Brooks Launch 500 kilsaa – parempi vai huonompi kuin Nike Pegasus?

dsc_4173-1376x774.jpgHalpishaasteen idea oli näpäyttää Juoksija-lehteä. He tekivät nimittäin jutun halvoista 35-70 euron juoksukengistä, eivätkä sanallakaan maininneet mahdollisuutta hankkia ylivuotiset kengät tuollaisten ns. markettilenkkareiden sijaan. Niinpä päätin näyttää. Hankkisin paremman vaihtoehdon tuohon hintahaarukkaan. Alennusmyyntien aikaanhan tuo olisi ollut helppoa, sillä esimerkiksi tänä kesänä Stadiumilla ja InterSportilla oli runsaasti laadukkaita tossupareja vaikkapa 69,90€ hintalapulla. Mm. paljon kehutut Nike Pegasus 34:t. Tuolloin ei kuitenkaan ollut alennusmyynnit enää käynnissä, joten piti operoida sillä valikoimalla, mitä oli. Vaihtoehtoina on tilata kengät ulkomailta, mutta tsekattuani eri saitit päädyin siihen johtopäätökseen, että InterSportin verkkokaupan Brooks Launch 3 hintaan 59,90€ (postikuluineen 63,50€) olisi paras diili. Ensinnäkin tossun ovh 119 euroa oli jo kohtuu hyvä niistä kengistä ja kun myivät puoleen hintaan, niin se oli erinomainen diili. Siitäkin huolimatta, että tuo Launch 3 oli 2016 mallia kun taas viime vuonna 2017 oli jo myynnissä Launch 4, joka oli kevyempi. Peruslenkkarikäytössä painolla ei ole niin suurta merkitystä, joten klikkasin ne ostoskoriin.

Kengät saapuivat syyskuussa syntymäpäivänäni ja kävin heittämässä niillä yhden lenkin. Olin erityisen tyytyväinen kenkäparin kirkkaan punaiseen väritykseen ja muutenkin pirteään ulkonäköön. Sen jälkeen niillä tuli juostua pari sataa kilsaa ennen talven tuloa. Toukokuulle tullessa palasin asiaan ja sain varttitonnin täyteen. Olin miettinyt vähän, että onko järkeä jatkaa kestotestiä, kun kerran Brooks ei ole enää Suomen markkinoilla tarjolla. Alkuperäinen halpishaasteen ideahan tuli todistetuksi ja kenties moni lukija sai hankituksi Launchit edullisesti (oman ostoni jälkeen myös Launch 4 oli myynnissä samaan alehintaan siellä verkkokaupassa). Niinpä kesällä olikin pääpaino siinä, että saisin Pegasuksien ja Hokien kestotestit maaliin. Sitten kuulin uutisen: Brooks palaisi keväällä 2019 Suomen markkinoille ja joka InterSport on velvoitettu ottamaan kolme tossumallia myyntiin, jotka ovat mukana kampanjoissa. Kauppias saa ottaa muitakin malleja, mutta ne kolme ovat pakollisia. Kuulemani mukaan Launch on todennäköisesti mukana tässä. Niinpä ensi keväänä uusi Launch 6 on laajalti tarjolla. Se antoi virtaa tälle kestotestille. Baltsu on uskonut Brooksin silloinkin, kun suomalaiskauppiaat ja kuluttajat eivät ole ehkä niin tehneet. Nyt kun mallisto on parantunut, on tullut uusia paremman näköisiä uuden teknologian tossuja, niin merkkiä kannattaa nostaa esille. Se on hyvä vaihtoehto. Juoksijoiden kannalta on hyödyllistä saada tietoa, millaisesta tossumallista on kysymys, jos ja kun niitä kohta taas saa. Niinpä olen juossut viimeisen kuukauden aikana todella paljon lenkkejä näillä kengillä ja nyt ne ylittivät 500km rajapyykin eli puolimatkan krouvin. Tämä raportti on kirjoitettu, kun tossuissa on 506 kilsaa mittarissa.

