1000km kestotesti: Nike Pegasus 34 – kaikkien aikojen paras?

dsc_3627-1376x774.jpgProjekti on maalissa, olen juossut Pegasuksillani yli 1000km eli tarkalleen ottaen 1018km. Nyt on aika kysyä itseltäni, onko Nike Air Zoom Pegasus 34 kaikkien aikojen paras tossuparini. En tiedä, mutta todella tyytyväinen niihin olen ollut, eikä mitään kritiikkiä oikeastaan ole tullut mieleen. En ollut koskaan ennen juossut Pegasuksilla ja monesta Nike-parista oli jäänyt takavuosina vähän sellainen vetelä fiilis. Sain kuitenkin kuulla paljon hyvää tuosta Pegasus 34:sta, joten päätin itsekin ne testata ja onneksi niin tapahtui. Sen jälkeen Zoom Elite 9 tuli ”talliin” myöskin ja ne ovat myös erinomaiset. Nike on ponnahtanut viime aikoina juoksukenkien eturiviin tuomalla markkinoille paljon uusia malleja ja innovaatioita aina jostain Breaking2-projektista lähtien. Se panostus näkyy ruohonjuuritasolla peruslenkkareissakin.

Pegasus34
Pegasukset uutena

Käyttötarkoitus: allrounder sisälle ja ulos. Sopii oikeastaan kaikille alustoille ja ulkonäkönsä puolesta myös erinomaisesti salille ja ryhmäliikuntatunneille.

Pisteytys: Loppuarvioni koostuu arvosanoista, jotka olen antanut eri osa-alueille. Arviointi on tehty 1000km jälkeen, mutta ottaa huomioon koko käyttöiän siinä käytössä, missä kengät minulla olivat ja mihin ne minusta luontevasti sopivat. Nämä neljä osa-aluetta ovat ulkonäkö, mukavuus, kestävyys ja hintalaatusuhde. Yleisarvosana muodostuu neljän osa-alueen keskiarvona.

Peg341Ulkonäkö: 10-
Kenkä on niin hyvännäköinen, että niitä pitää mielellään juoksulenkkien lisäksi vaikkapa salikäytössä tai ryhmäliikunnassa. Joku voi käyttää jopa kasuaalisesti. Kun värivaihtoehtoja on tarjolla niin paljon, tarkoittaa se sitä, että juoksija voi toteuttaa itseään. Miinus tulee vain siitä, että uusi 35 on vielä paljon makeampi. Tämä väritys oli minusta jonkinlainen katseenvangitsija ja pidin siitä paljon. Ulkona se toki likaantui, mutta kun en juossut missään talven tai kevään kurassa, niin periaatteessa kengissä näkyvä lika on vain pölyä, mikä ei kauas edes näy ja lähtee pois, jos kengät laittaa muutamaksi tunniksi ämpäriin likoamaan.

Mukavuus: 9 ½
Erittäin hyvin pehmustetut kengät, jotka eivät kyllä hierrä, vaan niitä voi käyttää sekä ohuella että paksulla sukalla. Oikeastaan mitkä tahansa juoksusukat sopivat Pegasuksiin ja aina homma toimii. Lisäksi ainakin itselleni varvastilaa on riittävästi, eikä kenkä purista mistään erityisesti, mutta se ei ole myöskään toisaalta liian väljä. Istuu heti ensi metreistä alkaen erinomaisesti jalkaan. Ainoa miinus siitä, että jos on oikeasti ihan simona hellettä, niin tossu voi olla vähän kuuma.

Peg342Kestävyys: 10
Viimeisen kuuden lenkin aikana on juostu mm. 35,45 km ja 32,71 km pitkikset ilman mitään ongelmia. Vaimennus ei tunnu loppuneen. Okei, käytin valtaosan ajasta kenkiä juoksumatolla, salilla ja ryhmäliikunnassa ja vasta tämä elinkaaren loppuvaihe 800-1000 km on menty ulkolenkeillä, joten tilanne olisi vähän eri, jos kaikki 1000 km olisi juostu ulkona, mutta kun vaimennusta on oikeasti näin paljon, niin minusta se olisi riittänyt myös pelkästään ulkona juostessa. Ainoa, mikä kuluu, on nappulat pohjassa ja pelkästään ulkona juostessa ne olisivat voineet mennä sileiksi, mutta en usko senkään haittaavan mitään. Kenkä voi olla vähän liukas märällä, mutta ei sitä välttämättä pahimmalla sadekelillä niitä kenkiä ainakaan kovavauhtiseen treeniin tarvitsekaan käyttää. Pikkaisen kengät menivät linttaan johtuen ylipronaatiostani, mutta niin vähän, ettei asialla ole mitään merkitystä. Näiden kenkien käyttöä voisi vielä jatkaa ja kokeilla, kuinka paljon kilsoja voisi kerätä lisää. Säästän kuitenkin jalkojani ja haluan juosta myös muilla tossuilla, joten sen vuoksi tämä testi loppuu tähän.

