Kisamaanantai: top 5 after marathon kengät

airmax.JPGNyt alkaa syksyn maratonkausi! Lauantaina juostiin Paavo Nurmi Marathon, tulevana viikonloppuna kisataan Helsinki Marathon ja tästä eteenpäin syys- ja lokakuu ovat vilkkaita maratonjuoksujen aikaa sekä Suomessa että ulkomailla. Varsinkin aloittelijoilla on kuitenkin monia kysymyksiä ja epäselviä asioita, joihin on hyvä antaa vinkkejä. Tänään annan vinkkejä siihen, mitkä ovat hyvät kengät käytettäviksi maratonjuoksun jälkeen samana iltana ja seuraavina päivinä, jos on kaupunkilomalla ulkomailla juostu se kisa.

Monesti lentokentillä näkee todella junttia porukkaa silloin, jos lento on lähdössä kaupunkiin, missä on viikonloppuna maraton. Ylisuuret Prismasta hankitut farkut ja jotkut Asicsin juoksulenkkarit, jotka eivät sovi casuaalikäyttöön lainkaan. Tuntuu, että se porukka on nähty viimeksi ihmisten ilmoilla joskus 70-luvulla, niin järkyttävästi heidät on näet puettu. Ei kannata olla osa sitä porukkaa, vaan ottaa opiksi tästä listasta. Mennään suoraan asiaan. Nämä viisi kenkää eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä, vaan kaikki ovat mukavia ja vaimennettuja, mikä on kisan jälkeen tärkeätä. Silloin ei kannata siis mitään jortsukenkiä laittaa jalkaan tai sellaisia ohutpohjaisia tennareita, missä ei ole mitään vaimennusta.

air-max-270-shoe-ntl0RF

 • Nike Air Max 270
  Air Max 270 on suosikkikenkäni tällä hetkellä. Se on aivan älyttömän hyvin vaimennettu ja hyvännäköinen. Varsinkin kantaosassa oleva suuri air unit tekee todella pehmeän tunteen. Ne eivät ole kuitenkaan liian löysät, joten ne ovat oikeasti todella hyvät kengät, jos tossujen täytyy olla koko päivä jalassa.Parasta kengissä on se, että niitä on saatavilla lukuisissa värivaihtoehdoissa ja lisäksi Niken sivuilla voi suunnitella omansa. Itselläni on Lontoon muotiviikoilta tuttu värivaihtoehto (kts. kuva ylhäällä), jota myytiin vain muutamissa liikkeissä. Samaten tässä kuvassa oleva Just do it. -väritys ei nyt kovin monessa paikassa ole tarjolla, mutta niitä saa tällä hetkellä Niken sivuilta. Jokaiselle varmasti löytyy omaan tyyliin sopiva Air Max 270. Niin hyvin niitä on saatavilla.

  Vaimennus riittää loistavasti kisan jälkeiseen käyttöön. Koko sen sijaan on sellainen, mitä kannattaa miettiä. Onko itsellä taipumus siihen, että kynnet kärsivät kisassa tai jalat turpoavat reilusti. Jos näin on, niin tuo etuosa on vähän matala. Itselläni on Niken juoksukengissä kokona 43, mutta Air Maxeihin otan 42,5, sillä haluan sellaisen tiukemman fitin. Ne mahtuvat ihan hyvin, jos jalassa on ohut sneakersukka tai tyyliin jotkut Happy Socksit, mutta maratonin jälkeen voisi ehkä olla se 43. Kannattaa siis miettiä omaa tilannetta tuon suhteen.
  Ultraboost_Shoes
 • adidas Ultra Boost
  Pehmeämpää kenkää jalassa ei varmaan olekaan, mitä Ultra Boost on. Kevyelle juoksijalle se tuntuu olevan jopa ehkä liian pehmeä kun kävelee ne jalassa, mutta väsyneillä kipeillä jaloilla todella loistava. Päällinen on niin mukautuvaa ja hyvin hengittävää materiaalia, että ne ovat todella erinomainen valinta maratonin jälkeen. Harmi, ettei tuota kenkää ollut vielä 2011, jolloin rikoin maratonilla jalkapohjani. Silloin oli vaikea löytää tarpeeksi hyvin vaimennettua kenkää, kun en voinut viikkoihin oikein varata painoa jalan päälle. Ultra Boost on tosiaan aika tilava, mikä kannattaa huomioida koossa. Kyse on taas siitä, kuinka tiukan haluaa. Itselläni adidaksen juoksukengissä (Boston, Adios, Solar Boost jne.) oikea koko on 43 1/3, mutta Ultra Boost casualkäytössä on kyllä parempi puolta numeroa pienempänä eli 42 2/3.Ultraboost_All_Terrain_ShoesTyylivaihtoehtoja on lukemattomia. Ultra Boost on saatavilla vaikka kuinka monessa värissä ja perinteisen mallin lisäksi on mm. uncaged, laceless ja clima-malli, joka on vielä hengittävämpi kuumille keleille. Halusin laittaa tähän kuviin myös ATR Mid -version, sillä se on syksyksi ja talveksi hyvä vaihtoehto. Se nimittäin hylkii vettä ja omaa trail-pohjan. Näin ollen Etelä-Suomessa sitä voi käyttää lähes koko talven fillaroidessa ja jos on jossain sateisessa kaupungissa syysmaratonin jälkeen, niin silloin tuo on loistava vaihtoehto. Harmaa ja khaki sopivat mustan lisäksi minusta hyvin vaikkapa farkkujen kanssa yhteen. Sen sijaan kokovalkoista en tässä kengässä oikein tajua. Jos on kerran sadekeliäkin kestävät syksyn kengät, niin miksi ne olisivat valkoiset, jotka likaantuvat heti.

