Nike Pegasus 35 kestotestiin – parempi vai huonompi kuin edeltäjänsä?

dsc_4298-1376x7741.jpgSain heinäkuussa valmiiksi Nike Pegasus 34:n 1000km kestotestin. Tuossa testissä kenkä osoittautui erittäin mukavaksi ja kestäväksi tossuksi, jolla suoritin tietyssä vaiheessa suurimman osan pitkiksistäni, palauttavista ja peruslenkeistä sekä kävin monilla ryhmäliikuntatunneilla. Kenkä toimi hyvin sekä ulkona että sisällä ja vielä 1000km jälkeen se on niin hyvä, että käytän niitä hengailukäytössä. Vaimennus ei ole loppu, eivätkä ne ole mistään rikki ja näyttävät hyviltä. Annoin kengälle yleisarvosanan 9,5/10. Jos olisin ollut kuluttaja, enkä bloggaaja, niin olisin mennyt nyt kesäaleihin, joissa Pegasus 34:sta myytiin hintaan 69,90€ ja ostanut niitä neljä paria ratkaisten yleiskenkätarpeeni yli vuodeksi. Kun kuitenkin on se ilo ja vastuu bloggaajana seurata näitä kenkämarkkinoita ja testata kenkiä, siirryn eteenpäin ja nyt täytyy valita uusia kenkämalleja testiin.

20180816_102452.jpgOlen lukenut satojen kenkien speksit, hypistellyt vaikka kuinka monia tossuja ja joitain jopa kokeillut jalkaan. Muutamaa harvaa olen päässyt vähän testaamaankin. Nike Pegasus 35:stakin kokeilin jalkaan kolme kertaa. Itseasiassa en ollut ajatellut edes ottaa niitä testiin, kun juuri olin testannut ne kolmeneloset ja oli intoa kokeilla uusia merkkejä ja malleja. Minulla ei myöskään ole minkäänlaista sopimusta Niken kanssa, mikä edellyttäisi sitä, että merkin pitää näkyä blogissa tai minun pitäisi juosta niin ja niin monilla Nikeilla, vaikka esim. yhden Inter Sportin kenkävastaava sanoi kerran, että olen Nike-mies. Totuus on vain se, että Nike on tuonut paljon mielenkiintoista uutta Breaking2-projektinsa jälkeen markkinoille kuten Pegasus 34, Zoom Fly, Vaporfly 4%, Epic React, Pegasus 35 ja Pegasus Turbo. Lifestylekengissä on myöskin tullut todella paljon uutta kiinnostavaa kuten Air Max 270, mitkä itsellänikin on ja monia muita. Nike on siis tällä hetkellä ”tapetilla” ja vaikka kuinka juoksisi joka merkillä, niin ei Nikea voi sivuuttaa. Alalla puhutaan paljon siitä, mitä Nike tekee, enkä ole poikkeus.

dsc_4297-1376x774.jpgPegasus on aika paljon erilainen kenkä kuin Pegasus 34. Se on kevyempi ja nopeampi kuin edeltäjänsä. Siinä on zoom-vaimennus nyt koko matkalla ja vähän sen mallisesti kuin miten hiilikuitulevy on Vaporflyissa. Sen pitäisi olla siis entistä parempi treenikenkä ainakin heille, jotka haluavat juosta vähän kovempaa. Päällinenkin on ohuempaa ja paremmin hengittävää materiaalia. Lisäksi kenkä on tyylikkäämmän näköinen kuin aikaisempi malli. Onko tämä liian hyvää ollakseen totta? Lähes kaikki YouTube-arviot kengästä ovat positiivisia ja samaten huippujuoksijat kehuvat sitä. Toisaalta Jodlaaja kertoi blogissaan, että hänellä kenkä hajosi pohjista kun vastaavasti Pegasus 34 ei niin tehnyt. Testaajathan eivät videoita varten kovinkaan paljon samaa kenkää käytä, joten sitä kestävyyttä ei näe ja huippujuoksijoille sillä ei ole mitään väliä. Mo Farah, Gwen Jorgensen ja kaikki muut Niken sopimusurheilijat saavat uusia kenkiä vaikka joka viikko. Heille kestävyydellä ei siis ole väliä. Niinpä halusin testata tämän väitteen, onko kenkä yhä kestävä vai ei.

On muitakin asioita, mitkä kiinnostavat. Eräs Inter Sportin kenkämyyjä väitti, että kenkä on liian kapea, joten sitä on vaikea myydä suomalaisille. Minä en ole kokenut sitä kapeaksi, vaikka olen kokeillut kenkää jalkaani kolmessa eri kaupassa kolmessa eri värityksessä. Ne kaikki parit ovat olleet valmistettu eri aikaan eri tehtaassa. Nämä on valmistettu 21.2-10.5 Indonesiassa sijaitsevassa tehtaassa. Taitavat olla ensimmäiset Nikeni Indonesiasta. Kiinasta tai Vietnamista ovat olleet kaikki entiset Niken juoksutossuni. Pegasus 35 on toki keskeltä napakampi kuin ennen, mutta en sanoisi sitä liian kapeaksi ja monet arvioijat ovat jopa sitä mieltä, että tossun varvastila on jopa entistä tilavampi. Nauhat alkavat ylempää kuin ennen ja etuosan volyymi on hyvä. Lisäksi Nike tekee leveätä versiota heille, joille normaali on liian kapea. Tossun on lisäksi sanottu mukautuvan, kun sillä on vähän aikaa juostu. Omissa testeissäni tulen kyllä kokeilemaan sitä, voiko Pegasuksilla yhä juosta kuten ennen kaikilla sukilla. Niin ohuilla, keskivertosukilla kuin paksuilla juoksusukilla.

