Nike Pegasus 35 on nopea!

dsc_4437-1280x720.jpgSain 12000 jäsenen juoksukenkäfriikkiryhmässä kritiikkiä siitä, että olin esiintynyt uudet Nike Pegasukset jalassa Filan sukkien kanssa. Puolustin itseäni, sillä minusta kritiikki oli asiatonta. Ensinnäkin olin täysin casuaalivaatteissa liikenteessä, kun kuvaukset tehtiin ja se oli se pointtikin. Kengät ovat niin hyvännäköiset, että ne voi laittaa jalkaan vaikkapa kaupunkilomalle. Toiseksi minä en ”myy” kenkiä sillä, että olen päästä varpaisiin Niken mannekiini ja näytän kuvissa hyviltä. Ei, vaan ihmiset lukevat arvioitani ja antavat asiantuntemukseni vaikuttaa mahdollisesti ostopäätöksiinsä. Sisältö siis ratkaisee ja arvioin kenkiä puhtaasti niiden ominaisuuksien mukaan, enkä sitoudu yhteen brändiin. Voin siis juosta minkä merkkisillä kengillä tahansa ja tehdä yhteistyötä urheilukauppojen, maahantuojien ja brändien kanssa. Minusta on sitä parempaa, mitä enemmän kuluttajille on vaihtoehtoja, jotta jokainen löytää mieluisensa tuotteen. Niinpä saatan jatkossakin olla ”väärissä” sukissa, enkä häpeile sitä yhtään.

Mennään sitten itseasiaan. Kokeilin maanantai-iltana ensimmäistä kertaa niitä uusia Pegasus 35:a. Olin ajatellut, että kommentoisin kenkiä vasta sitten, kun niissä on joku 50 kilsaa juostuna, mutta kahdesta syystä kirjoitan kokemukset jo ensimmäisen lenkin jälkeen. Ensinnäkin salilla on nyt liian kuumaa ja kosteata, joten en halua siellä käydä, joten kun kengät ovat ainakin alussa juoksumattokäytössä, niin kilsoja ei ihan heti kerry lisää. Toiseksi ero on niin suuri edeltäjämalli Pegasus 34:een, joten osaan kyllä kommentoida aika hyvin jo yhden lenkin perusteella, millainen tämä uusi tossupari on.

Jodlaaja kertoi omassa blogipostauksessaan heinäkuussa Pegasus 35:n olevan lähellä vauhtijuoksutossuja. Voin allekirjoittaa tuon näkemyksen sataprosenttisesti. Ekan lenkin jälkeen tuli sellainen fiilis, että jos Pegasus 34 ja Zoom Elite 9 olisivat saaneet lapsen, niin se olisi ollut Pegasus 35. Voikin sanoa lyhyesti, että Pegasus 35 on nopein yleistossu/peruslenkkari, mikä minulla on koskaan ollut. Sillä pystyy juoksemaan periaatteessa kaikkia vauhteja ja lähes kaikki lenkit. En ole toki vielä pitkistä kokeillut ja näin ollen en tiedä, mitä jalkani niistä tykkäävät, mutta voin sanoa, että tarvittaessa noilla menisi niin tempojuoksu, vedot kuin peruslenkit ja hitaat palauttavatkin. Jos lähtee vaikkapa viikon lomamatkalle ja ottaa mukaan vain yhdet tossut, niin Pegasus 35 on hyvä valinta. Samoin aloittelija, jolla on vain yhdet tossut niin treeniin kuin kisoihin, pärjää tuolla kenkämallilla. Siis olettaen, että se kenkämalli sopii omaan jalkaan. Minähän juoksin 3,5h maratontasoon asti vain yksillä tossuilla. Silloin jalassa olivat painavat ja kömpelöt kaikista tuetuimmat pronaatio-addut. Nykyään tilanne on tietysti aivan eri, mutta monesti aloittelija juoksee vain yksillä tossuilla ja Pegasus voi olla silloin hyvä vaihtoehto ottaen tietysti huomioon sen sopiiko se omaan jalkaan.

DSC_4432-1024x576Inter Sportin yhden myyjän huoli oli se, että Pegasus 35 on liian kapea suomalaiseen jalkaan, eivätkä saa niitä sen takia myydyksi. Tossu oli tullut siihen myymälään myöhässä verrattuna moneen muuhun kauppaan ja myyjä kertoi silloin, ettei niitä oikein ole päästy myymään sen kapeuden vuoksi. Joko minulla on omituinen jalka verrattuna muihin suomalaisiin tai ei, mutta joka tapauksessa minä en voi allekirjoittaa tuota väitettä. En huomannut keskivertojuoksusukilla mitään ongelmia kengän leveyden suhteen. Ainoa ongelma on se, että nauhat ovat ehkä vähän liian lyhyet, joten se ikään kuin houkuttelee sitomaan ne liian kireälle, jolloin kenkä voi puristaa jalkapöydän päältä. On myös toinen syy, miksi nauhat voi vetää liian kireälle ja se on se kantapään tunne. Kun kengät laittaa jalkaan, niin tuntuu, että kanta olisi jotenkin ilmassa ja pelkää, että se luiskahtaa sieltä kengästä ulos. Se johtuu siitä taaksepäin kaarevasta takaosasta. Pitää siis pitää huoli siitä, ettei nauhoja vedä liian kireälle, niin ongelmia ei sitten ainakaan minulla ollut minkäänlaisia. Kävin ensin salilla tekemässä yläkroppaa ja sen jälkeen juoksumatolla juoksemassa tuon 13 kilsaa, enkä miettinyt kertaakaan tuona aikana sitä kengän istuvuutta, kun se ei aiheuttanut mitään tuntemuksia.

