Treenitiistai: ulkokuntosalit

DSC_4667-1280x720Hups, tämä lipsahti keskiviikon puolelle. Se tapahtui kyllä sen takia, kun Maikkari on siirtänyt Pukumiehet alkamaan vasta klo 23.35, joten minun piti notkua sohvalla tunti pidempään ja katsoa joku hiton CSI:kin siihen alle, jota ei kiinnostanut kyllä seurata yhtään. No opin siitä sentään yhden sitaatin, joten ei se tunti mennyt ihan hukkaan. Joka tapauksessa Pukumiehet loppuivat niin myöhään, etten enää jaksanut kirjoittaa blogia. Osin sen vuoksi, koska olin herännyt klo 5.46.

Mennään sitten itse asiaan. Maanantaina tein juoksijan pallotreenin ja eilen kävin keskivartalotunnilla. Tuomio on se, että kesä on tehnyt tehtävänsä. Keskivartaloni on surkeassa kunnossa ja se oli todellakin hyvässä iskussa vielä kesäkuussa. Myöskin tasapainoni on nyt huono, mutta se johtuu osittain siitä, että kireiden takareisien vuoksi minun on nyt vaikea tehdä tiettyjä liikkeitä kuten vaakaa. Sanoisin, ett Pegasus 35:lla on myöskin vähän haastavampaa tehdä sellaisia liikkeitä kuin vähemmän vaimennetummilla kengillä, joilla on se tuntuma parkettiin parempi.

Minähän päätin, että tänä kesänä teen koko kesän salia, ettei näin pääse tapahtumaan, mutta katinkontit. Kesäkuussa tein jonkin verran, mutta futiskisat aiheuttivat kiireitä, kun piti katsoa kaikki pelit. Alkusarjan vikan kierroksen ja pudotuspelien aikana en enää ehtinytkään coretunnille. Näin kerran ohjaajan ja sanoin hänelle, etten ehtinyt tulla, kun oli futismatsi päällekäin. No hän sanoi, että sitten kun futispelit ovat ohitse. Paluuseeni meni kaksi kuukautta. Kun futis oli ohi, alkoi helle, jolloin vietin mieluummin aikaa ulkosalla. Kävin lenkillä ja sen jälkeen olin esim. Uimastadikalla. En mennyt salille coretunnille tai muutakaan tekemään. Se oli tietysti tietoinen valinta, koska ei tuollaisia kesiä joka vuosi meille suoda. Samasta syystähän en varsinaisesti lähtenyt maratonillekaan treenaamaan, vaan tein vähän vapaamuotoisemmin tänä kesänä. Pohjakuntoa höystettynä reippaammilla vedoilla.

Lauantaina näin Hernesaaressa kuvassa ylhäällä näkyvän kuntoilutelinemestan, joka olisi pitänyt nähdä jo keväällä. Totuus on vain se, että olen juossut Eiranrannasta Kaivarin suuntaan joka ainoa kerta, enkä Löylyn suuntaan. Mikäli olisin tuon telineen olemassa olosta ollut tietoinen, niin olisin sitä käyttänyt. Siellä olisi voinut tehdä vatsalihasliikkeitä, leuanvetoa ja monia muita juttuja. Innostuttuani asiasta, selvittelin tilannetta vähän netissä ja löysin tietoa ilmaisista ulkokuntosaleista, mitkä ovat tuotakin kattavampia. Monihan on nähnyt juttua Hietsun ulkogymistä, jossa on osakkaana Jere Karalahti. Siihen pitää ottaa joku kuukausikortti. Samalla tavalla toimiva paikka on myös Eirassa. Ne eivät ole juoksijalle kiinnostavia, vaan me haluamme tehdä jotain liikkeitä lenkin yhteydessä nopeasti ja tehokkaasti. Sellaisiakin on ja toivottavasti tulee lisää. Toivoisin esimerkiksi Jätkäsaareen, Töölöön, Mustikkamaalle ja Lauttasaareen sellaisia.

Länsiväylä-lehden mukaan Espoossa on kolme kuntokonttia, joissa voi tehdä lihaskuntoliikkeitä omatoimisesti. Nämä sijaitsevat Tapiolassa, Leppävaarassa ja Espoonlahdessa. Tuon kuvan perusteella niissä on mielenkiintoisia välineitä kuten 20 kilon säkit, joiden avulla voi tehdä liikkeitä. Vielä parempi paikka on Otaniemen ulkokuntosali, joka on Länsiväylän haastatteleman fysiikkavalmentaja Popovin mukaan aivan huikea paikka. Siinä on vieläpä juoksurata vieressä, minkä vuoksi voi yhdistää juoksutreenin ja lihaskunnon. On pari syytä, miksen ole Otaniemen kentällä enää vuosiin käynyt. Yksi seikka on se, että kenttä voi olla (toisin kuin Larussa ja Eltsussa) kokonaan varattu, eikä radalle pääse jonkun seuravuoron vuoksi ja toinen syy on se, ettei siellä ole Unisportilla saunomismahdollisuutta. Pelkkä suihku ei minulle riitä.

Ulkokuntosalit ovat minusta se oikea lääke, mikä auttaa meitä juoksijoita treenaamaan lihaskuntoa myös kesällä, jolloin ei huvita mennä salille. Jatkossa tulen hyödyntämään niitä. Tuli taas hölmöiltyä tämä kesä ja saan nyt yrittää ottaa takaisin sitä menetettyä lihaskuntoa, mutta otan opiksi. Ensi vuonna olen entistä viisaampi. Huvittavaa on sekin, että yhden vakiolenkkini varrella Westendissa on 100 askeleen portaat eli periaatteessa olisin voinut tehdä porrastreeniäkin viikoittain, mutta kun olen niin hölmö, etten lue Länsiväylä-lehteä, niin sekin on mennyt ohitse. En ole tehnyt porrastreeniä ollenkaan, kun en jaksa lähteä minnekään Malminkartanoon, Paloheinään tai Herttoniemeen, mutta tuosta juoksen portaiden ohitse menevää Westendintietä usein. Viimeisen kuukauden aikana olen tehnyt tyyliin kolme lenkkiä viikossa niin, että olen juossut siitä ohitse, mutta en ole tiennyt portaista.  Jatkossa tilanne muuttuu. Nyt kun tiedän portaat, niin hyödynnän niitä. Käyn tekemässä porrastreeniä ja sen jälkeen ostan Cokiksen viereisestä Alepasta.

Kannattaa siis tsekata nuo ulkokuntosalit ja -telineet. Hyödyntää se mahdollisuus, mitä kunnat meille nykyään tarjoavat.

Mainokset