Liukkaan kelin kengät

dsc_3492-1376x774.jpgTaas tuli rajulla tavalla oppia kantapään kautta. En ajanut eilen Eltsussa puutapäin kuten ajoissa takavuosina oli tapana, mutta tempojuoksutreenini radalla oli katastrofi. Luotin Supersään ennustukseen siitä, ettei illalla sada ja sillä hyvä. Vielä kello 16 katsoin sadetutkasta, ettei illalla ole sadepilviä tulossa. Menin klo 18 salille tekemään pohkeet ja kyykyt. Sen jälkeen juoksin Eltsuun ja kun pääsin perille, alkoi rankkasade, mikä pilasi treenini. Toisella tossuvalinnalla tilanne olisi voinut olla toinen.

Olen pari kertaa sortunut kokemattomuuttani hölmöilyyn kenkävalinnassa. Aikanaan Aktia Cupissa tuli lunta ennen starttia ja kisan aikana. Siellä oli 10-15cm uutta lunta, eivätkä jästipääjärjestäjät ajaneet harjakoneella rataa. Lähtiessäni kotoa ei satanut, joten otin sileäpohjaiset Mizuno Wave Elixir 5:t, jotka eivät pitäneet yhtään. Juoksin 5 minuuttia huonomman ajan kuin mitä olisi realistisesti voinut olettaa juoksevani ja 6 minuuttia heikommin kuin mitä tavoite oli. Se on paljon kympillä. Kuuluttajana toiminut eläkeläisukko oli sentään liekeissä ja ilmoitti meille 70% juosseen kisan piikkareilla. Itse en ole ikinä kuullut kenenkään juosseen katujuoksua piikkareilla. Myöhemmin en ollut ottanut opikseni, vaan Larun kimppalenkillä lumisella kelillä käytin samoja kisatossujani. Oli sovittu, että juostaan reippaasti, joten otin kevyimmät kengät, mikä oli virhe. En pysynyt kavereideni mukana, kun tossut sutivat tyhjää. Oikeasti paino ei merkkaa mitään, jos pitoa ei ole.

Nyt perjantai-iltana sama tapahtui jälleen. En ollut edes miettinyt kenkäasiaa, kun piti olla kuivaa. Yöllä sataa, päivällä voi tulla kuuroja, mutta illalla piti olla poutaa. Niinpä otin New Balance Vazee Pacet, jotka olivat toimineet erinomaisesti viime aikoina nopeilla lenkeillä asfaltilla, radalla ja sitä ennen olin juossut niillä runsaasti juoksumatolla. Noilla kengillä on juostu jo 422km, joten eivät ne ihan uudet enää ole, mutta kuten pohjakuviosta näkee, niin eivät ne pidä liukkaalla juoksuradalla. Tossut sutivat joka askeleella tyhjää. Oli siellä toki vastatuultakin ensimmäisessä kaarteessa, joten juoksu ei ollut yhtä vaivatonta kuin mitä se on joskus ollut, mutta tuo on vain selittelyä. En voinut edes kuvitella, kuinka liukas juoksurata voi olla. Luulin, että juoksin yhden kierroksen jotain 1.32. Katsoin kellosta, se olikin 1.42, niin paljon hitaammat nuo olosuhteet olivat. Tavoitteenani oli juosta 8km at 3.55 min/km. Heitin pyyhkeen kehään tuon tavoitteen suhteen. 4-5 kierrosta kun olin juossut, sade loppui, mutta rata oli edelleen liukas.

dsc_3499-774x1376.jpgRadalla oli eräs tummaihoinen juoksija, joka hölkkäsi hissukseen ja sitten spurttasi n. 200 metrin vetoon. Vauhdit eivät olleet päätä huimaavia, sillä muistaakseni kolme kertaa hän suoritti vetonsa juosten peesissäni. Hänellä oli Ultra Boostit jalassa, eivät siis todellakaan kevyet kengät. Aloin miettiä tossujen painoa. Olin jo heti silloin, kun tajusin, etteivät tossut pidä, miettinyt sitä, että olisi pitänyt ottaa Adiokset tai Bostonit, sillä Continentalin pohja on yleensä paras sateella. Jopa painavat ja kömpelöt Sequence Boostit ovat tuntuneet ketteriltä sadekelillä juostessani niillä viime syksyn ja alkutalven lenkkejä. Tosin en tiedä kuinka liukas tuo märkä rata olisi niilläkin ollut. En oikeasti muista, milloin olisin aiemmin ollut sateen kastelemalla juoksuradalla, niin vertailupohja puuttuu. Kenties olisi pitänyt laittaa Brooksin Launchit, joissa on päkiän kohdalla kuviota, joka pitää mukavasti.

dsc_3500-1376x774.jpg10 kierroksen jälkeen päätin, että juoksen vain 6km. En millään viitsisi enempää. Jokainen kierros tuntui niin työläältä. Lopussa rata ehkä hieman parani, joten uskalsin puskea vähän enemmän ilman riskiä, että olisin seuraavassa hetkessä turvallani. Tosin ei se pito vieläkään hyvä ollut. Viimeiset kierrokset olivat ehkä vähän nopeampiakin. Viimeiset kaksi kierrosta yritin juosta kovaa, mutta tulos oli siinäkin aika vaatimaton. 3.03 oli 800m aika eli lähes 1.32 kierroksia. Vertailun vuoksi viimeksi juoksin treenin lopuksi kierroksen 1.22. Kyllä se tuntui siltä oikeasti, että rata oli 10 sekuntia hitaampi per kierros. Loppuaikani oli 24.24 eli 4.04 min/km ja jäi sellainen fiilis, ettei treeni oikein tullut edes tehdyksi. Onneksi sentään viimeinen kilometri oli ollut 3.51, kun sitä ennen ei oltu päästy edes alle 4 minsan vauhtia. Hölmistyneenä lähdin portista ulos loppuverralle kadulle ja huomasin, että kadulla, kostealla asfaltilla tossut pitävät taas hyvin. Juoksin loppuverran alle vitosen vauhtia, kun menohaluja olisi ollut vaikka kuinka. Yritin jarrutella ja silti meni kilsa 4.44. Lopulta pääsin perille ja saunaan.

Tarinan opetus: jos haluaa juosta nopeammin, täytyy huolehtia siitä, että tossut sopivat juuri niihin olosuhteisiin parhaiten. Sateella pohjassa pitää olla pitoa.

 

 

 

 

 

 

Mainokset