dsc_4167-1376x774.jpgOn luontevaa, että vertaan kenkämallia Nike Pegasus 34:een, sillä Peg oli sen verran hyvä yleistossu. Lyhyesti sanottuna voisi sanoa, että tämä Launch ei ole oikeastaan missään loistava, mutta ei missään heikkokaan eli jopa vähän tylsä peruslenkkari, mutta hyvä siinä yleistossutarkoituksessa. Kun katsoo pohjakuviota ja päkiän paksua kumikerrosta, niin voi havaita sen, että nämä ovat ehdottomasti ulkolenkkikäyttöön. En missään tapauksessa käyttäisi näitä juoksumatolla tai salikenkinä, vaan ulkona ja hiekalla pito voikin olla parempi kuin Pegasuksilla, vaikkei niissäkään pito huono ole. Pito on siis Brookseissa hyvä ja se on vahvuus.

dsc_4161-1376x774.jpgToinen erityinen ominaisuus on peruslenkkareille poikkeuksellisen ohut ja hyvin hengittävä päällinen. Sukat näkyvät suorastaan päällisen läpi. Näin ollen nyt kun on ollut hellettä ja olen käyttänyt vieläpä ohuita sukkia, niin kengät ovat olleet todella mukavat, kun eivät ole olleet liian kuumat. En juossut koskaan yhtään kuumassa Pegasuksilla, joten en täysin voi verrata, mutta sanoisin, että Brooksien päällinen on ohuempi ja hengittää paremmin kuin Pegasuksien päällinen, vaikkei se niissäkään huono ollut. Tosin kääntöpuolena on sitten kestävyys.

Yksi selkeä ero Pegasuksiin, minkä huomasin nyt kesällä, on se, että Launch on etuosastaan kapeampi. Pegasus oli mukava millä tahansa sukilla, mutta näihin kun laitoin vahingossa liian paksun sukan ja juoksin reilut 20 kilsaa, niin se alkoi ikävästi ottaa kiinni pikkuvarpaiden ulkosyrjistä ja kuumottaa. Tuon lenkin jälkeen varpaat olivat siitä kohtaa hellinä ja ihmetyksekseni havaitsin kengän päälliseen kuluneen aikalailla. Vasemmassa kengässä oli alkavaa reikää ja oikeassa oli pieni reikä päällisessä. Tuolloin kengillä oli juostu reilut 300 kilsaa. Nyt kun mittarissa on 506 km, niin oikean kengän reikä on vähän laajentunut kuten kuvasta näkyy ja tuntuukin siltä, että hyvin suurella todennäköisyydellä kenkien päälliset ovat aika kärsineen näköiset 1000 km jälkeen, vaikken tossuilla paksuilla sukilla juoksisikaan. Tuo ohut päällinen on vain yksinkertaisesti niin herkkä menemään rikki.

dsc_4174-1376x774.jpgIhmettelin, miksi paksu sukka oli ongelma ja vertasin Pegasuksiin ja huomasin selkeän eron tossun leveydessä varvastilan osalta. Tuon jälkeen en ole kaikista paksuimpia sukkia käyttänytkään ja toisaalta ei ole ollut tarvettakaan, kun hellettä on piisannut. Pikemminkin olen juossut aika monta lenkkiä todella ohuilla juoksusukilla ja ne toimivat yllättävän hyvin. Tossu ei ole epämukava ohuimmillakaan sukilla. Ei tule hiertymiä tai muitakaan ongelmia. Brooks Launch 3 on siis varvastilastaan selkeästi kapeampi kuin Nike Pegasus 34.

