Mitkä kengät kurakeleille?

Aurinko paistaa ja tällä viikolla saatetaan hätyytellä vielä hellerajaa. Niinpä moni juoksee mielellään juuri ostamallaan uudella ja puhtaalla suosikkilenkkariparillaan. Kaikki päivät eivät ole kuitenkaan veljeksiä keskenään, eikä aina paista mikään naantalin aurinko. Niinpä on hyvä varautua myös niille syksyn kurakeleille. Itseasiassa johonkin Vappuun saakka tulee kuitenkin olemaan melko paljon niitäkin kelejä, jolloin se suosikkipari likaantuisi. Niinpä on oltava vaihtoehtoja kurakeleille. Minä kerron niistä nyt kolme.

 1. Juokse vanhat tossut loppuun
  Sequence
  Tämä ohje on kuin marttakerholaisten kehotus käyttää pakasteeseen säilötyt vanhat marjat loppuun ennen uuden sadon kypsymistä. Vinkki on kuitenkin järkevä. Kannattaa katsoa vanhat lenkkarit läpi, onko niissä kenkiä, joissa kilsat eivät ole vielä täynnä ja juosta ne loppuun. Itselläni esimerkiksi on kolme tuollaista paria. Kömpelöt Mizunot, jotka pitävät omituista ääntä asfaltilla. Niinpä juoksen niillä vain kurakeleillä erityisesti, jos on hiekkateitä tai jos on lunta, mutten laita maastojuoksukenkiä. Toinen tällainen pari on viime syksynä ulos siirretty Addun Sequence Boost, jossa on hyvä Continentalin pohja. Musta-infra red värityskin sopii paitsi pimeälle, niin kurakelillekin. Siinäkin parissa on vielä kilsoja jäljellä, vaikka se onkin nyt joku puoli vuotta levännyt. Kolmas tällainen pari on halpishaasteen Brooks Launch. Päällinen on jo rikki, kilsoja kohta 800 ja tossut ovat likaiset. Mikäpä onkaan parempi idea kuin juosta sekin pari nyt loppuun.
 2. Siirrä vanhempia tossuja kurakäyttöön
  dsc_4892-1376x774.jpgEntinen suosikkipari voi olla tuleva kurapari. Jos tossuissa on jo vaikkapa yli 500km mittarissa, niin se alkaa olla elinkaarensa jälkipuoliskolla. Niinpä ne voi silloin jo uhrata ja säästää se uusi pari puhtaana. Siirsin viime perjantaina Addun Boston Boostit ulos ja tarvittaessa voin juosta niillä huonommillakin säillä. Kilsoja on tosiaan se yli 500 mittarissa. Viime syksynä edellämainittu Sequence Boost siirtyi samalla tavalla juoksumattokäytöstä ulos kuten nyt tämä Boston Boost ja samaten viime syksynä siirsin Hoka Claytonit maratontreenikäytöstä peruslenkkariksi ja silloin tuli lenkkejä myös kurakeleillä. Niissäkin oli silloin yli 500 kilsaa ja olin juuri sitä ennen juossut kolme muuta tossuparia loppuun.
 3. Osta ”kurapari” alesta
  NIKE_NIKE_AIR_ZOOM_PEGASUS_3Mikäli ei ole näitä edellä mainitun kategorioiden kenkiä tai mikäli niitä ei ole riittävästi tai mikäli haluaa paremmin vaimennetun tossun vaikkapa pitkisten vuoksi myös huonoille ilmoille, niille kurakeleille, niin silloin voi hyödyntää alennusmyyntejä. Ostaa jonkun edullisen parin samalla tavalla kuin hankin halpishaastekengät aikanaan. Nyt esim. Inter Sportissa on varastontyhjennys, jossa Nike Pegasus 34 maksaa 69,90€. Sillä hinnalla voi minusta hankkia minkä tahansa väriset kengät, vaikka se ei olisikaan mikään mieliväritys omasta mielestä, sillä talvikaudella juostaan kuitenkin pääasiassa pimeällä. Siellä on mm. perusmustia kenkiä ja sitten tuollaiset kummalliset vihreäharmaat. Ostin itse aikanaan kokomustat Brooks Adrenalinet kuusi vuotta sitten juuri tässä syyskuun alussa, koska siihen aikaan juostiin kimppalenkkejä todella kuraisissakin olosuhteissa. Ne kengät olivat silloin Englannista tarjolla todella edullisesti. XXL:n yötarjoukset, supersunnuntait, kreisit hinnat jne., samoin Stadiumin, Inter Sportin alet, varastontyhjennykset jne. kannattaa hyödyntää. Joskus saa vielä esimerkiksi Plussa-kortilla, Stadium Member-jäsenyydellä tai XXL:n uutiskirjeen tilaamalla 20 tai 25% lisäalennuksen, mikä saattaa pitää sisällään myös tarjoustuotteet. Tuolloin tossut tulevat todella edullisiksi.

Eilen oli hieno ilma juosta pitkistä. Parhaimmillaan yli 21 astetta ja aurinko paistui. Juoksemani reitti ei ollut yhtään kurainen. Niinpä ei ole ihme, että vastaan tuli juoksijoita, joilla oli tuliteriä kenkiä jaloissaan. Näin mm. Nike Odyssey Reactit, New Balance 890v6:t ja Saucony Kinvarat, mitkä kaikki olivat pakasta vedetyt. Toivottavasti nuokin juoksijat laittavat vanhemmat tossut sitten, kun on oikein likaista juosta.