574classic

 • New Balance 574 Classic
  NB 574 on pitkän ajan suosikkini. Siitä on myöskin modernimpaa versiota tarjolla. S-malli, joka on tyylikkäämpi ja sliikimpi, mutta jonka etuosa on aika matala. Samoin on malli, missä on Fresh Foam -vaimennus. Minusta Classic on kuitenkin erinomainen valinta kaupunkilomalle ja maratonin jälkeen käytettäväksi. Siinä on korkea varvastila, joka mukautuu käytön myötä ja se on tarpeeksi epämuodollinen tuollaiseen lomailuun. Tätäkin kenkämallia on saatavilla lukemattomissa väreissä, joten jokainen voi hankkia juuri sellaiset, mistä pitää. Kengässä on sekin kivaa, että käytön jäljet näkyvät siinä oikeasti, joten kuluttaja tietää, milloin on aika ostaa uudet kengät. Itselläni on yhdet harmaat kuusi vuotta vanhat 574:t, joissa pohjat ovat kuluneet päkiästä sileäksi, pohja irvistää jonkun verran sivusta ja päällinen on rispaantunut. Silti ne ovat edelleen mukavat ja jos sattuu oikein sateinen tai muuten kurainen päivä, niin saatan laittaa ne edelleen jalkaan.

oncloud

 • Siistit juoksulenkkarit
  Juoksukengillä ei kannata kävellä, sillä se ei tee niille hyvää, eivätkä useimmat juoksulenkkarit edes näytä niin hyviltä, että niitä voisi käyttää casualkäytössä. Poikkeuksia kuitenkin on ja olen puhunut siitä, että on sellaisia siistimmännäköisiä kenkiä, jotka voisi ottaa vaikkapa ainoina kenkinä lyhyille lomille niin, että juoksee ja kävelee samoilla kengillä. Niiden kilometrimäärät juoksukäytössä toki tulevat olemaan vähäisemmät tuon käyttönsä vuoksi. Oheisessa kuvassa näkyvä On Cloud (naisten minttu väritys kuvassa) on yksi tällaiseen yhdistelmäkäyttöön sopivista mukavista kengistä. Niitä on monia muitakin.dsc_4372-1376x774.jpgJoskus voi käydä sellainen munkki, että juoksukäytössä olleet kengät eivät olekaan menneet vielä rikki tai vaimennus ole loppunut, kun ne siirtää sivuun ja jos kengät ovat tyylikkäät kuten Nike Pegasukset ovat niin nekin sopisivat maratonin jälkeen. Kuvissa näkyvät Pegasus 34:t olivat minulla 1018 kilsaa juoksukäytössä. Sen jälkeen pesin ne ja nyt niitä on käytetty reilun kuukauden aikana kymmenkunta kertaa, kun olen fillaroinut Uimastadikalle, futismatsiin, kaupungille hengaamaan jne. Sopivat ihan hyvin shortsien kanssa, eikä kukaan voisi kuvitellakaan, että ne ovat eläkkeelle jääneet juoksukengät.

hokaora

 • Hoka Ora -sandaalit
  Joskus kisa juostaan kesähelteillä ja tapahtuman jälkeen ei suunnatakaan kaupunkia kiertämään, vaan hotellin uima-altaalle tai rannalle nautiskelemaan. Silloin paras vaihtoehto lienee nämä Hokan Ora Recovery -sandaalit. Niissä on Hokista tuttu erinomainen vaimennus tuollaisessa paketissa, mikä sopii luonnollisesti beachkäyttöön kuin nenä päähän.
Mainokset