Helsinki Marathon: Nike-hype ei ole Suomessa ainakaan vielä!

Niken Breaking2-projektista tuttu Vaporfly 4% parantaa tutkimustenkin mukaan juoksun tehokkuutta neljä prosenttia. Se on johtanut valtavaan hypeen, minkä vuoksi Amerikassa jopa viiden tunnin maratoonarit ostavat niitä. Täällä samaa ei näytä esiintyvän, sillä vaikka tossumalli on tarjolla jo toista kautta (tosin rajoitetusti), en nähnyt lauantain Helsinki Marathonilla yhdelläkään juoksijalla sellaisia ja minä sentään seurasin kisatapahtumia yli 3 tuntia, valokuvasin paljon ja katsoin järjestäjien Facebook-sivun n. 200 kuvasta juoksijoiden kengät. Yhdelläkään ei ollut Vaporflyit. Tapahtumatorilla näin yhden aasialaisen juoksijan, jolla oli Zoom Flyt ja yhdessä kuvassa esiintyi juoksija Zoom Elite 9:ssä. Sen lisäksi taisi olla jonkun verran Niken peruslenkkareita, mutta aika vähän. Niken hegemonia ja merkin ympärillä oleva hype ei näy ainakaan vielä suomalaisissa juoksutapahtumissa.

dsc_4508-1376x774.jpgMitkä sitten olivat suosituimmat tossumerkit viime lauantaina?
Tässä top 3:
1. adidas
Addun tossuja oli ylivoimaisesti eniten. Oli jopa hämmästyttävää nähdä kuinka paljon Adios Boost ja Boston Boost -tossuja näkyy tyyliin kaikissa väreissä. Se on lyönyt kisakenkänä läpi täällä huikealla tavalla. Isolle osalle juoksijoista kisakengän synonyymi taitaa olla Adios tai Boston. Tämän lisäksi näkyi jonkin verran peruslenkkareita kuten Supernovaa ja näinpä jopa yhdellä uudet Solar Boostit Miami Dolphins -värityksessä
2. Asics
Bloggaajien ja tossufriikkien parissa on puhuttu jo vuosia, että Asics on kuollut, mutta ei se näy tuolla maratonilla. Asicsin tossuja näkyi toiseksi eniten. Luulin, että ennen DS Racereilla tai DS-Trainereilla kilpailleet ovat siirtyneet jo adidaksiin, mutta ei se ainakaan kokonaan niin ole. Asics-miehiä ja naisia näkyi paljon.
3. New Balance
NB on lyönyt hyvin läpi Suomessa maahantuojan ja erityisesti Inter Sportin toimien vuoksi. Ei sekään tietysti haittaa, että heidän kenkänsä ovat värikkäitä ja hyvännäköisiä. Nyt se näkyy kisoissakin, New Balancea on paljon ihmisten jaloissa, eikä se ole pelkästään kisakengät 1400 ja 1500, mitä heillä on, vaan kyllä esimerkiksi Zantellakin kilpaillaan.

DSC_4643-1376x774Toki muitakin merkkejä näkyi jonkin verran. Yhdellä tutulla oli Sauconyn Kinvarat ja se onkin perinteinen maran kisakenkä, joten joillain sellaisia tietysti on. Juttelin maalialueella britin kanssa, joka oli pitkään maratonilla toisena, mutta joka joutui lopulta päästämään pari juoksijaa ohitseen ja hänellä oli Brooksin T7 Racerit. Kuvista näin jopa yhdellä täsmälleen samanlaiset Brooksin Launchit, mitkä minun halpishaasteessani on kestotestissä. Liekö joku blogini lukija ollut siinä maratonilla. Tämän lisäksi näkyi toki satunnaisia muitakin tossuja, mutta yleisimmät olivat tosiaan nuo adidas, Asics ja New Balance.

Itselleni oli iso yllätys, ettei Vaporfly:ta tai Zoom Flyta juurikaan näy. Okei, Vaporflyn 275 euroa on paljon rahaa, eikä se välttämättä keskivertojuoksijaa niin paljon auta, eikä se kenkämalli sovi jokaiselle. Toisaalta kengät ovat kuitenkin se, mitkä ovat juoksijalle kaikista tärkeimmät työvälineet ja kun miettii, että Juoksufoorumilla puhuvat yli 300 euron sadetakeista tai lähes tonnin sykemittareista, niin siihen verrattuna voisi kuvitella, että edes joku hankkisi itselleen Vaporflyt jokaisessa värityksessä ja rummuttaisi tossujaan tyyliin: Helsinki Marathonilla PB ja hashtag 4prossaa perään.