Ranska-Belgia – moraalinen finaali

footballSaksan ja Argentiinan huonot alkulohko-otteet johtivat siihen, että kaavion puoliskoista tuli aika epätasaiset. Oikealle puolelle jäivät isommista futismaista vain Espanja ja Englanti kun taas vasemmalle puolelle päätyivät kaikki muut. Niinpä ei ole ihme, että vasemman puolen puolivälierät olivat tasoltaan kovempia kuin oikean puolen, kun katsotaan materiaaleja. Belgia-Brasilia ja Ranska-Uruguay olivat täynnä huippupelaajia, joista Ruotsi tai Venäjä voivat vain haaveilla. Itseasiassa minusta tuolta puolelta jatkoon selvinneet joukkueet Belgia ja Ranska ovat turnaukset parhaat ja se välierä tulee olemaan moraalinen finaali.

Uruguay ilman Cavania ei ollut lainkaan vaarallinen. Se olikin ikävä juttu tässä turnauksessa, että kaksi huippupelaajaa, nimittäin James ja Cavani joutuivat olemaan ratkaisupeleistään sivussa vamman takia. Ranska pystyi siis kontrolloimaan tuota peliä ja tekemään tarvittavat maalit. Ensin pusku todella hyvästä Griezmannin vaparikeskityksestä ja toinen maalihan oli sitten maalivahdin hörppäys. Ranska jatkoon ansaitusti, eikä sillä oikeasti mitään hätää ollutkaan.

Illan Belgia-Brasilia oli todellinen herkkupari ja täytyy sanoa, että olen ihan täpinöissäni siitä, että Belgia meni neljän joukkoon samalla tavalla kuin 1986. Maa on hajanainen, eikä maajoukkueessakaan aina ole yhteishenkeä löytynyt. Lisäksi valmentajat ovat olleet välillä kehnoja kuten esim. Wilmots. Niinpä joukkue on alisuorittanut, vaikka Anderlechtin juniorimyllystä on tullut maailman luokan pelaajia jo pitkään. Nyt vihdoin näyttävät, mikä se potentiaali on. Heillä on huikaiseva materiaali de Bruynen johdolla ja valmentaja Martinez on tekijämies. Ihmettelen miksi hän sai kenkää Evertonista, vaikka se jengi ylisuoritti lähes koko ajan. Joskus vuosia sitten Veikkaaja-lehdessä oli hyvä artikkeli hänestä. Belgia pääsi hyvin alkuvaiheessa johtoon ja sitten de Bruyne tälläsi oikein kunnon pommilla 2-0, oli riemu monilla ylimmillään. Peli ei ollut kuitenkaan vielä ohi ja toinen jakso olikin melkoista jännittämistä, kun brassit painoivat ja Belgia puolusti. Ei tullut kuitenkaan kuin yksi kavennusmaali, joten johto kesti. Olen aika iloinen siitä, että Neymarin kieriskely tapahtuu jatkossa tyyliin vuoteessa tai hiekkarannalla, eikä pelikentällä tämän turnauksen osalta.

Eilisiin peleihin oli vähän valjummat tunnelmat, kun tuntui niiden herkkupalojen olleet jo perjantaina. Lisäksi olisin todella halunnut nähdä sen Kolumbian jatkossa, mutta Englanti vei ne rankkarit silloin viimeksi. Valitettavasti. Ruotsi-Englanti olikin aika mitäänsanomaton peli. Olen vähän pettynyt Ruotsiin. Jotenkin heiltä oli nyt jo puhti poissa. Puolustivat huonosti erikoistilanteita, tuhlailivat paikkoja, eivätkä pelanneet samalla intensiteetillä kuin aiemmin. Ehkä maksimit oli jo otettu ja mahakin oli jo vähän täynnä. Englanti jatkaa kyllä ansaitusti.

Kroatia-Venäjä pelistä meni oikea joukkue jatkoon. Kroatia oli taitavampi ja hallitsi peliä, mutta jännäksi se piti laittaa, kun meni rankkareihin saakka. Jostain kumman syystä lähes joka pelaajalla heidän joukkueessaan tuli lopussa ongelmia jalkojen kanssa. Tämä on nyt kysymysmerkki jatkossa. Millaisessa kunnossa joukkue tulee välierään. Merkillepantavaa on muuten se, että Kroatian punavalkoinen paita on yksi kisojen hienoimmista, mutta he ovat saaneet käyttää sitä vain yhdessä pelissä. Jos vastustajan asut ovat punaiset ja valkoiset, niin silloin ei saa käyttää, vaikka olisi kotijoukkue. Noissa kisoissa ei nimittäin kolmospaitoja ole. Eli Englantia vastaankaan ei sitä paitaa siis varmaan näy.

En ole ihan varma haluanko Ranskan vai Belgian finaaliin. Ranska on ehkä parempi joukkue, mutta olisihan se hieno tarina, jos Belgiakin menisi finaaliin. Toisesta haluan Kroatian menevän jatkoon, mutta toisaalta olisihan se klassikko joku Ranska-Englanti, mutta huonoa siinä on se, että helpommalta kaaviopuolelta tullut helpompi joukkue voi jopa voittaa, kun se on päässyt edellisissä peleissä helpommalla. Niin kävi kaksi vuotta sitten, kun Portugali voitti Ranskan EM-finaalissa. Silloin Portugali oli pelannut koko kisojen ajan huonosti, mutta oli helpommalla kaaviopuolella ja meni sieltä sitten rimaa hipoen jopa mestaruuteen saakka. Englannilla voi olla mahdollisuudet toistaa sama temppu.

Mainokset