Helsinki2018-huippukokous oli matkailulle hieno juttu

DSC_3848-1376x774.JPGEilen oli kyllä kiva päivä, kun Helsinki2018-huippukokous Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien välillä järjestettiin täällä. Ensinnäkin keli oli aivan mahtava. Jos täällä olisi ollut 10 astetta ja sateista, niin kansainvälisille toimittajille olisi tullut aivan eri kuva. Nyt he saivat nauttia 30 asteen helteestä, joka ei ollut edes tukalankuumaa, vaan sellaisella 35 kosteusprosentilla tuo oli itseasiassa oikein mukava päivä. Mikään ei ole oikeasti hienomman näköistä kuin Helsinki tuollaisena lämpimänä kesäpäivänä. Täältä välittyi upeaa kuvaa maailmalle, toimittajat vierailivat eri paikoissa muutaman päivän aikana ja kertoivat positiivisesti kokemuksistaan niin lähetyksissä kuin sosiaalisessa mediassa. Tuollaista eturivin porukkaa, jotka ovat monesti samalla mielipidevaikuttajia, ei saa tänne edes rahalla. Helsinki ja Suomi eivät olisi saaneet tuollaista miljardien arvoista matkailumainosta millään muulla tavalla.

dsc_3844-1376x774.jpgToinen hyvä asia oli se, että järjestelyt onnistuivat lyhyellä aikataululla erinomaisesti. Erityisesti Finlandia-talon lehdistökeskusta oli kiitelty. Lehdistölle oli tarjolla ruokaa, juomaa, mahdollisuus katsoa mm-futista, ilmaiset joukkoliikenneliput, pihalla ollut sauna ja niitä kuuluisia herneitä ja mansikoita. Kun lehdistöstä pitää hyvää huolta, niin se näkyy ja kuuluu kauas. Voikin sanoa, että hienon sään, onnistuneiden järjestelyiden ja asioiden hyvän toimivuuden vuoksi voisi olettaa ulkomaalaisten matkailijoiden määrän kasvavan täällä entisestään. Tämä on kaupunki ja maa, missä asiat toimivat. Toivotaan, ettei tule pelkästään risteilyturisteja, vaan runsaasti matkailijoita, jotka käyttävät palveluita ja majoitustarjontaa.

20180717_104405-1361x725.jpgOlin itsekin katsomassa kaupungilla tunnelmia. En ole nähnyt Venäjän presidentin saattuetta varmaan koskaan tai en ainakaan muista nähneeni. Yhdysvaltojen presidentin saattueen näin 1995 Madridissa. Täytyy sanoa, että porukkaa oli liikkeellä yllättävän paljon. Tuli nähtyä aika erikoistakin porukkaa. Juttelin mm. yhden suomalaisen kanssa, joka oli tavannut Trumpin 7 vuotta sitten Central Parkissa. Hän oli kiertänyt nyt ympäriinsä Kalastajatorpan ympäristöstä lähtien. Espalla puolestaan oli yksi eläkeläisukko Amerikasta (varmaan risteilyvieras), joka kertoi hallinnoineensa 1700 poliisiautoa ennen kuin jäi eläkkeelle ja hän halusi nähdä the Beastin.

Poliisilla oli kyllä homma vähä hakusessa. Yleisöllä ei ollut tietoa, missä saa seurata ja missä ei ja poliisi sitten ihan yllättäen alkoi tyhjentää jotain tiettyä kadunpätkää, missä vielä hetki aikaisemmin oli saanut olla. Ihmiset olivat tulleet aikaisin saadakseen hyvät katsomispaikat, niin sitten heidän piti lähteä. Se aiheutti puolestaan sellaista häiritsevää kulkua muille alueille. Saattoi olla ihan parin minuutin välein, kun muuttui se ajatus siitä, missä saa olla ja missä ei. Luulen, etteivät olleet suunnitelleet asiaa etukäteen ollenkaan. Kaiken huippuna oli se, että sieltä sanottiin: ”sinnepäin, lähtekää sinnepäin.” Eli sellaista todella sekavaa toimintaa, mikä kielii huonosta projektin johdosta. Pitäisi olla selkeästi tiedossa ne alueet, missä saa olla ja ne, missä ei saa olla ja se pitää kommunikoida ihmisille heti alun perin.

dsc_3866-1376x774.jpgEn saanut kuvia the Beastista tai muistakaan Trumpin saattueen autosta koomisesta syystä. Olin kiinnittänyt kännykkäni tripodiin, jotta saisin parempia kuvia ja kun puhelin on kromia ja kun ulkona oli 30 astetta ja auringonpaistetta, niin 1,5 tuntia niissä olosuhteissa hyydytti kameran, eikä miestä. Minulle se lämpö ei ollut mitenkään tukalaa, mutta kännykkä ilmoitti pari minuuttia ennen kuin autot tulivat, että ylikuumenemisen vuoksi kännykkäsovellus sulkeutuu automaattisesti. Siinä sitä sitten oltiin. No tärkeintähän se oli olla mukana tunnelmassa, ihan sama saiko jostain autosta kuvaa vai eikö. Eihän minulla kuvia ole siitä 1995 tapauksestakaan.

Päätin, etten juokse tai pyöräile eilen ollenkaan, vaan pidän lepopäivän. Menin myöhemmin iltapäivällä rantaan, katsoin lehdistötilaisuuden kännykältä, jonka jälkeen menin uimaan. Harmikseni huomasin, että oli tullut sinilevää. Sitä ei ollut ollut siellä vielä sunnuntai-iltana. Nyt oli, eikä se uiminen ollut mukavaa. Ei se ollut sellaista paksua ”mattoa”, mutta kun sitä selvästi silti oli siinä pinnalla, niin en viitsinyt uida niin, että laittaisin pään veden alle. Muutenkin olin vedessä normaalia lyhyemmän ajan. Enkä mennyt uudestaan enää uimaan, vaikka mieli teki. 2011 alkaen en ole Lauttasaaressa nähnyt kertaakaan samoilla rannoilla tuolla tavalla sinilevää. Se oli vähän ikävä juttu, kun vesi on kuitenkin nyt muuten mukavan lämmintä, eikä tuultakaan ollut nimeksikään.

Pari päivää helikopterit pörräsivät koko ajan yläpuolella, joten nyt kun on ihan hiljaista, ollaan kai palattu arkeen. Isot pojat lähtivät kotiin ja me voidaan seurata vaikkapa Suomi Areenaa tai not.

Mainokset