dsc_4169-1376x774-e1533502660820.jpgNike Pegasus on myöskin laadukkaamman oloinen. Brooks on käyttänyt jotenkin halvempia perusratkaisuja, mikä näkyy yksityiskohdissa esimerkiksi siinä, että iltissä oleva logo on tarramainen ja kuluu pois. Muutenkin läheltä katsottuna Pegasukset näyttävät paremmilta. Toisaalta onko tuollaisella asialla mitään väliä. Kauempaa katsottuna nämä Brooksit näyttävät hyviltä erityisesti värityksensä vuoksi. Jossain toisessa värityksessä tämä kenkä olisi ollut vähän turhan arkinen, mutta punaisena se näyttää hyvältä. Huvittava yksityiskohta on se, että vasemman kengän päällä on kolme tummaa tahraa. Ne ovat geelistä tullutta sokeria. Lähtiessäni yhdelle pitkikselle minulla ei ollut taskuja. Päätin, että laitan geelin sukanvarteen, sillä se ratkaisu oli toiminut kerran aiemminkin. Jalassa oli kuitenkin ohuet varrettomat sukat, niin eihän se geeli mennytkään sinne samalla tavalla. Laitoin sen kaksin kerroin nilkan tienoille ja lähdin lenkille. Meni reilu kilsa niin se pullahti sieltä asfaltille. Sitä ennen pussi oli onnistunut hinkata niin paljon, että se geelipussi oli mennyt rikki ja sieltä tippui pikkaisen geeliä ulos. Ajattelin, ettei se haittaa. Pidin geeliä kädessäni ja söin sen vasta joku 12 kilsaa myöhemmin, vaikka siitä vähän geeliä ajoittain tippuikin. En ollut huomannut, että sitä oli tippunut kengällenikin. Luulin itseasiassa, että kengän päällisessä on hikeä. Sitten kun ne tahrat olivat seuraavalle lenkillekin lähdettäessä, tajusin sen olevan jotain muuta ja kokeillessani huomasin sen olevan tahmea. En ole viitsinyt yrittää pestä tahroja pois. Nämä ovat työkalut, joten mennään niin miten tilanne on.

Vaimennuksen suhteen 500 kilsassa ei ole tapahtunut mitään ihmeellistä. Ainakin peruslenkkien osalta tuntuu, että kengät ovat vielä hyvin vaimennetut ja muutenkin kun ne laittaa jalkaan, niin ei tule mitään erityisiä fiiliksiä. Ne tekevät työnsä aika huomaamatta. Ne ovat riittävän mukavat ja niillä on helppo käydä juoksemassa lenkkejä. Jopa älytöntä siihen hankintahintaan nähden. Ovh hintakaan ei näistä minusta paha ole. Kun Launch 6 tulee ensi keväänä, niin se tulee sitten olemaan näitä selvästi kevyempi eli 255 grammaa. Brooksilla on ollut muiden merkkien tapaan pyrkimys mennä kohti kevyempiä kenkiä ja Launch 4, 5 ja 6 ovat kaikki kevyempiä kuin tämä 3. Yhtenä erona on se, että pohjassa on vähemmän kumia. Toisaalta joku voisi sanoa, että tässä on jopa liian paljon sitä kumia päkiän kohdalla, eikä sitä niin paljon tarvitsekaan. Minullahan tossu on kulunut selkeästi enemmän sen paksumman kumikerroksen etupuolelta kärjestä.

Ei ole tainnut olla vieläkään kertaakaan sadekeli, kun olen näillä kengillä juossut. Niillä huonommilla ilmoilla juoksin Hoka Claytoneilla ja nyt kun Hokat ovat jääneet pois käytöstä, niin sen jälkeen on ollut tätä hellettä koko ajan. Toki sekin tilanne tulee muuttumaan ja nyt kun puolimatkan krouvi on ylitetty, niin nämä kengät ovat ne, joita piestään menemään oikein karuissa olosuhteissa.

dsc_4170-1376x774.jpgKummat sitten ottaisin 500 km kokemuksella, Brooks Launchit vai Nike Pegasukset? Sanoisin, että Pegasus on vähän hienompi ja vähän parempi kenkä, mutta ero on niin pieni, että päätös menisi hinnan mukaan. Jos Launch olisi 20 euroa tai enemmän halvempi kuin Pegasus, niin valitsisin Launchit. Muussa tapauksessa valintani kohdistuisi Pegasuksiin. Molemmat ovat kyllä hyvät peruslenkkarit. Launchin päällinen ei tule kestämään, mutta toisaalta silläkään ei ole väliä. Joka tossuparia ei tarvitse säästää jälkipolville, vaan kun kengät ovat tehneet tehtävänsä, niin olkoot rikki. Tällä hetkellä kestotestistä voi siis sanoa, että tämä on hyvä juoksukenkäpari, josta ei nyt varsinaista valittamista ole.

Kenkien nauhojen päässä lukee dig deep. Siis molemmissa kengissä toisessa päässä dig ja toisessa deep. Se on aika hyvä motto peruslenkkarille. Kaiva syvältä, kyllä se kunto sieltä löytyy!