetoon täytyy todeta, että Argentiinalla, Brasilialla, Ranskalla, Espanjalla (pl. Costan tehokkuus) ja Englannillakin (pl. Kane) on ollut omat vaikeutensa. Yksikään suurmaa ei ole vielä vakuuttanut. Huvittavaa on se, että ehkä eniten vakuuttaneet joukkueet ovat olleet osastoa Belgia ja Kroatia. Tosin täytyy muistaa se, että Belgia on pelannut joukkueita vastaan, jotka ovat selkeästi heikompia ja joilla ei ole kunnollista puolustusta. Toisaalta heillä on kivenkova keskikenttä ja hyökkäys sekä Evertonista tuttu laatuvalmentaja Martinez. Olen sanonut (mm. torstain lenkkisaunassa, jolloin minulta kysyttiin veikkauksia top 3 joukkueista ja sanoin, että Brasilia, Ranska, Espanja, Belgia ja Saksa ovat niitä, joista uskon mitalistien löytyvän haparoinneista huolimatta), että Belgia voi mennä neljän joukkoon, mutta varsinaiseen testiin se joutuu toki vasta sitten, kun kohtaa Englannin. Kroatialta todella vahva peli Argentiinaa vastaan, mutta todella kapea materiaali, joten kuten kaksi vuotta sitten nähtiin, niin joku yksi loukkaantuminenkin voi pilata heidän lentonsa pitkässä turnauksessa. Näin ollen, uskon isojen vielä heräävän ja mestaruuden menevän jollekin suurmaalle.

Hienoa silti, että Saksa on edelleen kisassa mukana!

Mainokset