Luulen kantapään tuntemuksen johtuvat osittain dropista. Näissä kengissä on perinteinen 10 millimetrin droppi, joka jostain syystä tuntuu tällä kertaa suuremmalta kuin joskus muulloin jonkun toisen kenkämallin kohdalla on tuntunut, mutta se ei tee sitä huonolla tavalla. Itseasiassa tunne on pikemminkin sellainen, että kenkä ohjaa askelta eteenpäin dynaamisella tavalla. Samalla sitä huomaa senkin, että kenkä on selvästi edeltäjäänsä kevyempi. Alaosassa nauhojen reiät on nostettu ylemmäs, mikä lisää sitä varvastilan pinta-alaa ja etuosan pitäisi olla joustavampi. Itse en osannut sen vaikutusta arvioida, mikä voi johtua siitä, että kenkä on kokonaisuudessaan niin erilainen kuin Pegasus 34. Mitä hiljempaa juoksi, niin sitä nopeammalta tämä kenkä tuntui. Lähdin liikkeelle 5.13 min/km vauhdilla, mutta minun teki mieli heti muutaman sadan metrin jälkeen lisätä vauhtia, kun kenkä tuntui niin nopealta. Teinkin niin, kiihdyttelin mattoa pikkuhiljaa ja 2,5km lämmiteltyäni päätin juosta 8 tai 10 kilsaa reippaamman kiihtyvän aloittaen 4.37 min/km. Täytyy sanoa, että kun mentiin alle 4.30 min/km vauhteihin, niin tossu ei tuntunut enää niin nopealta. Tähän on selitys. Silloin oli pakko jo juosta, joten ei ollut enää sellaista tunnetta, että ollaan käsijarru päällä. Kun juoksee hiljaa kengillä, joilla voi juosta kovaa, tulee tunne, että kenkä on todella nopea. Sitten kun juoksee kovempaa, tämä käsijarrupäällätunne katoaa, kun on pakko juosta.

Kengät eivät kuitenkaan muuttuneet kömpelön tuntuisiksi tai tullut mitään sellaista fiilistä, että jalassa olisi ollut peruslenkkarit, vaan meininki oli vähän kuin olisi juossut jollain adidaksen Bostoneilla. Tämä on juuri sitä, mitä nähdäkseni tarkoitetaan sillä, kun sanotaan, että kengät ovat lähellä vauhtijuoksukenkiä. Niillä voi oikeasti juosta reippaammin. Juoksin kolme kilsaa vähän lujempaa eli 4.00, 3.52 ja 3.45 min/km. Sen jälkeen vaatteeni olivat jo niin märät (matoissa ei tuuletinta, salilla ei mikään ilmastointi pelitä, vaan ilma on kuumaa ja kosteata) kuin ne olisivat olleet, jos olisin hypännyt järveen, joten päätin lopettaa ja vetää loppuun 2,5km kevyttä. Näin ollen sitä reippaampaa, kiihtyvää pätkää kertyi 8 kilsaa ja yhteensä lenkki oli 13km.

Minusta tuo yksi lenkki antoi erinomaisen kuvan siitä, mihin Pegasus 35 pystyy.  Ymmärrän hyvin, että kengässä on todellakin käytetty Mo Farahin kaltaisten huippujuoksijoiden palautetta, sillä se on todellakin mennyt vauhdikkaampaan suuntaan. Pidin kokonaisuutena 34:sta paljon, annoin sille yleisarvion 9,5/10, kun olin juossut niillä 1018km. Ensimmäisen lenkin perusteella pidän näiden suorituskyvystä vielä enemmän, mutta kengän kestävyyshän on se, mikä lopulta tulee määrittelemään sen, kumpi malli on oikeasti parempi. Jodlaaja oli sitä mieltä, että kengät eivät kestä, mutta itse luulen hänen juosseen niillä Espanjan hirmuhelteissä, minkä vuoksi olosuhteet myötävaikuttivat kenkien pettämiseen. Nikehan on sinänsä lupaillut kengille hyvää kestoa, eikä siinä ole mitään mieltä, jos valmistettaisiin peruslenkkari, mikä ei kestäisi mitään. Aika tulee kuitenkin omalla kohdalla näyttämään, mikä se tilanne on. Vasta sitten voimme arvioida, kumpi oikeasti onkaan parempi juoksulenkkari, Nike Air Zoom Pegasus 34 vai 35.

Loppukevennyksenä voisin mainita sen, että Ilta-Sanomat kertoi eilen syksyn trendikkäimmän värin olevan sininen. Ainakin se osui tämän parin osalta nyt sitten häränsilmään. Jos yhtään tuohon juttuun on uskomista, niin kengät korostavat sinisiä silmiäni. Se ei ole kai huono asia.

Mainokset