dsc_4302-1376x774.jpgYksi asia, mikä minua itseäni vähän mietitytti oli tuo kantaosa. Huippujuoksijoiden palaute on ollut ratkaisevana tekijänä monessa asiassa näitä uudempia malleja suunniteltaessa, eikä tämä tai Pegasus Turbo ole poikkeuksena. Tässä tavallisessa Pegasus 35:ssa on Mo Farahin palautteen perusteella muutettu aika paljon kantaosaa. Se yläosa on hiertänyt hänen akillesjännettään ja niinpä hän ei ole voinut käyttää tavanomaista Pegasus 34:sta, vaan hänelle on tehty erikoismalli, jossa se takaosa on todella matala. Nyt tämä ”ongelma”, mikä ainakaan itselleni ei ollut ongelma, vaan pikemminkin päinvastoin on poistettu sellaisella ratkaisulla, että takaosa on kaarrettu voimakkaasti taakse ja korotettu. Jotkut vääräleuat sanovat, että se näyttää nyt tonttulakilta. Kun olen kokeillut kenkää kaupassa, minulla on ollut sellainen tunne, että kantapää voisi luiskahtaa sieltä ulos, kun se ei lukitse kantapäätä samalla tavalla kuin ennen. Ehkä se johtuu osin siitä, että olen lukenut heel slippagesta ja alkanut epäillä asioita. Nyt kuitenkin kun laitoin tänä aamuna noihin kenkiin lukkonauhoituksen ja kokeilin juoksusukilla, niin en huomannut sitä ilmiötä. Tosin en juossut metriäkään, mutta se täytyy kokeilla.

dsc_4300-1376x774.jpgToisia ihmisiä mietityttää myöskin kengän iltti. Se on ommeltu sinne kiinni sellaiseksi kielekkeeksi ja se on kooltaan valtava. Se tulee niin korkealle, että se on edestä paljon korkeammalla kuin matalavartiset sukat. Moni on kuitenkin kertonut, että ei se ole hiertänyt juostessa. Mielenkiintoista nähdä, onko tuo kieleke vain ulkonäköjuttu vai voiko siitä aiheutua jotain haittaa. En ole oikein varma, onko se edes hyvännäköinen. Yksi erikoisuus näissä kengissä on sekin, että nauhat ovat aika lyhyet. Kun laitoin lukkonauhoituksen, niin tuntui, että nauhat ovat juuri minimimittaiset. En pärjäisi yhtään lyhyemmillä nauhoilla ja olisi kiva, jos ne olisivat pikkaisen pidemmät. Pegasus 34 ja Hoka Clayton 2 ovat esimerkkejä kengistä, joissa on mielestäni juuri sopivan pituisen nauhat. Sitten on ollut paljon kenkiä, itseasiassa varmaan suurin osa juoksukengistä, joista on ollut itselleni aivan liian pitkät nauhat. Nämä ovat harvinainen poikkeus siinä mielessä, että tekee mieli väittää, että jos juoksijalla on oikein korkea holvi jalassaan ja haluaa laittaa lukkonauhoituksen, niin silloin nauhat ovat liian lyhyet.

dsc_4349-1376x774.jpgPuhutaan lopuksi väreistä. Olen nähnyt Pegasus 35:sta nyt yli kymmenessä värissä ja täytyy sanoa, että monet niistä ovat hyviä. Pidän siitä, että ei sotketa liian paljon värejä mukaan, vaan aika kliinisesti yksi väri ja toinen Swooshiin. Pohja on yleensä tumma paitsi siinä yhdessä tummanharmaassa, joka tuli Suomessa ensimmäisenä kauppoihin. Siinä on joku infraoranssi Swoosh ja samanvärinen pohja. Väri on aina makuasia ja pitkään ajattelin, että haluaisin sen punaisen kengän, mikä oli lanseerausvärinä Global Launchissa Bostonissa. Sen jälkeen aloin miettiä sitä harmaata. Nyt kesällä, kun tuli lukemattomia uusia värejä ulos, niin ajattelin, että aika monethan näistä ovat hyviä. Lopulta päädyin sinivalkoiseen, lähes Suomi-teemaiseen väritykseen. Olen aina pitänyt sinisistä juoksukengistä. Viime vuonnahan minulla oli peruslenkkareina kahdetkin siniset Mizuno Inspiret. Sininen on aika helppo yhdistää lähes mihin vain sekä juoksumatolla että ulkonajuostessa. Ehkä joku vihreä tai turkoosi paita sopii huonosti näiden kanssa, mutta yleisesti ottaen melkein kaikki juoksuvaatteet sopivat. Minusta tämä on todella hyvä väri, todella freesinnäköinen. Ne näyttävät oikeasti todella hyviltä vaikkapa lifestylekäytössäkin eli nämä kävisivät sellaisille henkilöillekin, jotka eivät juokse pätkääkään. Minullahan ei ollut kuvaussessiossa edes juoksuvaatteita. Ei tarvinnut olla, koska kengät ovat hienot näinkin. Jollain lyhyellä kaupunkilomalla nämä voisivat olla ainoat kengät, jos ilma olisi hyvä. Samoilla tossuilla voisi juosta ja liikkua kaupungilla.

Mielenkiinnolla siis odotan, ovatko 35:t paremmat, yhtä hyvät vai huonommat kuin erinomainen Pegasus 34.

Mainokset