Hintalaatusuhde: 8 ½ tai 10
Siis tämä riippuu siitä, ostaako kengät listahinnalla vai alesta. Saatavuus ja tarjonta on niin hyvä, että niitä vähän väliä jossain paikassa alessa tyyliin 79,90€ tai ainakin Niken nettisivuilla vajaat 92€. Nyt kun uusi 35-malli on myynnissä, niin Stadium ja Inter Sport ovat myyneet 34-mallia kesäalessa hintaan 69,90€, mikä on todella hyvä hinta. Moni juoksija on minulle nimenomaan Pegasuksissa hintaa kehunut. Kääntöpuolena on sitten se kohonnut listahinta. Aikanaan Pegasus oli aika edullinen, mutta nykyään se listahinta on jo kavunnut 132 euroon, mikä ei ole kovinkaan halpa. Se on halvempi kuin Odyssey Reactin tai Epic Reactin hinta, mutta ei edullinen. Toki toisissa paikoissa ovat hinnoitelleet tossun vähän halvemmaksi. Olen nähnyt vaikkapa 119 euron hintalappuja. Joka tapauksessa kestävä kenkä kyseessä, jossa vaimennus ei lopu, joten ei hintalaatusuhde huono ole, vaikka täydellä hinnalla ostaisi.

Kokonaisarvosana: 9 ½
Tasapainoinen kokonaisuus, jossa ei ole paljoakaan heikkouksia. Todellinen allrounder, joka ainakin minulle oli työhevonen peruslenkeille ja pitkiksille, mutta tarvittaessa niillä voi mennä kovaakin, jos tahtoo. Se on nimittäin responsiivinen kenkä, eikä lainkaan kömpelö, vaikka painoa onkin aika runsaasti. Ei sen peruslenkkarin kyllä niin kevyt tarvitsekaan olla. Monesti vähän enemmän painoa tarkoittaa parempaa kestävyyttä ja vaimennusta. Nämä eivät ole myöskään liian pehmeät, vaan jotenkin sopiva kompromissi pehmeyden ja jämäkkyyden välillä. Tossu sopi hyvin niin juoksumatolle, hiekkateille kuin asfaltillekin. Olen tämän testin aikana saanut monen muunkin juoksijan hankkimaan Pegasukset. Osa on mallia aikaisemmin ylenkatsonut ja kuvitellut sen olevan jonkinlainen kenkä kävelijöille ja muille ei-urheilijoille, mutta käytännössä kaikki ovat näistä pitäneet, kun ovat niille antaneet mahdollisuuden. Viimeksi perjantaina yksi Facebook-kaveri totesi, että kyllä hänen kaappiinsa taitaa vielä Pegasuksetkin mahtua. Toki aina se on niin, että mikään kenkämalli ei sovi jokaiselle. Jos on paljon ylipronaatiota tai paljon ylipainoa, niin joku muu kenkämalli voi olla parempi valinta. Samoin lesti ei välttämättä kaikille sovi, mutta hyvin monelle tässä on hyvä kenkä.

Peg344Suositeltu km-määrä (minun kaltaiselleni juoksijalle): 1000+
Ainakin tällaisessa käytössä, jossa tossupari oli ensin sisäkäytössä salilla ja juoksumatolla, jonka jälkeen sillä on juostu ulkona, vaimennus riittää kevyesti toiselle tuhannelle ja kun tossut eivät ole mistään rikki, niin niillä voisi juosta vielä tämän kestotestin päätyttyäkin.

Tekisinkö saman uudestaan? Ehdottomasti KYLLÄ. Yksi, kaksi paria Pegasuksia voisi olla vaikkapa aina rotaatiossa.

DSC_2875-1376x774Ovh-hinta 132€. Tätä kirjoitettaessa saatavana alennusmyynnistä 69,90€.
Uusi, korvaava malli Pegasus 35 tuli markkinoille kesäkuun alussa hintaan 132€. Malli ei ole muuttunut radikaalisesti, vaan hyvin pitkälti samat sävelet pitäisi päteä siihenkin malliin kuin mitä tämä testi tästä kenkämallista kertoi. Hieman toki tossumallia on taas kehitetty eteenpäin ja ulkonäkö on tosiaan vielä parempi.

Nike Pegasuksilla oli todella kiva treenata. 

Mainokset

5 Replies to “1000km kestotesti: Nike Pegasus 34 – kaikkien aikojen paras?”

Kommentointi on suljettu.